Tipy a návody
Ilustrace

Vztahová intimita aneb buďte spolu nejen fyzicky ale i psychicky

Dotknout se duše toho druhého, být společně v opravdu krásném a intimním vztahu, kdy si dobře rozumíte a víte, co chce ten druhý říci. Sladění samozřejmě chvíli trvá a v počátcích pak mohou být i jistá nedorozumění, i když to protějšek zkrátka nemyslí vůbec zle.

Při pokusu se vzájemně propojit pak nastává určitá disharmonie, partner, který chtěl prohloubit intimitu, se může cítit jako na druhé koleji a naopak. Zklamání? Vlastně ano, a to přitom šlo jen o nepochopené náznaky…

Na čem vlastně ve svém vztahu jste?

V těchto chvílích je možná ztráta důvěry ve vztah, pocit uvěznění přesahuje určitou mez a rozhodně nikoho nepotěší. Chcete se víc sblížit? Pak je nutný správný druh komunikace a možná na věc jdete ze špatného konce. Větší otevřenost, lepší poznání sebe sama i partnera, sdílení emocí dotekem a také duchovní soulad. Ať už sdílíte své emoce jako první nebo jen takzvaně čekáte na signál, intimitu všichni vnímáme různými způsoby. Fyzicky, emocionálně, duchovně a psychicky. Co s tím?

objímající se pár

Fyzická intimita rovná se doteky a smysly, někteří ji potřebují každý den a každou hodinu, jiní jsou zdrženlivější – a nemusí to být jen jakási stydlivost, která je k tomu vede. Jiní si zase myslí, že se ten druhý trochu urazí a nerozvíjejí fyzický kontakt tak, jak by bylo určitě žádoucí. Pak nedojde ke sdílení, které by vztah posunulo někam dál, což je škoda.

A co emocionální intimita? Ta je hlavně o důvěře

Sdílet emoce, to je součást každého intimního spojení, které je v pokročilé fázi – na tom se shodnou snad všichni lidé na světě. Podpora v těžké chvilce, otevřenost někomu, kdo nás vidí zranitelné a chce pomoci. Není tohle skvělé? Pár je pak úplný, když si v takových dobách rozumí a dokáže najít řešení každého problému. Když tohle v partnerském vztahu máte, můžete si určitě gratulovat!

Podobná je psychická intimita, když se podělí dvojice o své nejniternější pocity, spojení myslí už nic nebrání. Záleží vám na myšlenkách toho druhého, chcete je pomoci prosazovat ve světě všude kolem. A právě proto jste spolu ruku v ruce – i po duševní stránce. Duchovní intimita je o inspiraci a ochraně, meditaci ve dvou, která pomáhá načerpat nové síly. Co je vlastně ona intimita? Dáme si pár příkladů, jakými způsoby se projevuje navenek…

objímající se pár

  • Důvěrná komunikace. Víte, že si rozumíte a můžete se na toho druhého opravdu spolehnout.
  • Druhou osobu si ceníte opravdu vysoko a prožíváte společně pocity štěstí v různých formách.
  • Vzájemné sdílení životů, majetku, domácnosti. Tedy všeho, co máte každý den společné.

A jak vnímají intimitu ve vztahu muži – a jak ženy? Zatímco dívky a dámy jsou obecně sdílnější, co se týče slov, pánové raději prožívají intimitu fyzicky, nějakou společnou konkrétní činností (a jistě nejde jen a pouze o sex). Intimita je v každém případě motorem dlouhodobého vztahu a neobejdete se bez ní. Jinak byste žili „jen“ vedle sebe – a každý zvlášť, na čemž se žádné pevné základy vybudovat nedají. Časem byste si potom zevšedněli a veškerá vášeň by utichla.

Jak posílit vzájemnou intimitu ve vztahu?

Partnerský vztah je vždycky trochu jiný, ale fungují obecné principy, jak posílit důvěru a prohloubit intimitu. Měli byste být pozitivní a v dobrém se vám to vrátí. Naslouchání, vnímání, tady nelze dělat kompromisy. Žijte v přítomnosti, buďte upřímní a když řeknete, že něco uděláte, opravdu by to tak mělo být. A především – když jste spolu, musíte být jen jeden pro druhého, zkrátka a dobře si na sebe udělat čas! Právě ten je nejdůležitější investicí do vztahu, ať už houbaříte, ležíte společně u televize nebo jdete na procházku, plánujete romantickou večeři či vlastně cokoliv dalšího. Hlavně, že to děláte ve dvou!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz