Vztahy
Ilustrace

Vztahy s cizinci mají svá specifika, každopádně jde o dobrodružství

Ať už půjde jen o nevinný dovolenkový flirt, co pro vás nic vážnějšího neznamená nebo naopak vztah, který začne na dálku a budete jej po léta budovat, kontakty s cizinci a cizinkami prostě nabídnou určité kouzlo. Přesně takové, které nemůže nabídnout člověk, kterého už znáte dlouhá léta.

Tajemní cizinci nás rozhodně fascinují, ale pozor – vztahy jsou obecně docela těžké a mezinárodní složení partnerů může být potenciálně ještě těžší. Kulturní rozdíly, stěhování a další věci, které zpočátku nevidíte, ale dříve nebo později se zaručeně vynoří…

Naučíte se cizí jazyk, poznáte také jinou kulturu

Mnozí si myslí, že jsou podobné vážné vztahy odsouzeny předem k zániku. Není to ale pravda, otázkou vždy je, jak na něm oba partneři budou pracovat. Nic není dokonalé a přes veškeré pouto, co spolu máte, může občas docházet k jistým nedorozuměním. Ale právě proto je také zapotřebí maximálně komunikovat. Čím menší bude jazyková bariéra, tím lépe – a zdokonalit se přece můžete vždycky, nenásilně, sledováním filmů a seriálů, čtením knih, povídáním si s partnerovou rodinou a tak podobně. Kultury nejsou stejné, spíš naopak – budou tu rozdíly, dané výchovou, sociálním prostředím, také regionem, kde odjakživa žijete vy a kde žije partner. Svou roli hraje nejen část Evropy nebo světa, odkud pocházíte, ale také třeba náboženské otázky. 

učení cizího jazyka

Kompromis, to je kouzelné slovíčko doslova pro každý vztah. Nebojte se proto do nich jít s tím, že se vám dlouhodobě vyplatí. Nemusí být vždycky jen a pouze po vašem! A musíte být chápaví, protože kulturní rozdíl tu je a bude a kdybyste chtěli partnera předělávat, bude to jako odnaučit mňoukat kočku. Úspěch podle všeho nebude, spíš tím jen vystavíte pomyslnou zeď mezi vámi dvěma, což je skutečně pro nějaké dlouhodobé koexistování naprosto nežádoucí! 

Musíte si dobře rozumět – a to doslova

A mimochodem, zeď by neměla být ani po stránce jazyka. Alespoň základy vaší rodné řeči si partner prostě musí oslovit, už jen proto, aby oslnil vaše rodiče. Nelze se vymlouvat na pracovní vytíženost nebo únavu, v době online kurzů jde vše snadněji než kdy dříve. Samozřejmě můžete i nadále komunikovat ponejvíce anglicky, ale v češtině, italštině, ruštině, respektive němčině byste měli být časem alespoň pokročilí. Partnerovi tím ukážete, že o něj máte skutečně vážný zájem. A rozhodně jej potěšíte víc než vlastnoručně připravenou elegantní večerní tabulí. 

pár v poli

Pozor také na časová pásma, což je hlavní protivník partnerů žijících ve vztahu na dálku, každý na jiném kontinentu. Česká republika a USA, Česká republika a Austrálie. Už jen tyto dva příklady mohou být docela časté, a přitom tolik nepraktické – když se probouzíte, lidé na druhé straně zeměkoule už chtějí spíš pomalu jít na kutě a naopak. Ještě štěstí, že vztah se dá utužovat i pomocí sociálních sítí a komunikace přes videohovory. Ale ani to není samo o sobě spásou, měli byste se co nejvíce vidět osobně. 

Realistická očekávání jsou opravdu namístě

Vysněný vážný vztah? Takové přece nefungují a pro kontakt na dálku to platí dvojnásob. Potkali jste se na online seznamce a jednoduše víte, že je to ten pravý? Dejte všemu trochu čas, protože je třeba srovnat představu s realitou. Co je třeba si ujasnit? A na jaké věci je třeba myslet? Totiž, vztah s cizincem nebo cizinkou může být do jisté míry i risk. 

pár dělá selfie

  • Jít do zahraničí, následovat lásku a vracet se do rodné země jen na krátkou dovolenou?

  • Má váš partner stabilní práci, dokáže se tedy v budoucnu podílet na rodinných výdajích?  

  • Víte, do čeho jdete? Znáte třeba podmínky dané země pro budoucí získání občanství?

  • Znáte partnerovu minulost a jste si jisti, že je už dávno vyřešená? Nejsou tu dluhy?

Tyto všechny otázky si musíte položit, a to samozřejmě ve vlastním zájmu. Musíte mít absolutně jasno, že přijmete cizí tradice a vydržíte být daleko od života, který jste žili doposud. Pořád budete tak trochu sami, ztratíte přímý kontakt s českým jazykem a možná za pár let nebudete mít takovou slovní zásobu jako dnes. V čem ale může být přínos podobných vztahů?

Víkendové vztahy aneb dáváte jim i tak přednost?

Rádi cestujete nebo máte v oblibě různé výzvy. Přesně v tom případě je vztah s cizincem nebo cizinkou pro vás skutečně jako na míru! Vaše děti budou umět (nejméně) dva jazyky, takže se na trhu práce uplatní takřka s jistotou – a nebudou mít zrovna nízký plat, stačí jen trochu píle a odvahy. Ale tu nakonec budou mít po vás, ne?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz