Bezpečnost
Ilustrace

Zamilování do sociopata aneb jak z toho kolotoče vlastně ven? 

Ne vždycky je naše láska opětovaná, ne pokaždé se stane, že bude mít nějak dlouhodobý charakter. V krajním případě je dokonce možné, že se stanete obětí takzvaného sociopata, tedy člověka, který proplouvá vztahem zcela bez výčitek a využívá partnera doslova až do krajnosti.

Duševní vyčerpanost na sebe jistě nenechá dlouho čekat, vztah, který je zdraví škodlivý, je třeba co nejdříve ukončit, i za cenu toho, že by vaše jednání vypadalo jako útěk. Jak vlastně sociopata poznáme? 

Porucha osobnosti, která de facto potlačuje svědomí

Ilustrace 1
Neudělá nic špatně, prostě si svých chyb není vědom. Působí dost antisociálně, ale umí své jednání zpočátku mistrně skrývat. Je to v pravém slova smyslu porucha osobnosti, kdy člověk v sobě nemá ani malou špetku empatie. Emoce? Nic takového nezná, je to spíš robot. Nebyl však určitě zkonstruován k tomu, aby sloužil druhým – spíš naopak, hájí si jen a pouze své zájmy. Charakteristickým jevem chování je, že se k lidem chová spíš jako k figurkám na šachovnici než jako k živým bytostem, které mohou něco konkrétního cítit. 

Partnerský vztah právě se sociopatem je zpočátku hodně zajímavý. Bude se snažit, aby se vám dostal pod kůži a udělá pro to opravdu všechno. Až hodně pozdě zjistíte, že to celé byla šalba a klam, podlá manipulace s cílem získat emočního otroka na plný úvazek. Na první pohled se bude zdát, že vás spíš rozmazluje, později seznáte, že máte roli bezduchého vykonavatele příkazů. Sociopat vlastně ani nedokáže někoho milovat, přesto mu nic nebrání navázat milenecký vztah, který může trvat klidně i delší dobu. Pracuje jako počítač, bezchybně a rychle, manipulace je jeho druhé já – vztah je naprosto jednostranný, vlastně v něm ani nedostanete svůj prostor. Vy máte zájem o vztah, on se sobecky stará jedině o sebe. V momentě, kdy zjistí, že od vás získal vše, co chtěl, najde si někoho jiného…

Vztah s tímto člověkem má hned tři fáze

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Jak daleko jste ve vztahu, v němž je váš partner pravděpodobně sociopat? Vypočítavost je jejich stabilní vlastnost, odborníci mluví o třech různých fázích. Pojďme si je proto rozebrat, a když vztah později ukončíme sami, snad to pro nás bude varování do budoucna. I když růžové brýle a posléze zamilovanost na plný úvazek se rozhodně nedá skrýt nebo odbourat z hodiny na hodinu.

•    Posouzení. Kořist se musí analyzovat, jak to už u predátorů chodí. Správná taktika se pečlivě naplánuje a pak už se půjde najisto. Jako když zloděj přemýšlí, jak vyloupit chráněné obydlí.
•    Manipulace od A do Z. Dělá vše, co potřebuje pro to, aby dosáhl svých cílů a de facto se dá říci, že se vlastně ani ničeho neštítí – nic mu není dost špatné, aby se nad sebou zamyslel. 
•    Opuštění. Dosáhl svého, takže už vás nepotřebuje. Odejde první den, bez výčitek, beze slov.

Především je třeba říci, že sociopat nevidí na svém jednání žádné chyby, svědomí mu nic neříká, takže udělá naprosto cokoliv. Slova nemají žádnou shodu s jeho jednáním, alespoň to tak je v drtivé většině případů. Jakmile zjistí vaše slabé stránky, je zle – použije je kdykoliv proti vám, naprosto bez skrupulí. V nejhorším případě vás naprosto odřízne od zbytku rodiny nebo blízkých přátel. Budete to vy, kdo jim to sdělí, nedovolí vám se vzájemně stýkat, snad jedině ve výjimečných případech a pod jeho přímým dohledem. Doslova ovládá vaše emoce a nedovolí, aby tomu bylo naopak. Možná, pokud jste slabší povahy, se dokonce budete nenávidět za to, že jste udělali něco špatně a uškodili mu. Stylizuje se totiž do role oběti…

Urážky, urážky a zase jen urážky – pořád dokola

Ilustrace 2
Neustále budete pod kulometnou palbou. Je to v podstatě narcis, který nemá rád odpovědnost. Můžete ho najít jak na internetové seznamce, tak potkat někde u baru, vyskytuje se totiž do jisté míry snad všude. Začne vás urážet, přímo i nepřímo, rád – opravdu velmi rád – se stylizuje do role oběti. I před návštěvami a okolím. Cesta ven bude velmi dlouhá, ale existuje. Musíte mu dát najevo, že už vše získal a přesune se rázem o dům dál

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
13 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz