Vztahy
Ilustrace

Život s člověkem, jehož doménou je psychický teror

Máte doma někoho, koho nemůžete vystát, chce vás neustále hnát do kouta a konfrontovat se hádkami, které nemají smysl?

 

Citové vydírání je staré snad jako lidstvo samo a samozřejmě se týká obou pohlaví, všech věkových skupin, každé země nebo kultury na světě. Jak se podobným situacím efektivně bránit? A platí, že ten, kdo uteče, také vyhraje? Přitom se scénář vyděračství hrajícího na city nemusí týkat jen partnerských vztahů, ale také přátel, co se znají od školy nebo sourozenců.

Pocit viny vyhrává, připomenutí povinností také

pocit viny

Že objektivně řečeno vůbec není v právu? To ho ale vůbec nezajímá, protože vás dovede zmanipulovat natolik, abyste si mysleli pravý opak. Ba dokonce, abyste vykonávali jeho nejniternější přání a sloužili jako stabilní figurka na šachovnici jeho potřeb. Musí ve vás vzbudit nejen strach, ale i pocit, že máte nějakou povinnost – a také, že byste měli cítit vinu za to, že nepracujete dostatečně rychle, odvážíte se mít námitky proti jeho přáním. Takhle to funguje pořád dokola, než má svou oběť doslova omotanou kolem prstu, i kdyby vše začalo třeba nějakým nevinným flirtováním.

Oběť si svou pozici ani neuvědomuje, což je pro ni ještě o to nebezpečnější. Pokud se bude nátlak opakovat, zvykne si na něj, neboť zvyk je železná košile, jak praví starý slogan. A když si necháte jednou ovlivnit své rozhodnutí, přijde úder znovu a znovu – pak už se doslova ztratíte v mlze, nebudete mít ani sílu cokoliv změnit. Psychičtí vyděrači také používají různorodé metody, samotná manipulace s obětí totiž je sice jejich manou a hybnou silou, ale na každého přeci platí něco jiného…

Taktika je různorodá, výsledek obvykle bohužel jasný

trest

Způsoby, se kterými citoví vyděrači manipulují, a to nejen v partnerském vztahu, jsou někdy velmi odlišné. Pojďme si proto rozlišit několik základních variant, podle kterých se dá podobný proces jednodušeji identifikovat. Aneb vydírat se dá přeci tolika různými způsoby, zvlášť je-li oběť doslova poddajná.

  • Mučitel. Něco vám pořídí, hodně věcí vám koupí. Ale jen za to, že uděláte věc, kterou chce. Nabídne v podstatě cokoliv, ale jeho podmínky jsou takové, že z vás bude brzy jen figurka.
  • Sebetrestající. Vyhrožuje, že si něco udělá, pokud nebude po jeho. Neustále se lituje a chce, abyste trpěli společně s ním, i kdyby mluvil o zcela absurdní věci. Sebepoškozování je možné.
  • Trestatel. Dá dvě varianty a bude jen na oběti, pro kterou se rozhodne. Vykoná rozkaz nebo přijme (obvykle poměrně krutý) trest. Udělej, co chci, nebo se rozejdu – častá jejich taktika.
  • Trpící. Za vše špatné v jeho životě může někdo jiný. Ideálně partner či partnerka, protože je takříkajíc první na ráně. Je neustále naštvaný, protože mu lidé okolo kazí den a neví proč.

A co vlastně dělat, když na takového člověka narazíte? Je třeba vzít na vědomí, že půjde o běh na dlouhou trať. Citový vyděrač má nějaký osobní problém, cítí se psychicky zničený, zdeptaný a snaží se, aby se mu ulevilo – jenže poněkud nevhodnou formou. Recept není snadný a zabrat může až po určitém čase. Přesto byste měli vytrvat a neustupovat, protože jinak se můžete stát doslova otrokem.

Řešení není snadné, ale chce to pozitivní myšlení

Nehádat se na veřejnosti, vyhnout se konfliktům a obrátit jejich negaci v pozitivní vyznění. Ale pozor, nepodřizujte se, to v žádném případě není řešení – zkuste spíš navrhnout kompromis, odzbrojte protistranu něčím překvapivým. Musíte být, ale silní. Partner má možná špatnou náladu, ale vy za to přece nemůžete, takže logicky nenesete následky. Můžete mu pomoci se z problému dostat, ale ne formou citového vydírání, které jednoho posiluje a druhého prudce oslabuje. Stanovte si hranice a mějte pevné odhodlání. Některé vyděrači se ale nezastaví doslova před ničím, budou hrozit rozvodem, pokusem o soudní odebrání dětí a podobně. Od takových lidí je třeba co nejdříve utéct, jednat s chladnou hlavou. Nezapomeňte na to! Na ocet jistě nezůstanete, seznámit se dá všude!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz