Tipy a návody
Ilustrace

Život s workoholikem je velmi těžký, jak jej co nejlépe zvládnout?

Nevypne si mobil, neustále musí odepisovat na maily nebo sedět do noci u počítače. A pokud je elektronika vypnutá, leží v papírech místo toho, aby si užíval hezký večer s partnerem. Proto pak celý vztah strádá a možná je v dlouhodobém horizontu dokonce přímo odsouzený k zániku.

Je to i váš případ? Pokud se stal partner závislým na práci, šlo o dlouhodobý proces. Workoholismus může přijít snad v jakékoliv životní etapě, postihuje hlavně ty, kteří jsou ve firmách výše postavení a mají zodpovědnost za kolektiv. Omezují soukromý život a jsou někdy na nejlepší cestě k infarktu…

Práce je koníček – ale jiné záliby už opravdu nemá?

Pokud je pro něj práce vším, nedá se nic namítat, zkrátka to tak vidí už roky a ani nějaký nový vztah neotevře oči. Na prvním rande jste si toho samozřejmě ještě moc nevšímali. Seznamka zdarma vám prostřednictvím jeho profilu ukázala šarmantního muže v nejlepších letech. Ale na tohle se už zkrátka nedá nemyslet, protože místo společných večerů trávil stále víc chvilek v kanceláři nebo se věnoval administrativě alespoň doma.

Někteří lidé si řeknou DOST a přestanou pracovní proces vnímat jako nutnost, které se musí věnovat nejméně dvanáct hodin denně. Workoholik ale bude jednat přesně opačně. Naloží si práce ještě o něco více – možná nepojedete ani na žádnou dovolenou, neužijete si žádný společný víkend, protože bude pořád telefonovat a když vyrazíte někam ven s přáteli, bude pořád mluvit o práci. Jako by ani nic jiného v životě neměl…

Odpočinek nezná a kritiku nebere vůbec v potaz

Ilustrace 1

Workoholik má těch problémů rozhodně více – nejen, že miluje svou práci ještě víc než cokoliv jiného, ale vsugeroval si, že jeho práce je odváděna na 200 procent a jakákoliv, třeba i konstruktivně myšlená, kritika je problém. Chyba se bagatelizuje, popírá, nepřipouští se. V práci to prostě umí a není radno mu oponovat, když je tak dobrý. Naopak, spíš se dá očekávat, že bude neustále kritizovat své kolegy. Už jen z podstaty věci, samozřejmě, že nedávají práci tolik, co dává on…

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Workoholismus má spoustu rizik, které si ten, kdo mu propadne, snad ani prvoplánově neuvědomuje. Bohužel, jeho blízcí už mají pohled úplně jiný a platí to nejvíc pro životního partnera takového člověka. Chce se snad upracovat k smrti a já se mám na to dívat? To je častá otázka, jíž si dávají lidé, kteří sdílejí s workoholiky společnou domácnost. Deprese, zvýšený krevní tlak a nemoci srdce, koníčky na nule, zanedbaná životospráva. A s tím spojené potíže s trávením, protože prací posedlý člověk má pocit, že ještě neudělal za celý den dost.

Příčin workoholismu je bohužel celkem hodně

Ilustrace 2

Co může za to, že se z vašeho partnera stal pomalu workoholik? Důvodů může být dost a někdy je bohužel chyba i ve vztahu mezi vámi dvěma. Pojďme si projít bod po bodu nejčastější příčiny vzniku tohoto vpravdě psychického onemocnění, ze kterého je cesta ven mimořádně těžká a někdy až přímo nemožná.

  • Partner, který workoholikovi prostě nesedí. Raději proto hledá únikovou cestu do práce.
  • Snaha nemyslet na něco nepříjemného v životě – rozvod, smrt blízké osoby a podobně.
  • Nutkavá potřeba být chválen, uznáván okolím a zlepšovat si tak vlastní sebevědomí.
  • Strach. Neúspěšná životní role, na kterou workoholik dlouho sázel. Chce se realizovat prací.

Většinou jde o nějaký útěk před problémem, který buď nelze vyřešit nebo na jeho „odbavení“ nemá workoholik dostatek sil a vůle. Jak z toho kolotoče ven? Za prvé – připustit si, že existuje problém, podobně jako u jiných závislostí, teprve potom se totiž dá s čímkoliv začít. Bohužel, u těchto vztahů je častá nevěra, protože takového partnera si asi nikdo z nás tak úplně nevysnil – byť finanční injekce do rodinné kasy bude určitě příjemná. Řešení? Promluvte si a opravdu důrazně řekněte partnerovi, že potřebuje odbornou pomoc, současně se na vás ale může plně spolehnout. Chybí přece celé rodině, nejen vám, ale i dětem, že? A jistě si je schopen uvědomit zdravotní problémy, které se dřív nebo později dostaví kvůli fyzickému i duševnímu vyčerpání.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz