Vztahy
Ilustrace

Cítíte se ve vztahu jako otec nebo syn?

Toužíte po normálním partnerském vztahu, budete pro jeho vybudování a následné udržení muset něco udělat. Máte dvě možnosti. Buď najdete tu pravou a bude vám spolu fajn, nebo narazíte na nějakou, se kterou se brzo rozejdete. Ať je to jakkoliv, měli byste vědět, co muž od partnerky potřebuje a jak se to odráží ve vážném vztahu.

Co hledáme ve vztahu

V každém partnerském vztahu je důležitá vzájemná přitažlivost dvou osob, ale i jisté emoční spojení, které každý z nás podvědomě vyhledává. Mezi to, co hledáme, patří:

  • Pocit sounáležitosti a podobných názorů
  • Schopnost důvěřovat partnerce
  • Podpora od partnerky
  • Věrnost partnerky
  • To, aby vás milovala takového, jaký jste

Toho, co hledáme u osoby opačného pohlaví, je více. Každopádně výše zmíněné aspekty jsou ty nejdůležitější. Jde o věci, které hledáme u každé partnerky, se kterou to myslíme vážně. Většina mužů zná před prvním skutečným vztahem jen dva typy opravdové a bezpodmínečné lásky. Tu od matky a od otce.

Vztah rodiče s dítětem do vztahu nepatří

Právě emocionální spojitost ve formě matka-syn je něco, co mnoho mužů vyhledává i v dospělém životě. I když velmi často nevědomky. Muži se ve svých ženách snaží vidět matku, která o ně odjakživa pečovala. Pro mnoho mužů je vztah matky se svým dítětem synonymem pro lásku. Muži by si však měli uvědomit, že není nikdo na světě, kdo je bude moct milovat úplně stejně jako jejich matka. Jde o naprosto unikátní formu lásky, která se svým způsobem od té partnerské liší.

 

 

Druhou formou lásky, kterou muži znají, je láska otce k dceři. Nyní to není myšleno na sexuální úrovni, ale tak, že muž svoji dceru miluje po emoční stránce – a to také bezpodmínečně. Otec dceři poskytuje:

  • Emoční podporu
  • Důvěru
  • Podporu
  • Svojí výchovou ji mění k obrazu svému
  • Odměňuje ji za správné chování

Když to shrneme, známe dva typy lásky. Tu kterou dostáváme od rodiče a tu, kterou jako rodiče dáváme svým potomkům. Tyto vzory chování se pak velmi často přenáší do vztahů, kde se muž může cítit jako syn, případně jako otec – samozřejmě v přeneseném významu. Najdou se muži, kteří mají rádi, když o ně někdo pečuje a přirozeně vyhledávají partnerky, které se o ně budou starat. A pak jsou muži, co se rádi starají a najdou si ženu, o kterou mohou pečovat – tak, že to někdy vypadá, jako by se ji snažili vychovávat.

Pokud chcete zdravý a fungující vztah, musíte si uvědomit, že nikdy nezažijete rodičovskou lásku s nikým jiným než právě se svými rodiči. Milujte je, ale k partnerce se chovejte jako k sobě rovné. Pokud toužíte po fungujícím vztahu, nechovejte se k ní jako dítě k matce, ale ani se ji nesnažte převychovat jako své dítě. Když něco chcete dělat, neptejte se jí jako matky. Pokud ji něco napadne, nemusí čekat na svolení a následnou odměnu či pochvalu.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz