Vztahy
Ilustrace

Co chceme slyšet od druhého, když jsme ve vztahu?

Nejkrásnější dvě slova na světě aneb miluji tě. Ale není těch příjemných frází, které si dva zamilovaní lidé říkají, trochu více? Zejména ženy mají v krvi romantiku a chtějí nejen fyzické, ale také verbální projevy lásky.

Vzájemná náklonnost se dá projevit řadou různých vět, takže si pojďme projít ty, které v tuzemských domácnostech zaznívají – pokud už ne často, tak alespoň pravidelně, protože se jim zdravý partnerský vztah prostě a jednoduše nevyhne. 

Podpořit se, dát si najevo, že vám na sobě záleží…

Ilustrace 1

Láska se přeci dá vyjádřit různými způsoby – a prostě víte, že partner tyhle věty myslí opravdu od srdce. Komplimenty ohledně schopností nebo vzhledu zapůsobí od milujícího přítele nebo manželky na tom pravém místě a vlijí také novou energii do žil. Jaké věty nás nejvíc potěší a proč? Výběr je skoro nepřeberný, už jen proto, že čeština je hodně bohatým jazykem a její vyjadřovací možnosti jsou skoro neomezené.

  • Moc ti to sluší. Tohle se prostě musí ocenit, je to odzbrojující věta, při které vždycky tají ledy.
  • Jsem na tebe hrdý. Vzájemná úcta se dá vyjádřit mnoha různými způsoby, tento je nejlepší. 
  • Zvládneš to! Podpora jeden druhému, vždyť právě o tom jsou partnerské vztahy v první řadě.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Měli bychom umět i poděkovat, protože právě o tom partnerský vztah také je. I za maličkosti, projevy vděčnosti jsou žádoucí – ocenit snahu druhé osoby je vlastně klíčové pro všechny mezilidské vztahy, nejen v dlouholetém manželství, ale i na začátku randění. Mezi věty, které chceme slyšet a toužíme nad nimi diskutovat, patří i otázky týkající se společné budoucnosti. Prostě proto, že pak cítíme, že na nás záleží a můžeme o svých osobních cílech a snech mluvit opravdu nahlas, protože jsme na stejné vlně s partnerem – nic více a nic méně!

Vztah je jako vzácná květina, nezapomeňte ji zalévat

Ilustrace 2

Snad jako bychom se starali o rostlinu, která potřebuje zájem a péči, aby v lodžii hezky prosperovala a připravila nám radost z nádherných květů plných barev. Vážný vztah je přesně takový, začne malým semínkem, klíčí a roste až tam, kam mu dovolíme – je to jen a jen na nás! Kdo přestane hnojit a také zalévat, zřejmě se připravuje o možnost, že uvidí rozkvetlou zahradu. A v neposlední řadě, flóra, o níž se vůbec nestaráme, dříve nebo později zvadne a uschne, přesně tak, jako náš vztah…
Růžové brýle vydrží jen chvíli a pak ať už si rozumíme jinak jakkoliv – nastupuje realita všedního dne. Počátek každého vztahu je krásný, všechno je plné barev a veselí. Ovšem pozor, nenechte se mýlit, vztah je také o tvrdé práci, první rande už dávno proběhlo a teď nastává chvíle, kdy se sami rozhodujete, jestli je tohle člověk, se kterým chcete opravdu zestárnout. Jakými maličkostmi můžeme toho druhého trochu zajmout?

  • Krátká a milá textová zpráva, kterou jistě nečeká. Třeba do práce, třeba na služební cestu. 
  • Pusa na přivítanou nebo na rozloučenou. I takové maličkosti přece dělají den o moc hezčím.
  • Otázky, z nichž bude jasně plynout, že toho druhého vnímáme. Zajímejte se, jaký byl den. 

Co bychom ještě měli dělat pro to, aby byl náš partnerský vztah zase o něco spokojenější, samozřejmě pro obě strany, a nikoliv jen pro nás? Nežádejte důkazy lásky, ale všímejte si těch maličkostí, ze kterých jasně vyplyne, že jste pro něj nebo pro ni tím jediným v životě. Nechtějte protějšek zbytečně předělávat, protože povaha se mění jen těžko – a i u malých dětí jde podobný proces pozvolna a složitě, natož u dospělých, kteří mají vlastní hlavu. Ve zdravém vztahu je také žárlivost na uzdě, protože jinak se kupí hádky a problémy přímo geometrickou řadou. Lepší bude plánovat společnou budoucnost, než trávit čas v přítomnosti malichernostmi, že?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz