Tipy a návody
Ilustrace

Co opravdu chcete aneb jak zažít pocity pravého štěstí?

Každý z nás jednou dojde do fáze, kdy si bude moci říct, že se životem není tak docela spokojen. Tedy, ať už bude důvod jakýkoliv, je třeba jej odstranit a jít na cestě za štěstím zase o pár kroků dál.

Má vůbec smysl, abyste šli po dosavadní cestě nebo se rozhodli pro nějakou odbočku? Jak si udělat radost, být spokojenými lidmi a současně nemít pocit, že o něco přicházíme? Co byste rádi a jak si to splnit? Existuje vůbec nějaký manuál, vhodný pro všechny nebo je každý osud trochu odlišný?

Nepořizujte si okamžitě vše, co vám padne do oka

Příjemné a volné, střih vám padne jako ulitý – jenže oblečení máte doma tolik, že ho asi už brzy budete muset rozdávat příbuzným. Tak proč další svetr nebo kozačky, když šatník a botník doslova praskají ve švech? Kromě toho, proč si pořád kupujete nové a nové věci, ať už máte v oku prakticky cokoliv, od šatů po kosmetiku, od delikates po hity ze světa elektroniky? Nechcete si takto jen kompenzovat, že se cítíte uvnitř prázdní a nevyužití, nudíte se? Hmotný majetek vám štěstí jistě nevykouzlí, snad prchavý úsměv na tváři. Na spokojený život musíte jít trochu jinak…

nakupování

Tak například, co vás vlastně činilo šťastnými, když jste byli děti? Nejspíš to nebyly peníze, hmotné věci nebo cokoliv podobného. A sny tomu odpovídaly, raději byste měli práci, co vás bude bavit než padesát tisíc hrubého za cenu neustálých nervů a komplikací, ze kterých nebudete moci v noci ani usnout, že? Možná šlo i o lásku, nebo alespoň romantické představy zalité sluncem právě na toto téma. A také dobří přátelé, bez nich to prostě nejde. Splnilo se vám alespoň něco, o čem jste snili už v dětském věku? Nebo jste na seznamkách zdarma stále nenašli ten pravý protějšek? Možná je čas začít jít štěstí trochu více naproti!

Nemáte trochu potíže s přijetím druhých lidí?

Pomoc ze strany, odkud byste to nečekali? Nebo naopak podpora partnera ve věci, na které vám záleží? Nikdy se nezříkejte pomocné ruky, zvláště pokud by směřovala od někoho blízkého, kdo to s vámi přeci myslí dobře. Nebuďte zbytečně moc hrdí, rozhodně vám to nesluší! A někdy není od věci se trochu přiučit a stanovit si priority.

Vždy také myslete na svůj morální kodex, který nemusí být nutně určován normami, co vám aktuálně vnucuje společnost. Jde spíše o to, abyste se stali člověkem, jímž opravdu chcete být – nebo zůstali takoví, jací se sami sobě nejvíce líbíte. Podobný pocit je pro budování vztahu i kariéry rozhodně velmi důležitý, jedině tak budete mít zdravou sebedůvěru, tolik důležitou pro každodenní život.

Cítíte, že nejste šťastní – ale měli byste znát důvod

Příčina smutku se musí stůj, co stůj odhalit, teprve poté ji totiž můžete začít efektivně řešit. Nemusíte si neustále něco kupovat a pořizovat, lepší bude řešit problém v nitru duše. Možná je to jen málo vzruchu, co vás nutí neustále do obchodů. Nebylo by lepší zažít trochu dobrodružství? Nemluvíme sice o flirt seznamce, ale spíš cestě někam, kam jste si vždycky přáli jet, alespoň tedy v hloubi duše. Ale pozor, dobrodružství může být ještě mnohem víc, co třeba ještě spadá do této kategorie?

šťastný pár

  • Film, který jste ještě neviděli a nepatří do žánru, který znáte. Nebude zajímavý od začátku do konce? Užijete si prostě něco nového a byla by také škoda se ochuzovat o umění nové doby.
  • Kroužek. Výtvarný, literární, jazykovědný nebo třeba nějaký zájmový. Naučte se fotografovat, udělejte si radost nějakou novinkou, ze které budete mít radost – a bude vás opravdu bavit!
  • Rozpočet nemusíte nutně vyčerpat – alespoň ten rodinný. Užít si života jde i za pár korun…

Meditace je také forma cesty, musíte si ujasnit své priority, a to půjde jedině s chladnou hlavou, v klidu a bez shonu současného světa. Není třeba vydávat se na pouť do Himálají, ale večer plný rozjímání doma se svíčkou bude jistě to pravé! Popřemýšlejte a řekněte si, kde se vidíte třeba za pět nebo deset let? Bude to pořád na tomtéž místě? Nejde o pohovor a nutnost přikrášlování skutečnosti, dokazování si nějakých ambicí, jako spíš upřímnou odpověď…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 2

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz