Tipy a návody
Ilustrace

Co vyřešit, než se k sobě nastěhujete?

Plánujete, že se spolu s přítelem sestěhujete? Rozhodli jste se, že si koupíte společný byt? V tom případě byste spolu měli vyřešit několik věcí ještě před tím, než to vůbec uděláte.

Když se spolu rozhodnete bydlet

Jsi s přítelem šťastná? Klape vám to? V tom případě není nic neobvyklého na tom, když začnete uvažovat nad společným bydlením. Společné bydlení je však opravdu velkým životním krokem a je třeba jej pořádně promyslet. Jde o rozhodnutí, které změní celý tvůj dosavadní život. Soukromí, které jsi dřív měla, budeš muset sdílet se svým partnerem. Budete spolu častěji než kdy dřív. Pokud tě však tato představa těší a chceš do toho jít, měla bys vědět, co spolu musíte probrat ještě před samotným stěhováním.

Co od společného bydlení očekáváte?

společné bydlení

Tuto otázku byste si s partnerem měli jednoznačně zodpovědět. Co pro vás společné bydlení znamená? Vidíte v něm je společné soužití, nebo už jdete za vidinou svatby, dětí? Toto téma byste měli řešit spolu, aby se nestalo, že budete překvapeni tím, jak to vidí vaše polovička. Vztahy jsou občas zapeklitou záležitostí a jistě nechcete být zklamaní tím, že v tom vidíte něco odlišného.

Co, když budete chtít chvíli klidu?

Společné bydlení je velkým zásahem do našeho soukromí. Zatímco dřív ses mohla zavřít u sebe doma a nikdo tě nerušil, při společném bydlení budeš mít soukromí jen ve chvílích, kdy tvůj milý vyrazí ven, nebo než se vrátí z práce.  Ano, vždy se můžeš sbalit a utéct, pokud však toto nutkání budeš vůbec mít, není společné bydlení to, na co bys byla připravená. Dříve jste chodili na rande, teď spolu budete skoro pořád, zvládnete to?

Jak to bude s domácími prácemi?

To, jak bude vypadat vaše starost o domácí práce, byste měli probrat ještě před tím, než budete chodit kolem nevyprané pračky, dřezu plného špinavého nádobí a prach bude pokrývat polovinu vaší domácnosti. Budeš uklízet ty a partner se postará o něco jiného? Nebo si vše rozdělíte hezky napůl? Úklid domácnosti je častým důvodem hádek – přitom naprosto zbytečným.

A co s penězi?

peníze

Dalším důvodem častých hádek, ale i rozchodů, jsou peníze. Ano, když se jeden stará o vše a druhý koupí maximálně nějakou drobnost pro sebe, není divu, že se budete hádat. Tomu však můžete předejít tím, že si pořádně promluvíte o tom, jak to chcete dělat. Budete platit nájem napůl? Nebo jej zaplatí jeden a druhý se postará o platbu za energie?

Proč se chcete stěhovat zrovna teď?

Z jakého důvodu spolu chcete bydlet? Protože se na to cítíte, chcete mít toho druhého co nejvíce o sebe? Nebo je hlavním důvodem vaše okolí, které vás neustále přemlouvá k tomu, že je divné, že spolu ještě nebydlíte? Pokud se na společné bydlení sami necítíte, nenuťte se k tomu.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz