Vztahy
Ilustrace

Bydlet pár měsíců pod jednou střechou aneb příprava na partnerství

Vysoká škola má svá nesporná plus, ale život studentů je někdy těžký. Žít na pouhých pár metrech čtverečních s lidmi, které možná znáte už ze střední nebo k vám byli doslova a do písmene nalosováni z pořadníku, je docela složité.

Na druhou stranu vás podobná věc do budoucna určitě zocelí a v jistém smyslu také připraví na partnerský vztah. Ten totiž není vždycky procházka růžovou zahradou, jak se to zdá na samém začátku – dříve nebo později přijdou nějaké mráčky a ty je třeba řešit v ideálním případě s nadhledem.

Naučit se vycházet takřka s každým

Na VŠ poznáte různé typy lidí, ať už na koleji, v menze nebo při společném bydlení na tzv. privátu, tedy například podnájmu ze strany majitele bytu 3+1 pro pět studentů a podobně. Poslední varianta je nejčastější ve velkých městech, protože když se dá dohromady parta z gymnázia, ušetří spoustu peněz za nájem a další výdajové položky.

 

 

Každopádně platí, že budete aktéry sociální interakce v tak širokém spektru, že už možná do konce života tolik kontaktů nezískáte. A to v dobrém i ve zlém, protože mnoho z nových tváří ve svém životě bychom si nejraději odpustili – a přece s nimi musíme vycházet. Je to ale taková škola života, díky které se naučíme tolerovat drobné nedostatky a takřka okamžitě odpouštět. Časem se určitě podobná situace objeví i mimo akademickou půdu. Například v dlouhodobém partnerském vztahu, kde už původní zamilovanost trochu vyprchala a na vás je pak tuto relativně složitou situaci přestát.

Spánek může být otázkou pár minut

Mnoho starších pánů říká, že se podobný styl naučili hlavně na povinné vojně. Usnete, ať už se ve vedlejší místnosti děje cokoliv, máte prostě tu schopnost zavřít oči a do pár minut se už procházet v příjemné říši snů. A právě tohle se pak opět hodí v partnerství, protože řada pánů chrápe, dámy zase může trápit třeba skřípání zubů. Ne vždy je na vině stres nebo zdravotní predispozice, každopádně se podobné potíže léčí složitě a nějaký čas to budete muset vydržet na společném loži, zvláště pokud nemáte moc velký byt. Na některé věci opravdu nepomohou voskové špunty v uších, ráno byste pak možná nemuseli slyšet budík a spát v obýváku na kanapi není to pravé ořechové. Když máte známost, musíte ale leccos přejít a chrápání je jednou z těch věcí, co jsou v pomyslném osudí.

Vztahy jsou někdy složité, jen co je pravda! Jsou ale také o kompromisu, prosazení vlastního názoru s ohledem na protistranu je důležité i v pracovním procesu. Naučíme se proto na koleji hned dvěma důležitým dovednostem, co se nám hodí doma i v zaměstnání. Aneb jak říká Lenka (27 roků). „Když jsem bydlela na vysokoškolské koleji, prošla jsem si fázemi, kdy někdo dlouho chrápal. To se mi teď s Honzou po pár letech docela hodí, protože jeho občasné zachrápání mi zase tolik nevadí.“ Tolerance, to je to magické slovo, které sem patří!

A čemu se ještě přiučíme právě na vysoké škole?

  • Číst jen věty, které mají smysl. Skripta vás tohle dříve nebo později donutí dělat ve velkém.
  • Rozlišovat minimálně tři až čtyři barevné odstíny. Podle fixů, kterými podtrháváme důležité.
  • Seznámit se s vyhledávači. A používat je tak efektivně, že za chvíli nastudujeme i nemožné.
  • Slovní vata. Hodí se nejen v práci, když představujete nějaký projekt, co je nudnější než šéf.
  • Získat úctu k autoritám. I když nám zrovna nevoní, jsou pro život důležití i po absolvování VŠ.

Důležité je také naučit se na druhého počkat

K něčemu se odhodláme, ale trvá to ještě dalších pár dní, než původní slova přejdou v čin. A nemusí jít jen o generální úklid nebo odepsání na nepříjemný email. Trpělivost však růže přináší a možná váš partner není až tolik akční jako vy! Mějte to na paměti, protože pokud se při vážném seznámení zdál být pracovitým na 200 %, časem zleniví snad úplně každý. Možná byste si měli ve vztahu domácí práce rozdělit napůl a mít jasno v tom, co bude kdo dělat. VŠ vás přece naučila i jistému smyslu pro organizaci, že?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz