Tipy a návody
Ilustrace

Domácí práce nemohou zůstat jen na bedrech jednoho z partnerů

Prvopočátek některých hádek, které postupně vedou třeba až k rozchodu. Posedlost pořádkem, a naopak nepořádný přístup k domácnosti na straně partnerů, už jen to znamená typickou neshodu.

Nežijeme přeci v předminulém století, muži už nepracují na poli a jistě by jim nemělo vadit trochu zapojení, aby nebylo vše jen na ženských bedrech. Obě pohlaví přitom vnímají dost odlišně právě samotný pojem domácích prací, takže na spor je již dopředu zaděláno.

Společenský vývoj udělal hodně, nikdo už nemá čas

Pořád jsme v zaměstnání, nemáme dostatek času na koníčky a někdy ani na domácnost. I když jsme s životní úrovní zase o pořádný kus dál, to je zase druhá strana téže mince.  Dřívější generace zažily něco jiného, muž z jednoho platu zajistil domácnost, žena zůstala doma a starala se o vše potřebné, měla na krku několik dětí a prakticky se jí nedostávalo ani času pro sebe – to možná až někdy na výminku. Situace se ale hodně změnila a z našeho slovníku se pomalu vytrácejí pojmy „mužská práce“ nebo „ženská práce“. Starší konzervativně laděnou generaci doplňují liberálněji orientovaní mladší lidé, kterým nevadí vysát, umýt nádobí nebo vyžehlit prádlo. A především si práci poctivě rozdělit.

muž myje okna

Určitou výhodou je strávit alespoň malou část života jako single, nakonec, někdy si to i okolnosti žádají. Po osamostatnění se od rodičů se neženeme do žádného nového vztahu, chceme si užít života, protože samotný okamžik usazení se a založení vlastní rodiny je rozhodně ještě pěkných pár let vzdálen. Právě tehdy jsme ale odkázáni sami na sebe – úklid, praní a vaření, vlastně veškeré domácí práce.  Zvyknete si na ně, budete mít lepší grif, půjdou dobře od ruky a pak se před nimi ani nezastavíte, až budete bydlet jednoho krásného dne ve dvou…

Pravidla, která se budou důsledně dodržovat

Když si stanovíte mantinely, určitě vše půjde doma o poznání lépe. Všechno je totiž věcí domluvy, zvláště pokud jste obyvateli stejné domácnosti. Hádkám je lépe předcházet, než je řešit nebo se po nich cítit dokonce jako nějaký vítěz – tady přece nejde o medaile, ale o kompromis, co bude dobře vyhovovat oběma stranám. Nebojte se proto spravedlivého dělení, partner by měl potom pocit křivdy a začal se možná trochu poohlížet po někom jiném na seznamce pro zadané.

Ale pozor, co se slíbí a domluví, mělo by se také samozřejmě dodržet, jinak se budete hádat od svítání do soumraku. Není důvod dělat zbytečné dusno, už jen z titulu toho, že pak nebudete mít chuť vůbec na nic a domácí život začne uvadat. A co když přijdou do života děti? Pak je třeba snažit se ještě o trochu víc!

dítě myje nádobí

  • Dítě se musí do úklidu také zapojit. A to už prakticky od kolébky, uklízení hraček přece zvládá.
  • Je zapotřebí začít co nejdřív – co se v mládí naučíte, jako když ve stáří najdete, praví úsloví.
  • V opačném případě hrozí, že nebude samostatné, což se může v budoucnu hodně vymstít!

Alespoň základní věci, minimálně úklid vlastního pokoje, ve kterém přece nechce mít zrovna krtčí noru. Děti se musí úklidu naučit také, nebudou si přece dělat otroky z vlastních rodičů. Zvyknout si na zahálčivý a pohodlný život je sice jednoduché, ale věřte, že jen tak si neodvyknou a rozhodně tu nebudete pořád, abyste je ochraňovali před nepořádkem (a dalšími nástrahami života, samozřejmě).

Gruntování aneb příprava na sváteční období

žena vytírá podlahu

Úplně speciální záležitost je pak úklid, který je spojený s příchodem Vánoc nebo Velikonoc. Zapněte si magnetofon, vezměte do ruky prachovku a mop, blíží se svátky a je třeba se pečlivě zaměřit na celou domácnost, aby vypadala opravdu nablýskaně. Žádné hádky, mnohem lepší bude spojit síly a vše bude hotové mnohem dřív. Pak si vánoční pohodu užijete o to víc, už jen proto, že v uklizeném bytě mnohem lépe proudí pozitivní energie.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz