Zajímavosti
Ilustrace

Domácí zvíře může posloužit i jako předstupeň založení rodiny

Toužíte po dítěti, ale zároveň se pořád ptáte sami sebe, jak ho v budoucnu zvládnete. Je to závazek na celý život a připravte se, že nejméně prvních osmnáct let života bude chtít váš potomek značnou podporu.

Dnes se na rodinu také pohlíží jinak než v uplynulých desetiletích, takže mít dítě po třicítce je úplně normální, ba dokonce spíš očekávané. Není kam spěchat, dnešní lékařství umí v případě problémů pomoci s otěhotněním hned několika různými způsoby, takže platí, že snad nikdy není pozdě. Výjimkou přeci nejsou ani maminky nad čtyřicet.

Pes se stane členem rodiny, co potřebuje určitou péči

Samozřejmě, opatrování malého miminka a štěněte nejde jen tak srovnat, v prvním případě půjde o mnohem náročnější proces, který si vyžádá dost času a nervů, alespoň zpočátku – než si trochu zvyknete na nový životní režim. Když si ale koupíte psa, nejen, že to pomůže odhalit, zda je váš partnerský vztah na pořízení potomka dost zralý, ale užijete si i spoustu zábavy. Takže hned dvě výhody v jednom. Pes vás nikdy nenechá zahálet, když si chcete trochu pospat nebo lenošit, potřebuje venčit každé ráno, a i když miluje člověka nadevše, bez procházek v parku se prostě neobejde.

pes v posteli

Budete se starat, a to nejen, když půjdete zrovna k veterináři. Platí sice, že obecně kočka vyžaduje méně pozornosti než pes, který na vás bude pravděpodobně dost fixovaný, ale právě proto byste jej měli upřednostnit. Zvláště ve fázi štěněte, co zrovna opustilo maminku a chvíli potrvá, než si zvykne na svou lidskou smečku, se v noci často nechtěně vzbudíte. Pronikavé kňučení vás prostě zdřímnout nenechá. Vydržíte to? Pak jste na nejlepší cestě mít vlastního potomka…

Získáte smysl pro zodpovědnost, stejně tak partner

Když si chcete přítele trochu vyzkoušet, není nic snadnějšího, než se domluvit na procházce směrem k útulku a nezávazné prohlídce interiéru – možná vám nějaký svěřenec padne do oka už na první pohled. Partner se pak ukáže jako spolehlivý a starostlivý jedinec, který bude dobrým otcem nebo uvidíte, že ještě pro podobnou roli nedozrál (pokud dozraje někdy v budoucnu, někdo děti také přímo programově odmítá). Jestli jste se poznali před rokem na online seznamce a zatím se tak dobře ještě neznáte, zatímco vaše biologické hodiny pomalu tikají – není lepšího testu než společná péče o domácí zvíře. Štěně potřebuje jíst vícekrát denně, vyžaduje procházky a pozornost, zkrátka přesně jako malé dítě. Když se bude nudit nebo nesplníte jeho potřeby dostatečně, akustický signál vás hned upozorní.

pár se psem

Pejsci občas dělají nepořádek, hlavně pokud jde o mladá zvířata. A stačí k tomu třeba jen pár vteřin, během nichž nedáváte moc pozor. Děti jsou úplně stejné, také nedají dopředu vědět, kdy a co poničí nebo zašpiní, takže získáte potřebný nadhled už se štěňátkem. U psů malých plemen si dokonce vyzkoušíte oblékání, při kterém budou klást odpor jak děti, tak i zvířata, alespoň zpočátku. Získáte zkrátka potřebný grif…

S partnerem se vzájemně sladíte ještě před dítětem

Jste schopni komunikovat s přítelem tak, aby byla celková péče o psa naprosto bez problémů. Uvidí se na vzájemné dohodě, jestli jste připraveni pro mateřství nebo bude lepší ještě nějaký ten měsíc či dokonce rok počkat. Tohle už není jen nějaké flirtování, ale rozhodný životní krok, který je lepší trochu víc promyslet. Jsou tu však i případy, kdy si psa raději nepořizovat, oč přesně jde?

  • Malý byt. V 1+1 se s vámi dvěma nebude pejskovi tolik líbit, málo prostoru ho nepotěší. Zvláště pak větší plemeno, které se naposled bude cítit komfortně jako malé štěňátko.
  • Nedostatek financí. Mazlíčka si nemůžete dovolit, protože nemáte žádnou ekonomickou rezervu. Ale také proto, že ještě nebydlíte ve svém, platíte drahý nájem a nezbývá nic navíc.
  • Plánujete se stěhovat, odejít do jiného města, často cestovat a užívat si mládí. Psa by v lepším případě hlídali vaši rodiče, v tom horším by se naopak necítil vůbec dobře a hodně strádal.

 

Pes s vámi bude přinejmenším deset let, některá plemena se dožívají klidně i patnáctin, a to stále v docela dobré kondici. Připravte se na to, že si nepořizujete sezonního mazlíčka, ale budete se muset starat dlouhodobě, i tehdy, když už bude dítě na světě. Nezapomeňte psisko dobře vychovat, pro vaše ratolesti musí být bezpodmínečně kamarádem a ochráncem. Vybudují si spolu hezký vztah, na což budete hrdí – ale stále jde o dlouhou cestu…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz