Tipy a návody
Ilustrace

Pes je nejlepší přítel, co pomůže při seznamování

Mít doma čtyřnohého kamaráda, to je určitě hodně důležitá věc. Psychická opora v těžkých chvilkách, která dorazí vždy, když ji nejvíc potřebujete. Zlepšovač nálady, partner do nepohody a věrný životní společník. Čím dalším pro nás může být pejsek? Třeba prostředníkem seznámení, protože když jej vezmeme na cvičák nebo do parku na procházku, nepochybně potkáme několik dalších majitelů psů a přes mazlíčky se takto snadno seznámíme.

Není důvod, abyste doma žili o samotě

Pokud máte nyní single domácnost a přesto chcete, aby na vás někdo po práci doma čekal, je pes dobrým kompromisem. Ještě se necítíte na to hledat životního partnera nebo chcete být pár měsíců sami, to je vždy věc osobní volby. Ale se čtyřnohým kamarádem bude život plynout mnohem snadněji. Pes je sice garantem bezpečného seznámení, zvláště pokud jde o vlčáka nebo zlatého retrívra, ale nejdřív si musíme samozřejmě ujasnit, jestli ho budeme opravdu zvládat. Jaké otázky bychom si měli položit před tím, než zajdeme do útulku nebo začneme pátrat po internetu, který chovatel zrovna nabízí odrostlá štěňata?

  • Byt by měl být dostatečně prostorný, v osmnáctimetrové garsonce se asi pejskovi líbit nebude, jakkoliv bude luxusně zařízen. Pokud máte rovnou rodinný dům, tohle neřešte.
  • Dostatek času. Pes není kočka, která umí být delší dobu o samotě. Obecně ale platí, že každý zvířecí miláček potřebuje péči a pozornost. U pejska to platí dvojnásob, nejde jen o venčení.
  • Promyslete si nejvhodnější plemeno. Chcete radši pokojového psíka nebo hlídače? Jezevčík nebo bulteriér? Pozor na bojová plemena, jejich temperament musí někdo od štěněte krotit.

Jestli váháte nad tím, kterému chovateli zavolat, možná nebude od věci navštívit nejbližší útulek a řídit se srdcem. Rozhodně to není žádné klišé, dnešní útulky doslova praskají ve švech a jejich svěřenci budou vděční za každou pomoc. Získáte si životního přítele, který s vámi bude příštích pět, deset i patnáct let, bez ohledu na jakoukoliv situaci. Papírové plemeno sice vypadá zajímavě a před přáteli se jistě blýsknete, že chováte šlechtěného psa, ale to rozhodně neznamená, že pejsek z útulku bude špatnou volbou. Spíš naopak, bude při vás věrně stát, ať se stane cokoliv.

Co byste měli mít doma aneb psí manuál

Štěně už bude brzy bydlet s námi. Právě proto je nejvyšší čas připravit byt na jeho příchod. Co všechno bychom měli mít doma, když chceme, aby vyrůstalo ve šťastném prostředí a vůbec nic mu nechybělo? Není to zase tak těžké…

  • Hračky. Stejně jako dítě, žádá si štěňátko pár hraček do začátku. Možná i z bývalého domova.
  • Misky. Nejlépe, když budou tři. Jedna na vodu, jedna na suché krmivo, další pak na konzervy.
  • Pelíšek. Štěně potřebuje někde takzvaně složit hlavu, odpočívat, přespávat a trávit obědy.

Pokud jsou tyto základní předpoklady splněny, informujte se u dřívějších majitelů kolem krmiva a veterináře. Následně už nic nebrání tomu, abyste přivítali štěně v novém domově. Začátky možná budou těžké, měli byste se připravit na to, že se bude štěněti stýskat po matce a sourozencích, dřívější lidské rodině a dalších drobnostech. Prostě takové stěhování se vším všudy, třeba na druhý konec kraje, dokáže zamávat i s člověkem – natož s pejskem. Dopřejte proto štěněti čas.

Na rande do parku se pejskem

Seznámit se můžete různými způsoby, že?

Když vezmete pejska na procházku do parku, zaujmete mnohem víc pohledů než kdy dříve. Zkušení chovatelé jsou si toho vědomi a dobře tuší, že partnerské vztahy někdy začínají právě takto. Možná zaujmete i pár lidí, kteří by si vás jinak vůbec nevšimli. A získat dobré přátele díky pejskovi, to také není vůbec od věci, že? Nemusí jít vždy jen o pejskaře, roztomilý pes a vaše starost o něj jsou hned dva plusové body pro ty, kteří hledají vážný vztah. Máte vkus a starost o druhé vám není zcela cizí, to vše totiž nepřímo naznačujete širokému okolí. Pes má ale ještě další výhody, protože neumí mluvit, nebude nikdy o ničem diskutovat a slovně vám odporovat, rozhodně tedy nehrozí nějaká obrovská hádka!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz