Tipy a návody
Ilustrace

Hlava proti srdci, co když se ti dva vůbec neshodnou?

Rozum a cit, to je věčný souboj, který v lidských generacích přežívá nejen v umění. Snad každé literární dílo nebo divadelní kus se touto tématikou zabývají, i kdyby to bylo snad jen v okrajové formě.

Někdy má navrch jeden, jindy zase druhý – a podle toho pak vypadá život člověka, který se jimi řídí, se všemi bonusy a nevýhodami. Mezi rozhodnutím hlavy a rozhodnutím srdce nicméně vede i zlatá střední cesta. Znáte ji dobře a už jste se s ní někdy setkali? Ve vztazích je hodně důležitá…

Rozhodujeme se dokonce i při nakupování

Hlava si přeje koupit jeden výrobek, cit zase tíhne ke druhému, úplně běžná situace v každém supermarketu, obchodu s obuví nebo například elektroprodejně. Zkuste si vše zanalyzovat a napsat na papír všechna pro a proti, možná zjistíte, že stačí prostě použít od každého kousek – jinak se budete po čase ptát, jak by rozhodnutí dopadlo, kdybyste jej udělali přesně v opačném gardu. A to nejen na seznamkách, kde je zcela obvyklé, že si dopisujeme s více uživateli najednou. Třeba už jen kvůli ukrácení dlouhé chvíle během zimních večerů se šálkem čaje, není na tom přeci vůbec nic špatného. Naopak, navazovat nějaké další společenské kontakty je velmi zdravé nejen pro psychiku.

psaní seznamu

Srdce má hodně společného s intuicí, díky němu byste měli mít jasno, co je pro vás nejlepší. Avšak vnímat realitu pouze skrze něj určitě nejde. Každý den řešíme celou řadu různých rozhodnutí, co mají na náš život určitý dopad, za ta dlouhodobějšího charakteru musíme nést kompletní zodpovědnost a někdy nás budou trápit i spoustu let. Nepřemýšlejme však, co by bylo kdyby – ale raději se pořádně zamysleme, než nějaké skutečně životní rozhodnutí uděláme. Nejen na seznamce určené pro vážný vztah.

Jak se tedy umět rozhodnout co nejlépe?

Na chvilku se zastavte a zpracujte všechna data, co máte k dispozici, přimíchejte k tomu vlastní pocity a doporučení ze strany rodiny. Dostanete výživný koktejl plný důležitých informací, který pomůže v rozhodnutí, jehož nebudete litovat ani za dalších pár let. Nemusíte přeci nutně chodit ruku v ruce s davem, možná by pak váš verdikt byl poněkud zkreslený – zastavte se proto a přemýšlejte sami za sebe. Co ještě můžete dělat, abyste se odpoutali od světa a přemýšleli jen a pouze sami za sebe?

zamyšlení

  • Procházky v přírodě. Díky nim najdete ztracený klid, nebudete hnáni k rozhodnutí tady a teď a zjistíte, že vše je pomíjivé. Nadechnout se čerstvého vzduchu, přemýšlet o všech osobních domněnkách a pocitech, třídit si svoje myšlenky bez chvatu a shonu každodenního života.
  • Vžijte se do situace. Představte si, jak by vypadala budoucnost, kdybyste se rozhodli podle jedné myšlenky a jak by to mohlo být podle dalšího plánu. Vždy nechejte určitý prostor představivosti. Jak na vás působí varianta A? Cítíte se šťastnější a rozhostil se v duši větší klid?
  • Zamyslete se, opravdu je to správné řešení? Možná se nechcete vdávat za konkrétní osobu, ale jen si hodláte splnit životní sen. Žádné flirtování, ale vztah se vším všudy, který by měl dojít svého naplnění. Ale budete v něm mít opravdu dobrý pocit ještě za rok nebo i později?

A teď ruku na srdce – každý má své hodnoty, z nichž jedna je naprostou prioritou. Někdy je to kariéra, jindy zase rodina, třetí se věnuje koníčkům a hodlá na ně mít za každou cenu dostatek času. Nikdo jiný vás nemá právo soudit než vy sami. Zvažte své cíle, možná bude třeba je trochu upravit, abyste dosáhli všeho, co jste si v životě přáli. Někdy to totiž není jednoduché, skloubit třeba rodinu se zaměstnáním, začít podnikat nebo mít dostatek volného času na aktivity, které si prostě neodpustíte a naplňují vás každý víkend.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz