Vztahy
Ilustrace

Introvert a hledání partnera: Jak sbalit introverta?

Podle průzkumu se lidé, kteří chtějí sbalit introverta, shodnou na několika základních pravidlech. Chovejte se přirozeně, nepřetvařujte se a nepřehánějte to s emocemi v komunikaci. Introverti jsou od přírody plašší, dejte jim čas a prostor. Musí si na vás nejdříve zvyknout a teprve poté vám mohou otevřít své srdce a reagovat na váš zájem. Netlačte na pilu!

Proč tomu tak je a jsou opravdu tak stydliví, jak na první pohled vypadají? Rozhodně to tak být nemusí, v lásce přece platí, že se nemá dávat na první dojem, že?

Chcete se seznamovat online? Nejlepší seznamky

Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vzdělaného partnera? Uživatelé od věku 25+ let.
eDarling logotype img-responsive
eDarling
Seznamka s registrací až na 25 minut, kde projdete osobnostním testem. Velmi vážná seznámení pro ty, kteří to myslí opravdu vážně.

Společenské akce je bohužel zase tolik nezaujmou

Když je kolem vás skupina lidí, někdo blízký a někdo zase cizí, bavíte se nenuceně, děláte si legraci, vyprávíte jako televizní bavič a máte radost, že rozdáváte pozitivní energii. Introvert ale bere lidi kolem sebe trochu jinak a obvykle nevyhledává s takovou vervou společenské události. Na plese nebo diskotéce se moc nebaví, po větší akci zůstane pár dní doma, aby znovu doplnil ztracené energie. A nesmíte se mu divit, byl to prostě nápor, i když veselá nálada by se dala krájet a rozdávat na talířích. 

noční klub

Preference samoty neznamená, že by si introverti přáli žít jako poustevníci. Jen se spíš snaží být mimo centrum hlavního dění, protože na ně nejsou vůbec zvyklí. Povahu nezměníte, a snad právě proto jejich známosti začínají poměrně pomalu. Během rozhovoru si spíš testují, jestli by protějšek za tu výzvu vůbec stál, protože někdy až příliš přemýšlejí. Neradi by otevřeli dveře do svého světa někomu, kdo s nimi pak nezůstane dlouho. Na introverty se nesmí spěchat, mají raději hluboké sociální vazby, které si ale budují poměrně dost pomalu. Soukromí si hlídají a nějakou dobu trvá, než se svěří o tom, co považují za nejdůvěrnější informace.

Lépe se vyjadřují písemně, hledají spřízněnou duši

Seznamovací večer nebude tak úplně pro ně, raději spíš poznávají jednu konkrétní osobu, kterou si ještě trochu předtím proklepli na seznamce v online prostoru. Introverti, prostě chtějí někoho, kdo se jim podobá, ideálně co nejvíce. Nesnesou proto barové typy, raději se budou po večerech dívat na různé filmy a seriály z pohodlí domova. Cení si doby strávené ve dvou, a nikoliv s početnější partou kamarádů, když to má být vyjádřeno opravdu jasně a stručně.

pár na horách

Na první rande bez problémů přijdou, ale jen tehdy, když si už budou myslet, že se trochu znáte. Tiché chvilky mu nevadí, dokonce je někdy i vítá, ale pouze v případě, že totéž si o nich myslí i protistrana. A jaké jsou další výhody introvertů? Možná vám někdo takový přišel v pubertálních letech mírně řečeno zvláštní, ale povahové plusy v pozdějším věku rozhodně doceníte. Tak tedy například…

  • Do vztahu půjde jen tehdy, když si jím bude opravdu hluboce jistý. Nehodlá být pohromadě s někým jen proto, aby se necítil sám, což je častým problémem u některých extrovertů. 

  • Je to posluchač, který vám bude vždycky nablízku, když ho budete potřebovat. Umění naslouchat se lidé dlouho učí a introverti k němu mají o něco lepší předpoklady než jiní.

  • Neusadí se rychle, ze dne na den – ale usadí se zase trvale, zapustí své kořeny mnohem hlouběji než byste si, kdy mysleli. A že by vás opustili? Na vztazích jim opravdu záleží…

A jak milovat introverta? Nebude to snadné

Pokud nejste sami introvertem, zřejmě pro vás budou některé životní návyky takových povah trochu složité. Musíte mít trpělivost, protože ho prostě nezměníte – leda byste snad chodili s někým úplně jiným. Otevřenost je zcela namístě, má rád konverzace, jež nabídnou hloubku, chce se také bavit o různých věcech, každý rozhovor musí být o něčem. Povídat si o počasí ho nudí, stejně tak plytké řeči na všechny způsoby.

zamilovaný pár

Přemýšlí někdy až příliš, takže to musíte vzít na vědomí. Když je ticho, zřejmě plave uvnitř svých složitých myšlenek, neznamená to, že by se vysloveně nechtěl bavit. Dobíjí si také „baterky“ jinak než extrovert a když s vámi nebude chtít trávit čas, není to známka, že by vás snad neměl rád. Naopak, jen chce svůj prostor, který mu musíte nechat. Jedině tak bude šťastný a spokojený, oddaně milující partner…

S kým se můžete seznámit online?
Bára hledá vážný vzrah
Bára hledá vážný vzrah
Přejít na stránku
Lumír hledá flirt
Lumír hledá flirt
Přejít na stránku
Simča hledá přítele
Simča hledá přítele
Přejít na stránku
Julie hledá kamarády
Julie hledá kamarády
Přejít na stránku

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
24 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz