Tipy a návody
Ilustrace

Jak na letní dovolenou, kterou si opravdu užijete s partnerem i dětmi

Během července a srpna si většina lidí bere volno v práci, alespoň dva týdny v kuse a děti mají zhruba osmitýdenní prázdniny. Toho by se přeci mělo využít, třeba k zahraniční rekreaci nebo alespoň kratšímu putování po vlastech českých.

Dobrý plán je určitě důležitý, lokalita by se nějak měla zamlouvat všem účastníkům výpravy a inspiraci můžete sbírat třeba po večerech u televizního posezení. Nezapomeňte ani na ty nejmenší, určitě mají nějakou představu a rozhodně nemusí být vždycky za nereálnou.

Volné dny si musíte užít, dělejte něco netradičního

 

Děti především nesmí mít pocit, že se cokoliv důležitého zařizovalo bez nich a nemohou do programu vůbec promlouvat – pak je samozřejmostí pocit frustrace, který se s nimi potáhne během celého pobytu. Je třeba se s nimi bavit a vše probírat, neberte jejich přání jak druhořadá. I předškolní děti dobře vědí, kam by s oblibou jely a na jakou dovolenou se zrovna moc těšit nebudou. Když jim dopřejete sluchu, určitě najdete přijatelný kompromis a užijete si dovolenou všichni. Jak je to vlastně jednoduché, že?

rodina na molu

Pokud jedete do ciziny, klidně i vzdálených krajin, chce to také nějaké romantické rande. Co třeba nad dvěma talíři místních specialit? Národní pokrmy, které jste ještě zaručeně neochutnali, ať už půjde o cokoliv. Gurmánské zážitky, navíc sdílené ve dvou, jsou jednoduše nezapomenutelné, záliba v poznávání nových světových kuchyní se dá sdílet snad na každé dovolené v cizině. Tak zkrátka nepropásněte šanci zase trochu utužit váš společný vážný vztah. A když už budete těšit chuťové pohárky, nezapomeňte ani na další části těla – dobrá masáž rozhodně není od věci, perlivá lázeň je také dobrým tipem na příjemný večer uprostřed dovolené. Rozmazlování povoleno, je to přeci jednou za rok…

Sportovním aktivitám se zde rozhodně meze nekladou

Dovolená je od zážitků a ty rozhodně nenasbíráte jen tím, že budete sedět v hotelové restauraci nebo sledovat mořské vlny. Trochu adrenalinu jistě neuškodí, takže se nebojte ochutnat pár nových (nejen vodních) sportů, určitě se vám zalíbí. Podobně tak si vychutnáte noční procházky, pod světlem lamp v parku nebo při dunění mořského příboje, romantická chvilka o samotě přeci dokáže povzbudit nejeden dlouholetý vztah, který už pomaličku ztrácí jiskru. Přitom ani nemusíte na klasickou dovolenou, aby váš vztah trochu ožil – někdy postačí jen víkend. Chcete pár zajímavých tipů?

cyklo výlet

  • Léto a hudební festivaly, to určitě patří k sobě. A pokud máte s partnerem podobnou muzikální vášeň, sdílíte oblíbené kapely a našli jste festival nedaleko domova, vyrazte tam!
  • Cyklistický výlet, klidně jen na jedno odpoledne. Zastavíte se v restauraci nejblíž cílové destinaci, občerstvení přeci nelze vynechat. A pobyt na čerstvém vzduchu zlepšuje náladu!
  • Několikadenní pronájem chatky v horách nebo někde u vody. Nemusíte jezdit ani nikam daleko, po naší vlasti je takových míst spoustu. Projedete se na kole, zkusíte si třeba raft…
  • Koupaliště nebo aquapark. Těch je v ČR několik a patří mezi skutečně vyhlášené. Můžete vyrazit i s dětmi a dopřát si nejen klasických pár bazénů, ale třeba mořskou vlnu nebo vířivku.

Dovolená také nemusí být vůbec drahá, takže máte-li zrovna hlouběji do kapsy, cestujte s batohem na zádech nebo na kole po okolí. Hledání hub nebo lesních plodů je také dobrá zábava pro letní dny, jde zkrátka jen o to být spolu (a ideálně někde o samotě). A když budete mít volný víkend někdy v září nebo říjnu, proč na tyhle zážitky nenavázat a nezopakovat si je? Venku už možná nezažijete tak krásné počasí jako během července, ale zahnat nudu můžete klidně celoročně. Relaxace tam, kde to máte rádi, je vhodným receptem v boji proti stresu, co nás pronásleduje snad každý den. Vztahy totiž nejsou tak složité, jak se na první pohled zdají – musíte na nich jen pracovat a neustále je budovat, protože se z nich jinak stane, obrazně řečeno – uschlá květina.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz