Vztahy
Ilustrace

Děti a vztahy aneb přijme nový partner vaše milované opravdu bez výhrad?

Dříve byl rozvod skoro nemyslitelný a pod jednou střechou žila třeba i desetičlenná rodina, která si nemusela vždy ve všem rozumět. Dnešní doba je ale jiná a jedno nebo dvě děti jsou standardem snad pro všechny.

Stejně jako to, že mladí rodiče se mohou rozvést a po čase si pak každý najde nového partnera. Jak to ale bude s dětmi? Přijmou strýčka nebo tetičku takové, jací jsou? A nebudou se snažit jejich vstřícné pokusy o seznámení spíš bojkotovat? A v neposlední řadě, nestane se dítě překážkou, přes kterou se vaše nová známost nebude moci přenést? 

Pořídit si potomka jako záchrana pro vztah

Jednou z největších chyb je, když si chceme partnera k sobě připoutat i přesto, že se vzájemný vztah spíš rozpadá a nevypadá to, že budete spolu ještě za rok nebo za dva. Dítě nemůže samo o sobě slepit vztah, spíš naopak – chcete, abyste se rozešli v době, kdy mu bude třeba pár měsíců? Někde jinde přitom možná čeká člověk, se kterým budete mít stabilnější vztah a bude lepším otcem nebo matkou vašich dětí, než by kdy byl nynější partner. A v neposlední řadě, každý prostě není rodinný typ a když budete protějšek do dítěte nutit, jen uspíšíte případný rozchod. Tedy, pokud už není dítě na cestě…

těhotenství

V každém případě, ať už rozvod přijde kdykoliv, je pro dítě velkou zátěží – nejen pro vás samotné a dnes již bývalého partnera. Potomek trpí o to víc, když spolu rodiče „najednou“ neumí vůbec nijak vycházet a hází na sebe vzájemně špínu. Najděte si proto pro děti čas a promluvte si, protože vzniklá situace by pro ně rozhodně neměla být příliš traumatická, každé vlídné slovo a společně strávená chvíle jsou v takové době plus. 

Nový vztah, ve kterém máte jasno – jak seznámit děti?

Snadnější situace bude určitě v případě, že váš nový partner má děti v podobném věku, jako jsou ty vaše. Předškolní děti prostě najdou nové kamarády a zřejmě nebudou mít s přijetím nového člena rodiny žádný problém! Častější však určitě budou případy, kdy se dítě doslova zasekne a nebude chtít ani za nic přijmout někoho nového. Obavy o svoje místo na slunci, které může s novou láskou ve vašem životě ztratit, jsou sice neoprávněné, ale dětské myšlení ještě není tak vyspělé, aby si situaci odpovídajícím způsobem vyhodnotilo a přestalo mít strach…

podání rukou

Možná bude mít strach i váš nový partner. Přeci jen, výchova dítě je zodpovědnost, na kterou se někteří lidé prostě ještě necítí nebo potomka rovnou programově odmítají. Třeba dokonce přímo z rozvíjejícího se vztahu couvne, když se dozví o dítěti – ale máte ještě v takovém případě zájem o jeho lásku? 

Jak se zachovat, když je váš potomek proti

Čím starší je vaše dítě, tím vyšší je také pravděpodobnost, že někoho nového ve vašem životě prostě neuvidí s radostí. Možná bude chtít za každou cenu dát rodiče ještě dohromady, nehodlá pak tedy přijmout za svého kohokoliv, kdo by takové plány mařil. Takže, co dělat? Začátky asi nebudou zcela snadné, ale vzpomeňte si na příběh Franka a Carol z Kroku za krokem, kteří dali dohromady dvě početné rodiny – jde to, jen trochu chtít!

naštvané dítě

  • Dejte si trochu na čas. Možná teď nejste ve fázi, kdy je vše natolik vážné, abyste přemýšleli o stěhování a podobných věcech. Takže vztah bude zatím před dětmi, pokud možno v utajení. 

  • Ideální místo, kde se seznámit. Kde bude první setkání dítěte a nového partnera nejlepší? Odborníci doporučují neutrální prostor – právo rozhodnout, které to bude, mají mít i děti. 

  • Nehledáte jim přece novou maminku nebo nového tatínka. Tak jim to řekněte! Zejména u hodně malých dětí bude taková schůzka číslo jedna trochu zmatečná. Je třeba trpělivost…

Děti velmi pravděpodobně nebudou tak unešené z nového partnera jako vy. Možná ho zpočátku dokonce nebudou chtít vůbec přijmout, ale na druhou stranu také není v pořádku, aby výběr prováděly místo toho za vás. Jejich názor je ale poměrně důležitý, takže si o nastalé situaci zkrátka musíte promluvit a neodbývat vše jen pár strohými větami. Čím víc si vše vyjasníte, tím lepší přijetí nového partnera se pak dá očekávat – je to vlastně na první pohled docela snadné…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz