Vztahy
Ilustrace

Jak říct ne při žádosti o ruku a neranit partnera?

Vztahy jsou různé, mají svůj vývoj a procházejí určitými fázemi. Někdy dospějí do bodu, kdy je návrh na zpečetění vzájemného partnerství svazkem manželským přímo žádoucí. Jindy je zase předčasný nebo zcela bezpředmětný, což si obvykle také uvědomuje jen jeden z dvojice.

Jak se zachovat, když přesto podobná nabídka přijde? Bojíte se říct ne, abyste partnera neranili nebo dokonce neztratili, ale chcete současně nadále být ve vztahu, jak se říká, na psí knížku – s tím, že čas ještě ukáže a jste na vdávání všehovšudy ještě moc mladá? 

Je to jen na vás, určit si vlastní priority…

Když jste ve vztahu, jistě máte nějaké plány do budoucna. Tedy pokud to není ještě čerstvá zamilovanost a nechodíte spolu jen tři týdny, všechno je krásné a růžové, cítíte se, jako kdybyste seděli na obláčku. Později se ale dostaví i realita a uvažování o tom, co bude dál. Neznamená to nutně, že snad partnerský vztah funguje špatně nebo by měl každou chvíli skončit. Naopak, je zcela přirozené, že se dva lidé po pár společných letech vezmou, takzvaně se usadí, mají děti a vedle sebe pak zestárnou. Ale co když při žádosti o ruku řeknete nakonec ne? Nebo se vůbec nevyjádříte, jste zaskočena a nesvá? Tím samozřejmě nechceme dát najevo, že neexistují páry, kde žádá o ruku žena. Jen jsou ve výrazné menšině – podle tradice je to obvykle muž, kdo se vyjádří v tomto směru první.

zásnubní prsten 

Jaká je fáze vašeho vztahu zrovna teď? Mluvili jste o společné budoucnosti, dělali si plány, chtěli oba totéž? Mějte na paměti hlavně to, že si musíte být stoprocentně jista, co odpovíte. Někdy může záporné stanovisko hodně ranit, zvlášť je-li vyřčené v poměrně silných emocích. Možná bude lepší, když celou tu žádost tak trochu zahrajete do autu. Nejste připravená, necítíte se, chcete čas a klid. To je přece vlastně úplně normální…

Žádost o ruku může přijít jako blesk z čistého nebe

Nikdy nevíte přesně kdy – jednoduše tady bude a musíte s ní nějak naložit. Možná je brzy, ale partner to tak prostě nevidí. Možná má na očích růžové klapky, maluje si společnou budoucnost a vy jste s ním jen proto, že si dobře rozumíte a uvidíte, co ukáže čas budoucí. Milujete ho, ale svatba vám zatím jednoduše nic neříká. Tak proč vše lámat přes koleno? Poznali jste se před rokem přes online seznamku a vše je, jak má být. Není tedy důvod dělat zásadní rozhodnutí. A když je to zapotřebí, dokonce je možné partnera drsně odmítnout – zvlášť, pokud nerespektuje vaše stanovisko, přemlouvá a žadoní. 

žádost u řeky

Je to rozhodně lepší, než se nakonec vzít a po pár měsících vztah ukončit. V manželství jsou majetky propojeny (pokud jste nepodepsali předmanželskou smlouvu, ale to už je jiná písnička) a neukončuje se v každém případě právě snadno. Příběhy několikrát vdaných či ženatých celebrit mají vlastně jedno společné, obvykle nejsou nijak šťastné. Ani přes tu všechnu slávu, obdiv davů a peníze. Proč asi? 

Na co by měli brát pánové zřetel?

žádost u moře

Možná se až moc díváte na romantické filmy. A berete si z nich dokonce inspiraci do života, což je prvek zcela nežádoucí. Mají dojmout, potěšit, rozveselit, ale většinou opravdu nedávají nějaké univerzální rady, v realitě to chodí jinak než na plátnech kin. Dívky a ženy jistě v nitru sní o nějaké romantické žádosti o ruku, ale nikoliv o teatrálnost. Takže – ne před mnoha lidmi v restauraci, ne na hokejovém utkání. To je naprosté tabu, snad i proto, že jde spíš o nátlak. Totiž, v případě zamítavého stanoviska bude ona za tu špatnou, která šlape po štěstí sobě i partnerovi. Na stranu druhou, žádost o ruku je něco opravdu speciálního. Co tedy určitě nedělat?

  • Neptejte se jen tak, při procházce parkem. Chce to totiž také patřičnou atmosféru!

  • Nic nedělejte, dokud si nejste jistí. Jednou vyřčená slova lze bohužel jen těžko vzít zpět.

  • Vezměte to pro jednou bez internetu, SMS a sociálních sítí. Tady musíte z očí do očí. 

Nebojte se drobných a nenápadných narážek. Vhodnou formou komunikace zjistíte, jak by ona žádost o ruku mohla vypadat, aby byla vyslyšena. Každá žena má přeci trochu odlišnou představu a každý partnerský vztah je přeci jiný, že? Vše v klidu, vše bez vyhrocených otázek a pokusů o citové vydírání. Jedině tak můžete uspět a dočkat se zasnoubení – později i onoho krásného dne. Ale pozor, nic se nesmí uspěchat!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz