Vztahy
Ilustrace

Jak se vám vlastně žije ve volném vztahu?

Téma je zcela jasné – s moderní společností je spjaté víc, než bychom si byli ochotni připustit. Devatenácté století a s ním doba, kdy jsou na sobě dva lidé v domácnosti, často s pěti nebo osmi dětmi pod jednou střechou, hlavně ekonomicky závislí, je už nenávratně pryč. Dnes hraje hlavní roli při stoupající životní úrovni spíše citová stránka a někteří se prostě nechtějí vázat, zvláště pokud vůbec nemusejí.

Takzvaný volný vztah může mít plusy a mínusy, ale pořád je to spíše lepší kamarádství. Pokud nám takové rozpoložení vyhovuje a stejně tak i protistraně, nikdo nám je však nemůže zakázat, že?

Nebrat všechno příliš vážně, to je cílem

Ilustrace 1

Pokud jste citlivější, berete si výtky až příliš k srdci a máte od vztahů vážného formátu vysloveně velká očekávání, jistě nebude od věci zkusit něco jiného – nového. Neříkáme, že se máte rovnou registrovat na flirt seznamce, ale proč neodstartovat spíše vztah, který by byl opravdu o něco volnější než ty předchozí, které jste si prožili a v nichž nepřišel vytoužený úspěch? Snad i proto, že možná až moc tlačíte na pilu? Navíc, nic v životě není dokonalé a tím spíše letité mezilidské vztahy, se kterými se někdy pojí také různé nepříjemnosti.

Musíte si důvěřovat, protože pokud nebudete věřit sami sobě, nikdo další to už za vás samozřejmě neudělá. Pokud se budete jen dokola řídit cizími radami, nebudete nikdy docela šťastní – v opačném případě pak uvidíte po důkladném zamyšlení volby, které někdo, kdo vás zná spíše povrchně, ani navrhnout nemůže. Zklidněte se a uvažujte, opravdu nechce váš den nějakou změnu, nepotřebujete třeba v životě určitý a zejména pak úplně nový (a možná pro okolí i nečekaný) impuls?

Volný vztah kontra otevřený vztah…

Když se řekne „volný vztah“, určitě se nám vybaví dva mladí lidé, kteří se na něčem dohodli a nehodlají dodržovat – z jejich úhlu pohledu – zavedené společenské stereotypy. Je dobře, když si mladí jdou vlastní cestou, současně však za ni pochopitelně nesou plnou zodpovědnost. Je v pořádku, pokud se takto dohodnou dva čerství absolventi, kterým ještě rodina nic neříká, ale pokud už mají spolu děti, nebude asi tato forma vztahu ideálním řešením. Zejména pak kvůli příkladu pro děti, které navíc mohou být trochu zmatené. Aneb, když maminka jede na týden na dovolenou s někým jiným a tatínek nebydlí ve společné domácnosti, není tohle poněkud zvláštní?

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Volný partnerský vztah určitě nelze paušalizovat jako špatný – v jistých životních fázích může být naopak velkým přínosem. A jaká jsou jeho pravidla? Samozřejmě, tady se razí heslo o tom, že svoboda především, ale dva lidé se musí umět domluvit. V opačném případě hrozí konflikty, a nakonec i rozchod.

  • Nejste povinni slavit společně narozeniny nebo chodit ve dvou na vybrané společenské akce.
  • Víkend je jen na vás – můžete a nemusíte jej trávit společně, třeba si najdete i jiné plány.
  • Totéž pak platí i pro dovolenou, protože ji lze využít i pro čtrnáctidenní cestu bez partnera.

Výhodou volného vztahu je zkrátka to, že máte dostatek času na vše – nejen na přítele, ale i další lidi, se kterými se chcete vídat. Volnost a zase jen volnost, ale nezačne se za nějakou dobu takový životní styl přeci jen trochu zajídat? I když máte spoustu času na oblíbené činnosti a zejména pak koníčky, co vás naplňují, vztah jako takový je o něčem jiném (tedy, řeč je o vztahu na plný úvazek).

A jaké nevýhody přinášejí volné vztahy?

Ilustrace 2

Samozřejmě platí, že co má své plus, bude mít také mínus – o tom se snad ani není třeba nějak dlouho přít. V první řadě platí, že kdo chce, bude také sám, ale svou samotu musí unést jen vlastními silami, nemůže se o nikoho dalšího opřít, neboť není v klasickém partnerském vztahu, ale má „jen“ ten volný. Veškeré starosti si řešíte sami a jen možná bláhově čekáte, než se do vás ten druhý skutečně zamiluje a láska nabere ten správný směr? Dost často marně, připomíná to takové vyčkávání na Godota, když si vypůjčíme literární termín. Nebude pak možná lepší vydat se na klasickou seznamku, třeba tu internetovou?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz