Tipy a návody
Ilustrace

Láska má také svá pravidla, o která konkrétně jde?

Během hádek se chovat klidně – a udělat si co největší rodinnou pohodu. I to jsou klasická pravidla, která doporučují vztahoví kouči, aby vaše partnerství prosperovalo a vzkvétalo.

Co všechno bychom měli udělat, aby náš vztah vydržel co nejdéle a zažil co nejméně nepříjemností a otřesů (protože úplně se jim vyhnout bohužel nelze snad ani při nejlepší vůli)? Ne vždycky pomáhá, když toho namluvíte až moc. Občas je lepší trochu víc mlčet, a to není jediná dobrá rada, kterou vám dnes chceme předat…

Příliš mluvíte – brzy od sebe odradíte

Partner přestane naslouchat, protože mu pro vodopád slov nakonec už ani nic jiného nezbývá. Vždy je ale čas situaci zastavit a zvrátit, jednoduše tím, že budete méně prožívat různé situace a nezačnete zase nějakou další obšírně komentovat. Přesně v tu chvíli se totiž jeden druhému vzdalujete, protože se nebavíte o společném zájmu. Stížnosti, nářky a neustálé trable, to je bohužel vlastně jen negativní předávání informací. Pokud se chcete zbavit frustrujícího pocitu, raději zavolejte kamarádce a vylijte si srdce vzájemně, ale partner nemůže tolik věcí najednou v klidu vstřebat. Pokud tedy nemá večer z domu utéci před mnoha tisíci větami.

mluvící žena

Vynutit si omluvu? Ale to přece nejde! Musíte jít příkladem a omluvte se, když je příležitost, ale neberte konflikty tak vážně, aby ohrozily váš vzájemný vztah. Stejně tak byste neměli společně trávit každou volnou minutu, jinak si dokonale zevšedníte. Každý má své přátele, rád sportuje s dalšími lidmi nebo tráví čas třeba i úplně o samotě. Musíte také vést svůj vlastní život, důležitá je především vaše spokojenost. Oddaně stát při partnerovi je o něčem úplně jiném než mu věnovat veškerou svou životní energii. Nejen, že by si jí příliš po čase ani nevážil, ale v horším případě začne váš čas brát jako samozřejmost. Podnět k tomu jste mu ale bohužel dali jen a jen vy…

Kritika? Jistě, ale jen opravdu občas a cíleně

Ne vždycky jsme s jednáním partnera spokojení a zlozvyky, ty nám samozřejmě doslova lezou na nervy. To ale současně není důvod, abychom doslova vybouchli, protože takové jednání může vykrystalizovat v mimořádnou hádku, ze které nebude jen tak úniku. Jak se zachovat, když nám už špinavé ponožky pohozené v koupelně „přerůstají přes hlavu“ a nemůžeme je vůbec vystát? Jedna výtka za den, a to dobře promyšlená – víc ani náhodou. A možná někdy i den bez kritiky, to vše za odměnu, pokud se bude snažit a brát vaše rady na zřetel. Není tohle náhodou celkem férový obchod?

sex

Sexuální život je také téma, nezapomeňte! Partnerský vztah na něm někdy stojí a padá, a to zvláště u mladších ročníků. V posteli by to vše mělo klapat, ale nenechte se ovlivnit nějakými tipy a radami zvenčí. O zábavu musí jít především mezi vámi dvěma! Milostný život je jako plamínek svíčky, neměl by vyhasnout a způsobovat pak další komplikace jako řítící se lavina plná problémů. Raději si užívejte, protože touha je ve vztahu velmi důležitá. A také se nezapomeňte chválit, protože…

  • Chvála navozuje pozitivní atmosféru, když se použije v pravý čas, je vlastně nenahraditelná.
  • Malé chyby přejděte a nebudou vám zbytečně kazit náladu. Naučte se, že vám za to nestojí!
  • Napište si seznam. Desítka věcí, co na něm nebo na ni milujete – a pak skládejte poklony.

A jen tak mimochodem, žít se dá určitě i bez partnera! Alespoň dočasně, takže neberte vše tak vážně, možná nejste ve vztahu, který je takzvaně navždy a nikdy se nerozpadne. Současně se ale nenechte mást nejlepší kamarádkou, která možná není tak úplně nejlepší – a třeba vám jen závidí, že máte uspořádanější život. O všem byste si měli rozhodovat sami, mít poslední slovo a vědět, co je dobré nebo špatné.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
4 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz