Vztahy
Ilustrace

Láska si žádá určité oběti, jaké jsme schopni opravdu udělat?

Je hezká, jindy zase složitá. Občas se přes ní přeženou mraky a jindy zase svítí slunce, potěší a také zabolí. To je ovšem úplně normální, protože život dvou lidí vedle sebe není vždy o procházce růžovou zahradou, ale často také o problémech, které je třeba společně řešit.

Najít kompromis často chvíli trvá a snad i kvůli tomu se někteří lidé rozcházejí přeci jen trochu předčasně. Co vše lze lásce obětovat a jak se nestát partnerem, který jen dává a dostává zpátky jen opravdu málo? 

Vztah je třeba rozvíjet a budovat, bez rozdílu věku

Nic není automatické a nic nejde v životě samo od sebe. Musíte projevit snahu, aby ten druhý viděl, že máte zájem budovat vztah na dlouhé období. Jedině tak pak získá důvěru a zapojí se do stejného procesu také, to je přeci úplně jednoduché! A oběti jsou nutné, protože bez nich se nezrodí žádný úspěch. Ani ten v kariéře, ani ten ve vztahu. Nemůžete mít jedničku s hvězdičkou na všech frontách každý den. Láskyplný partnerský vztah si žádá kompromis jako už nic dalšího na světě, ale když spolu budete léta dobře vycházet, máte skvěle zaděláno mimo jiné na pěkné stáří po boku toho druhého. 

A kde je vlastně hranice? Některé věci zamilovaní lidé nevidí a všimnou si jich až po určitém čase. Tedy pokud vůbec, protože někdy si odmítáme připustit, že jsme ve vztahu těmi využívanými právě my. Bereme to jako osobní selhání – a přitom, podobná věc se může stát takřka každému, bez rozdílu pohlaví, sociální skupiny, věku a podobných atributů. Takže, kde si obětování rozmyslet?

pár na poušti

  • Dostatek spánku. Musíte být odpočatí, a ne jenom jezdit za partnerem každý víkend 150 kilometrů. Ať se někdy role prostřídají, alespoň uvidíte, co chce obětovat ten druhý pro vás…

  • Osobní život. I vy máte své přátele, koníčky nebo záliby. A ne vždy se budou prolínat s těmi, kterým holduje váš životní partner. Naučte se proto kouzelné slovíčko NE a trvejte na něm. 

  • Zanedbání zdraví. Tohle zkrátka nesmíte, přestat se životním stylem, který vám dával energii, těšil vás a naplňoval. Lenošení je sice zdánlivě bez rizika, ale dlouhodobě můžete stagnovat.

V lásce ale mohou nastat i další komplikace. Někdy je na vině i práce, protože jeden z partnerů odmítne dobře placenou nabídku jen proto, aby mohl být s tím druhým. A kdy je vhodný čas na to založit rodinu? Tady se trendy hodně změnily, zatímco ještě v předchozí generaci bylo běžné mít děti prakticky hned po dvacátých narozeninách, dnes už jsou novopečení rodiče a pokročilí třicátníci v jedné osobě celkem častým jevem. Stejně jako fakt, že na rodičovské dovolené bude muž, pokud má žena lépe placené zaměstnání. Rodina a její ekonomika si to prostě vyžadují, ale racionální rozhodnutí musejí ve finále udělat oba dva.

Stěhování samozřejmě také hraje svou roli…

Pokud jste vyrostli na venkově, rádi byste se sem určitě jednou vrátili. Ale co na to partner, který prožil dětství v panelovém domě a neumí se o rodinný domek správně starat, nemá tušení, co vše je potřeba připravit a zařídit? Nemusíte nutně dělat zásoby dřeva, topit se dá i elektřinou nebo plynem, ale to je jen první z mnoha věcí, co je třeba v takovém bydlení vyřešit. Hodláte jít opravdu do domku s tím, že bude většina práce na vás? 

nová kuchyně

Ani ty opravdu nejlepší seznamky nedají dohromady dva lidi, co by byli stoprocentně kompatibilní. Vždy tu bude nějaká, třeba jen malá a zanedbatelná neshoda. Většinou k ní dojde v rodinném kruhu. Tchyně může být nesnesitelná, tchán zase velký morous, bratr partnera nemá zrovna vybrané chování a tak podobně. Záleží jen na vás, zda se nad podobnou věc povznesete nebo se kvůli nějakému faktoru X brzy rozejdete. Příbuzné totiž nelze ze života jen tak vyškrtnout, takže je budete muset vídat alespoň na Štěpána nebo na Velikonoce. A společným sňatkem s partnerem vše jen zpečetíte.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz