Vztahy
Ilustrace

Komunikací, úctou, láskou, tolerancí a partnerstvím proti nevěře

Nevěra. To obávané slovo, které dokáže doslova za jedinou noc zničit dlouho budovaný vztah. Je pravda, že k nevěře se uchylují spíše muži, ale ženy rozhodně také nejsou žádné světice, i ony podvádějí. A nevěra, či podezření z nevěry je zkrátka něco, co vztah už nemusí ustát. Jak tedy nevěře předejít? Co dělat, aby partner nepodváděl, jak zajistit fungující vztah, kde na nevěru zkrátka nebude místo?

Definujte co je nevěra

Především by si partneři měli o nevěře přímo promluvit a definovat, co pro druhého znamená nevěra. Nevěra totiž není něco, co se dá jasně definovat, udělat přesná hranice kdy to nevěra je a kdy ne. Někomu vadí, když partner sleduje porno, někdo obtížně rozdýchává představy o sexu s někým jiným, některé páry si ale zase navzájem tolerují zálety „na jednu noc“ s tím, že to nesmí přerůst v nic dlouhodobého. Partneři by si zkrátka měli vyjasnit, co je pro ně nevěra, co druhý tedy dělat může a co by neměl.

Vysvětlujte co tolerujete

„Nesmíš“ je poměrně hrubé slovo, které navíc v člověku automaticky vyvolá chuť vzdoru a „zakázaného ovoce“. Lepší je vysvětlit. Nechci, abys dělal to a to, protože bych si pak připadala, že a cítila bych se tak a tak. Když si jasně sdělíte, co od druhého očekáváte (a co mu můžete sami nabídnout), pomůže to definovat jasné hranice, které se už překračují hůře.

Milujte a dávejte najevo svou lásku

Jedním z nejčastějších důvodů nevěry je zkrátka únik z nefungujícího vztahu. Nezapomeňte proto ve vztahu chválit, děkovat. Dávejte druhému najevo svou lásku, že vás zajímá, že vám na něm záleží. Pokud máte děti, není od věci je dát na chvíli „pryč“ a udělat si manželské rande – zkrátka jít na jedno odpoledne na rande a užívat si jako když jste byli jen sami dva. Zároveň musíte druhému prokazovat jistou úctu, dávat mu najevo, že vám imponuje. Nesrážejte ho, nevyvyšujte se nad něj (častý problém dlouhodobých vztahů). Dávejte najevo, jak velkou úctu k druhému máte – také proto jste si ho vybrali, že? Když mu tohle všechno dáte, druhý nebude mít důvod dočerpávat „citovou nádrž“ jinde.

Komunikujte ve vztahu

Kouká na jiné. Co dělat pak?

Samozřejmě především záleží na typu nevěry, jak moc „vážné“ to bylo. To, že se muž ohlídne na ulici za nějakou kočkou nebo žena za pěkným chlapem je normální a není to nic, co by se mělo řešit. Pokud nechcete vyvolávat zbytečné hádky, které nikam nevedou a jen si navzájem ublížíte (a prokypříte půdu pro opravdovou nevěru), zkrátka nad tím mávnete rukou. Ten druhý je s vámi, a tak miluje vás. A to že se ohlédne za někým jiným? Stane se.

 

Byla to nevěra ne jednu noc?

Vlivem alkoholu, uvolněné nálady v klubu nebo se to „prostě stalo“? Ani v tomhle případě není rozchod nutný. Jistě, situace je vážnější. Partneři by si měli v klidu promluvit. Proč se tak stalo? Chce ten druhý, aby se to opakovalo? Dokážete se přes to přenést. Každý někdy udělá chybu a jedna noc by neměla stát v cestě krásnému a dlouhému vztahu. Když si to ti dva vyříkají, jistě nebude problém odpustit, dát druhému najevo, že ho i přes to milujete. Nechcete, aby se to opakovalo ale neděláte z toho vědu. Každý děláme chyby.

Nevěra na jednu noc

Přišli jste na dlouhodobou nevěru?

Pak už je to vážný problém. Proč vás druhý podváděl? Co v tom bylo? Opustí vás, aby byl s milencem/milenkou? Měli byste si o tom promluvit, ukázat tomu druhému, že mu necháváte dveře otevřené, ale bude se muset trochu snažit. Především s nevěrou přestat. Nedělejte žárlivé scény, nepodezírejte. Tím ho spolehlivě znechutíte. Zkuste mu dát najevo, že mu dáváte důvěru, že mu věříte. A pokud tu důvěru znovu poruší – ano, pak je asi vztah zralý ke konci. Opakovaná nevěra ve chvíli, kdy jste si jasně řekli, kde je problém, co je špatně a že vám to vadí je problém. Problém, který můžete buď přejít a smířit se s ním nebo vztah skončit.

Především ale vždy záleží na okolnostech, komunikaci mezi partnery a tom, jak si pravidla nastavíte a poté dodržujete.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz