Tipy a návody
Ilustrace

Napravte svůj vztah aneb vždycky je šance na zlepšení

Žijete v domácnosti, kde už to vypadá, že si ani nemáte příliš co říci. V takových případech už se možná ptáte sami sebe, jestli máte ještě pokračovat, že? Přitom by bylo dobré se nevzdávat a nezahazovat společně strávené roky, protože naděje na změnu se nabízí vždy, když oba dva chtějí. Každý vztah má někdy krizi a jistě znáte řadu párů, které to mají podobně.

Popovídejte si, jak vidíte vztah a jak ho vidí partner, krize se dá rozehnat a mraky ustoupí – ale jen za předpokladu, že se budete oba dva snažit. Alibistické obhajování sebe sama a svalování viny na druhé nemá smysl.

Předložte si dotazník, zjistěte víc o svých pocitech

Máte ještě dost energie pokračovat? Nebo cítíte, že jste v takzvaném mrtvém bodě a nechcete už spolu dál žít? Měli byste si zodpovědět základní otázky, se kterými si ujasníte, jestli to není jen momentální pocit. Pak by byla škoda končit partnerský vztah, jenž potřebuje vlastně jen patřičně vylepšit, ale onen společně vystavěný základ je stále dobrý.

Ilustrace 1

  • Chcete to ještě zkusit? Cítíte k partnerovi něco víc, protože jej vnímáte jako životní lásku?
  • Je lepším řešením odejít nebo dokonce až utéct – nebo ještě dát vztahu nějakou šanci?
  • Jsou tu skryté potíže, které by bránily i nadále společné domácnosti v dobrém fungování?
  • A poslední otázka – jak jste v minulosti řešili potíže? Trvalo dlouho, než jste něco překonali?

Jak napravit vztah, kterému ještě chcete dát druhou šanci? Nezapomeňte, že na vině není jen váš partner, ale svůj díl nesete také vy – vždycky jde o záležitost dvou lidí. Proto by bylo lepší si vzájemně naslouchat, pokud se totiž partneři v podstatě ani nevnímají, je jejich budoucnost na nule. Kdo není schopný mezi čtyřma očima žádného dialogu, zřejmě je jeho vztah v koncích…

Vzpomínejte na to, co jste spolu zažili

Upřímný smích a příjemná atmosféra, jak to tehdy bylo krásné a úžasné. Vzpomínáte si na to ještě vůbec? Nebo už se jen pořád hádáte a nenávist by se dala snad doslova krájet? Když si pamatujete na pěkné chvíle, co jste spolu prožili, můžete si o nich promluvit. Vzpomeňte si na událost, co vás oba rozesměje – a napětí nebude mít žádný smysl. Víte přece, že v hloubi duše si dobře rozumíte, že?

Ilustrace 2

A právě o minulosti je si dost možná třeba pořádně promluvit – je tu nějaká téma, co vás rozdělilo, jako je třeba nevěra nebo vzájemné neshody ohledně rodičů, dětí, práce a tak podobně. Pokud jste ale za minulostí udělali tlustou čáru, nevytahujte už ji na světlo, zvláště pokud chcete, abyste se raději zbytečně nehádali. Nevracejte se do dřívějších dob, když je tu něco, co už nemůžete nikdy změnit.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Zodpovědnost za sebe sama, to je klíčové

Neukazujte na sebe prstem, jinak se nikdy nedoberete jádra problému – obviňování druhého za nějaké vlastní přehmaty je svým způsobem i znakem nedospělosti. Příčina a následek, vlastní zodpovědnost, to jsou důležitá témata pro všechny, kteří chtějí v životě nějak růst. Dětinská házení viny na někoho jiného, zvláště pokud sami víte, že to není tak docela pravda, vztahu určitě nepřidá. Spíše jde o další znamení konce.

Negativní energie nemá smysl, takže by bylo lepší s ní co nejvíce šetřit – nebude lepší přidat trochu víc té pozitivní, kterou se určitě vyřeší podstatně víc věcí? A jen tak mimochodem, pokud víte, že věc není zcela ve vašich silách, možná bude dobrý nápad povolat na pomoc odborníka? Nezávislý profesionál umožní posoudit jednotlivé situace a je dalším impulsem, jak řešit problém, na který bohužel při nejlepší vůli nestačíte. Partnerské poradny jsou od toho, aby pomohly – nesoudí vás za názor nebo minulost, nebudou vás trápit zbytečnostmi. Proč je potom nezkusit požádat o pomocnou ruku?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz