Vztahy
Ilustrace

Ničitelem vztahů není jen žárlivost a snaha změnit toho druhého

Řada párů má nějaký problém – ať už je skrytý v čemkoliv. Někteří si ho přiznají, jiní se snaží nic neřešit s tím, že se to všechno snad nějak srovná. Snad ani není partnerská dvojice, která by se alespoň někdy nehádala.

Chtěli jste si udělat hezký večer, ale skončili jste hádkou. A nebylo tomu tak poprvé? Zkrátka máte ve vztahu nějaký negativní vliv, s nímž bude lepší se poprat, než vám oběma nakonec přeroste přes hlavu. 

Možná jen spolu neumíte dobře komunikovat…

Chyba by mohla být právě v tom, jak se spolu bavíte. Začne debata o důležité věci nějakým osobním útokem? Zkuste jiné řešení, a sice cestu diplomacie, která určitě uspěje o poznání lépe (a možná tím partnera také trochu překvapíte – ale samozřejmě, že příjemně). Nemusíte přece udeřit hned, ještě, než se při řešení problému zaseknete na jednom místě a nemůžete se hnout. Mírněte se v reakcích, chce to méně emocí a více zapojit rozum. Aneb, jak sbalit muže? Zkrátka – lichotit mu a komunikovat s ním jako s rovným, vždyť na tom nic není, že? 

rozhovor u kafe

Pozor, nemáte vždy stejné myšlení a stejní instinkty, situace neposuzujete totožně. A to i když jste spolu už pár let a v lecčems se vzájemně podobáte, pořád si uchováváte svou jedinečnost. Emoce se také nějakým způsobem liší, už jen proto, že protiklady se přece vždycky přitahují. Něco si hrozně moc přejete a čekáte, že to ten druhý vytuší. Ale mohli byste čekat až do skonání světa, protože když neřeknete něco napřímo, zvláště pánové prostě nic nezjistí a zklamání je na světě (přitom vůbec nemuselo být, že?).

A kde je vlastně chyba? Lidé se přece nemění…

Lidská povaha se mění jen velmi pozvolna a většinou, jak praví zkušenost starých skeptiků, spíš směrem k tomu negativnímu. Možná je chyba mezi vámi prostě v tom, že se snažíte partnera nebo partnerku změnit k obrazu svému – snažit se naučit vyššímu levelu hygieny je jistě chvályhodné, ale co když se mine celé snažení účinkem a protějšek spíš zbytečně popudíte, zvláště pokud vám všechno kolem koupelny doposud zase tolik nevadilo? Partnerské vztahy někdy naráží pouze právě v tomto jediném bodu, projevujete až úzkostlivou snahu o změnu a nedaří se, spíš naopak. Co ještě může ničit vztah? Tušíte správně…

sociální sítě

  • Důvěra, respektive její opak. Když jeden z partnerů nedostane žádný osobní prostor, nemůže si snad ani zajít nakoupit bez otázek a je mu neustále kontrolován telefon, rozhodně nejde o žádné plus. Spíš detektiv dává najevo, že mu vlastně chybí zdravé sebevědomí. A nejen to!

  • Lhaní. To přece nikdo nemá rád, i když někdy malá milosrdná lež pomůže zachránit situaci. Pokud je však ze lží upečen denní chleba, bohužel se nejedná jen o nějakou maličkost, kterou by šlo přehlédnout. Zvláště pokud doslova praskne a potom je pozdě na to něco vysvětlovat.

  • Sociální sítě jako takové. Jeden z partnerů se jim prostě moc věnuje, ať už jde o popovídání si s přáteli či hraním her, co jsou dokonale návykové. Není pak divu, že se styl zvaný „pořád online“ jednomu z partnerů jednoduše zajídá. Závislost není zrovna zdravá, nejen na mobilu. 

A ještě samozřejmě nejsme na konci, protože zničujících vlivů může být ještě mnohem a mnohem více. Když nevycházíte s tchánem, tchyní, sestřenicí vaší milované nebo přítelovým bratrem, je tu také třecí plocha, která občas pořádně zaskřípe. Anebo jste prostě neustále spolu, nemáte ani minutu pro sebe a podvědomě vás to prostě frustruje? Bojíte se ale takových zlých myšlenek a nepřipouštíte si je? To je ale chyba, potřebujete životní prostor i pro sebe – a jestli nebudete mít čas ani na jeden koníček, kterému jste se věnovali ještě jako single (i kdyby to bylo obligátní rybaření), tak nebudete nikdy spokojení. 

Po pár letech vztahu určitě máte někdy chuť zalézt jen tak sami do kouta a trochu relaxovat, klidně i do druhého dne – nerušeně – a pak načerpané síly zase postupně uvolňovat, bez nějakých emocionálních výbuchů. Tak to zkuste, hurá na věc!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz