Zajímavosti
Ilustrace

Odklad svatby a důvody, které nás k tomu běžně vedou

Někteří lidé – a že nejde o právě málo početnou skupinu – svatební obřad prostě nechtějí, vstoupit do manželství je pro ně tabu, nehodlají přijít o svou těžce vydobytou svobodu.

Vidina rodinného života je prostě děsí, nechtějí být svázáni nošením prstenu nebo dalšími věcmi, které ke svazku dvou lidí zkrátka neodmyslitelně patří. A ve svobodné době mají na tohle plné právo, i když je řada lidí, zvláště pak příslušníků starší generace, vůbec nechápe. Někteří mají strach z rozvodu, jiní neuznávají klasický model vztahu, kterým žila Evropa po celá staletí…

Nejdřív děti a pak svatba – nebo to bude jinak?

Dříve se zaměřovali novomanželé také na názor okolí, protože mít dítě a nebýt současně sezdáni znamenalo určité společenské stigma. Dnes však žije řada párů takzvaně „na psí knížku“ v jedné domácnosti i s dětmi, a to nejen těmi z předchozích vztahů. Svatba ve chvíli, kdy je slečna těhotná, už není v módě – na dva mladé lidi se nebude nikdo dívat skrze prsty. Naopak, svatební obřad se může odložit třeba až na čtyřicáté narozeniny.

těhotenství

Řada párů také diskutuje o tom, kdy je pro sňatek vhodná doba. Seznámili se na online seznamce už před pěti lety, ale ještě neplánují založit rodinu? Takových dvojic bychom dnes našli určitě víc než dost. Odložit svatbu kvůli tomu, že jsem v požehnaném stavu? Dřív něco nemyslitelného, vdávat se mohlo klidně i krátce před porodem – ale dnes už se přemýšlí trochu jinak. Jaké plusy a mínusy má svatba zrovna v období těhotenství?

  • Skvělé je, že ušetříte na papírování – dítě se narodí do rodiny, která nosí jedno příjmení.
  • Mínusem pak je, že svatební stres se na nastávající mamince podepíše. Ranní nevolnosti mohou být častější, a zvláště pro hodně citlivé typy nelze svatbu v této době moc doporučit.
  • Najít správné šaty? Někdy je možné vybrat jen určitý model, protože šaty v půjčovně sice v pátém měsíci budou sedět jako ulité – ale v tom osmém je už nejspíš vůbec neoblečete.

Naopak svatba po porodu má také své pro a proti, takže záleží na každém páru, jak se sám svobodně rozhodne. Tak například – na fotkách budete i s dítětem, které se mezitím narodí. A pokud stihne nevěsta do svatby shodit poporodní kilogramy, nabízí se možnost vybrat si šaty přesně podle svého gusta, prakticky bez jakéhokoliv omezení. A mínusy? Náladovější miminko se na svatebním obřadu může rozbrečet, hormony po porodu mohou u novopečené maminky také trochu bouřit – potom bude atmosféra opravdu tatam.

Důvodů, proč odkládat svatbu, je ale jistě víc

Když se berou všichni kolem, tak vy musíte automaticky také? Ale vůbec ne, to není žádná tradice nebo zažitá pravda. Naopak, nenechte se strhnout takovou vlnou, protože neuvážená svatba by mohla domácí štěstí úplně zkazit. Totéž platí třeba o tlaku rodiny, zejména vašich a partnerových rodičů. Že už chtějí vnoučata, bojí se, že si jich neužijí a tlačí vás do sňatku? Tak ať si ještě trochu počkají, odkud se na to nebudete sami cítit!

 

Špatným rozhodnutím je určitě svatba, která je takzvaně natruc všemu a všem. Vidíte, že se bývalý partner oženil, chcete někomu něco dokázat – ale pozor – tohle je váš život a můžete si jej přece řídit podle sebe, a nikoliv v souladu s očekáváním druhých, natož abyste museli dělat podobné teatrální gesto. Raději svatbu odložte a všechno si dobře promyslete.

Důvody, kvůli nimž se lidé opravdu nechtějí brát?

  • Je to jenom papír – a nic jiného! Což je sice pravda, ale papír hodně důležitý. Třeba když bude jeden z partnerů v nemocnici, dostanete bez problémů informace o jeho zdravotním stavu.
  • Svatba je hodně drahá. Jistě, může a nemusí vyjít na spoustu peněz. Někdy se můžete vzít jen na radnici s párem svědků, což sice nebude dokonale romantické, ale výdaje budou nízké…
  • Představy o životě jsou různé. A předsudky týkající se svateb a života po nich také. Například máte v rodině až moc rozvodů, poznamenala vás rozluka rodičů, cítíte, že by nastal konec svobodných časů nebo dřívějších přátelství, která se vaší nastávající bohužel vůbec nelíbila.
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
4 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz