Informace
Ilustrace

Online seznamky a sebeprezentace aneb jak být úspěšní? 

Přes internet vzniká každý třetí vztah, statistika mluví jasně, podobné prostředí nevyužívají jen introverti bez hranic a dlouhá léta nezadaní, kteří se nedokáží seznámit ani během plesové sezony.

Už nemusíte psát inzerát jako doktor Mráček a seznamovat se tímto stylem, co byl moderní naposledy tak před třiceti lety a dnes patří spíše do muzejních síní. Už nemusíte psát SMS na seznamku na teletextu, často ani při sebeprezentaci nejste omezeni konkrétním počtem znaků. Současně to neznamená, že musíte popisovat celý svůj život od začátku do konce. Vezměte si inspiraci v reklamě, jejíž slogany obvykle hodně bodují u cílové skupiny.

Jaký slovník bude nejlepší použít aneb co raději vynechat

Ilustrace 1
Profil by měl být co nejvíce aktuální a samozřejmě také pravdivý – jakákoliv nesrovnalost by vyšla později najevo a byli byste ve vztahu za lháře, což se jistě vůbec nevyplatí. Zbytečně se nechválit, ale také nevypisovat opravdu důvěrné detaily, které rozhodně nepatří do veřejného prostoru. Je jistě lepší, když si ponecháte nějaká osobní tajemství. Kromě vaší potenciální životní lásky by si profil mohlo prohlížet dalších pár tisíc lidí. Rozmyslete si, co všechno s nimi chcete vlastně sdílet a co bude zatím spíš tabu.
Vnímavá, příjemná, pracovitá nebo energická, ale také inteligentní, komunikativní nebo ambiciózní. To vše jsou výrazy, které na profil seznamky rozhodně patří. Pak už vše vhodně doplní profilová fotka a máte vyhráno, zájemci se už brzy ozvou. Pochválit se, mít zdravé sebevědomí, ale zároveň to úplně nepřehánět. Pokud jste profil vyplnili už před pár lety a stále se držíte stejných frází a vět, nemusíte bohužel mít takový úspěch jako dříve. Spíš naopak, seznamování je jako elektronika – prakticky neustále se objevují nové věci a to, co bylo předtím, jde velmi rychle do odpadu. Obměna je důležitá, což vám jistě nemusí radit jen experti na seznamování – ale měli byste to poznat nejlépe sami…

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

A jaká slova jsou na seznamku vůbec nejhorší?

Slovník, kterým rozhodně nikoho nepřitáhnete bohužel existuje také. Tedy možná, že se někdo ozve, ale spíš ze zoufalství nebo z legrace – a ani o jeden vzkaz podobného vyznění přeci nestojíte, že? Jak se tedy vyvarovat toho, abyste působili na seznamce jako lidé, co zoufale potřebují ulovit nějaký protějšek, protože se v reálu nikdo dlouhodobě ani nenabízí? 

  • Duchovní. I když to zní ušlechtile, muže tím asi moc nepřitáhnete. Vidí za tím buď přehnanou dávku esoteriky nebo náboženství. A tady by nastal určitý rozpor už na samotném začátku…
  • Závislá. Samozřejmě ideálně na někom. Muži chtějí silnou partnerku, co umí stát na vlastních nohou a postarat se také sama o sebe. Nejen přívažek na cestě životem, co se neustále klepe.
  • Tichý. Nikdo nemá rád, když je přehnaně ticho. Značí to ostych, neschopnost sebeprosazení, a to u obou pohlaví. Zdvořilost je samozřejmostí, ale sedět v koutku a mlčet není to pravé.
  • Výřečná. To jinak řečeno znamená, že neustále mluvíte. A i když je mezi denní porcí slov muže a ženy velký nepoměr, nenaznačuje to, že automaticky oba mluví tak docela k věci. 

Ilustrace 2

A proč by takové výrazy měly být, jakkoliv špatné? Už jen proto, že ještě není zapotřebí je použít, alespoň tedy ve fázi, kdy si potenciální protějšek profil zatím jen pročítá a prohlíží. Všechno pak vyplyne ze vzájemného povídání nebo telefonování, nejpozději pak při prvním rande. Některé věty a souvětí na seznamku opravdu nepatří. Jde o plané fráze, spíš odradí a ukáží, že nejste člověk, co se rozhoduje sám za sebe. Rande uživatele, který je používá, nebude mít takovou šanci na úspěch jako někdo, kdo se chová naprosto přirozeně – a jeví se tak i jeho text umístěný v profilu. 

Nehledáte partnera, ale přesto jste na seznamce?

Pokud oznámíte hned v první větě, že nikoho nehledáte, ale jste tu registrovaní kvůli přemlouvání přátel, určitě nezískáte velké sympatie. Tedy pokud potenciální budoucí partner bude ještě vůbec číst dál. A když jste prožili v nedávné minulosti pár nevydařených vztahů, nemusíte to vyprávět na potkání. Dáte tím jen najevo, že jste se ještě se stavem věcí moc nesmířili. A také, že jste na opačné pohlaví pěkně nabroušení. Zkrátka nedávejte najevo, že seznamku neberete moc vážně. Nevypadá to vůbec dobře…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz