Bezpečnost
Ilustrace

Ovládání ze strany partnera aneb jak nejlépe to poznáte?

Některé partnerské vztahy jsou vlastně dost harmonické, u jiných se to ale říci nedá a minimálně jeden v nich doslova trpí. Myslíte, že vámi partner už roky úspěšně manipuluje nebo je to jen zdání, které důkladnější úvaha rychle zažene? Dost možná uvažujete správně a jste na stopě něčeho, co jste nikdy neměli odhalit. Tedy alespoň podle partnerova zdání. Toxický vztah se pozná na první pohled, ale kdo je uvnitř něj, nemusí mít o celé věci tolik jasno.

Jak tedy rozpoznat to, jestli nás protějšek ovládá nebo jestli jsou kolonky má dáti a dal v rovnováze?

Emoční manipulace je velmi složitá disciplína

Ilustrace 1

Zjednodušeně řečeno, toxický partnerský vztah vás může donutit myslet si, že jste špatná osoba a zasloužíte trest. Přesně takto funguje aktivní a účinná manipulace, díky které je mnoho lidí bohužel v depresích a nevědí, jaká je z nich cesta ven. Jsou totiž pod neustálým dozorem, protože jejich partnerem je zdatný manipulátor, který je ani na okamžik nepřiměje k pochybnostem – až tak na výbornou své „řemeslo“ totiž ovládá.

Pocit viny, to je to, co zde rozhoduje. Emoce partnera jsou používány tak, aby se sám cítil vinen, že něco nedělá na sto procent nebo že cosi vysloveně nezvládl. Ponižování patří k oblíbeným praktikám manipulátorů, kterým někdo bohužel sedl na lep a potřebuje je ke svému životu podobně jako třeba sluneční svit. Úzkost, žárlivost, deprese, to vše ladí s manipulačními technikami zkušených, kteří svého partnera dokonale řídí.

Sociální sítě budou také pod bedlivým dohledem

Ilustrace 2

Když je někdo manipulátor, musí mít takzvaně pod palcem úplně všechno, včetně internetových aktivit svého partnerského protějšku. Samozřejmě se tím nemyslí aktivní a náruživá účast na různých flirt seznamkách, ale spíše klasické popovídání s kamarádkou, kliknutí na fotku přátel, sdílení nějakého obsahu a diskuze nad ním. V krajním případě je dokonce manipulovaný partner donucen, aby se ze sociálních sítí úplně stáhl – tedy zrušil si své účty, kompletně a bez náhrady, ze dne na den přišel o tento svět plný přátel, barev, odreagování od života a radosti.

Pozor si musíte dát i na to, abyste nebyli v takovém případě úplně sociálně izolováni, tedy jinak řečeno, nepřišli jste o kontakt s rodinou. Jde o vaše nejbližší, společně s přáteli, lidi, kteří vám jsou ochotni kdykoliv pomoci – a to manipulátor nesnese, protože v případě, že nabyde oběť dostatečné sebevědomí, může se taková věc obrátit přímo proti němu. Pokud však vztahy oběti rozmělní a přinutí oběť, aby se s kontakty z dřívějška moc nestýkala, je zřejmé, že pravděpodobnost povstání se limitně blíží nule. Čeho ještě využije manipulátor ve svůj prospěch?

  • Hněv a strach, to jsou velké zbraně. Hrozby a výčitky, díky nimž bude partner kontrolován.
  • Láska? Ano, ale jen podmíněná. Pokud jej máte rádi, nikdy byste potom neudělali to či ono.
  • Vyžaduje, abyste byli neustále pospolu, ideálně tedy každou hodinu a minutu vašeho života…

Zdravý partnerský vztah je i o tom, že si poskytnou dva lidé určitou volnost – pro své přátele i pro své koníčky. Jsou to chvíle oddechu, po nichž se k sobě dvojice zase vrátí a nebude mít žádné výčitky svědomí, že netrávila každé volné odpoledne takříkajíc ruku v ruce.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Kompromis? V žádném případě, utrpělo by sebevědomí

Pokud navrhnete manipulátorovi určitý kompromis, vždycky jej dokonale ztrhá a bude vyžadovat, abyste se stoprocentně přizpůsobili jeho řešení. Přistoupit na něco, co bude výhodné pro obě strany, zkrátka nelze. Jeho přání a potřeby jsou totiž daleko a vysoko, ty vaše musí být na nule, jinak začne vyvolávat pocity viny. Křik, citové vydírání, ponižování, to vše je něco, s čím se setkává řada lidí uvnitř partnerských vztahů a neví, jak z tohoto odporného kolotoče ven. Odborná pomoc se ale může hodit, nejen v případech, kdy je oběť ze svého pohledu prakticky až bezmocná a potřebuje tak ono pomyslné záchranné laso…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz