Vztahy
Ilustrace

Podle jakého klíče si vybíráme partnery?

Někdo má rád mák a druhý zase tvaroh. Preference jsou tu s námi i při volbě životních partnerů, vlastnosti, které očekáváme nebo naopak přímo odsuzujeme, kompromisy nebo naopak čekání na toho nejlepšího, kdo zrovna půjde kolem.

Dnešní vztahy jsou někdy až moc perfekcionistické, ideální partneři jsou spíš mýtus z romantických filmů a knih. Pomyslné dokonalosti se ale můžete určitě přiblížit, a taková věc jistě stojí za trochu námahy, že? Základní parametry pro vyhledávání nějakých protějšků nám chtě nechtě vštípili naši rodiče.

Vliv rodiny je naprosto zásadní, nebraňte se mu

O tom, jak by měl vypadat vysněný partner, do jisté míry rozhoduje i pozice rodičů. Muže ovlivňuje jejich matka, ženy zase otec, jsou to totiž vůbec první vzory opačného pohlaví, co máme vštípeny v podvědomí, ať už si to přejeme či nikoliv. Známost si pak hledáme přesně podle toho, co je v hlavě zakódované, i když nás samozřejmě ovlivňuje řada dalších okolností. Není to žádné rande naslepo, naše já v sobě neustále nosí představu a s tou porovnává všechny lidi, s nimiž někdy randíme…

rodina

Hlavně, ať není jako on nebo ona – to si říkáme v případě, že si s jedním z rodičů příliš nerozumíme a na nedělní obědy se s nimi zrovna moc netěšíme. U žen je to podle odborníků například tak, že pokud vyrůstaly bez otce, podvědomě si hledají staršího partnera, jenž má chybějícího rodiče nahradit. A i když neměly s tátou zrovna ideální vztah, stejně budou inklinovat k člověku, který se mu minimálně fyzicky podobá. A jak ukazují výzkumy, starší otec rovná se obvykle také starší partner. Jsou to hlavně vzpomínky z dětství, jež se snažíme kopírovat a nejinak tomu je samozřejmě i v případě mužů. Stabilní a milující rodina je nicméně vždy základem, od kterého se můžeme odrazit do budoucna. Snad jen pozor na pomyslnou zlatou klec, která je všem zúčastněným spíše ke škodě.

Že jdou k sobě hlavně protikladné povahy?

Dvě okřídlená úsloví tu vládnou – protiklady se přitahují nebo naopak vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá. Jak je to tedy ve skutečnosti? Ideální pár je vyvážený, tudíž jinak řečeno, od každého trochu. Jeden je snivý typ, druhý zase prakticky založený, dva lidé úplně totožných povah spolu přeci moc dlouho nevydrží, což jistě znáte i z vlastní zkušenosti.

 

 

Rodičovský ideál je skryt i ve vzhledu, stejná barva očí (respektive spíš odstín) nebo vlasů je už samo o sobě někdy plus. Podobné rysy v nás navozují pocit bezpečí a tím snadněji se pak seznamujeme, i kdybychom se prvoplánově řadili spíše mezi introverty. Rodiče vídáte často, ať už chcete nebo ne, takže je podvědomě přijmete za určitý ideál krásy a budete se podle nich trochu orientovat i v rámci online seznamek. I když si to možná nejste schopni naplno uvědomit. Pokud se s nějakým člověkem setkáváte často, tím víc vám padne do oka. Proto tolik vztahů vzniká v práci nebo třeba ve škole, důvodem nejsou jen omezené příležitosti pro jiné seznamování se.

Ideály se mění, roli hrají předchozí vztahy

Spálili jste se? Ve dvaceti určitě vnímáte realitu úplně jinak než ve třiceti, takže ideály vzhledu či povahy možná vezmou za své a začnete konečně hledat člověka, jehož máte reálnou šanci opravdu najít. Život totiž není sen a protějšek musíme umět přijmout i s jeho chybami. Pokud jich je až příliš, samozřejmě se po anglicku vytratit, dokud to ještě jde. Ale pokud neustále hledáme ideál, nesmíme se divit, že zvolený protějšek takových „standardů“ nemusí vůbec dosahovat. Pokud chceme dokonalost, musíme být také dokonalí, a tak se možná vidíme vlastně jen my…

Ať už hledáme zralé ženy pro společnou cestu životem nebo jen milenecký vztah, určitě bude vhodné popřemýšlet, co vlastně očekáváme. Partnerství je totiž především kompromis, ne každý musí nutně milovat divadlo, galerie nebo koncertní síně. Pak alespoň nebudete vést spor, jestli se představení vydařilo nebo nikoliv, na všem hledejte nějaké plus a uvidíte, že budete zase o něco spokojenější…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz