Informace
Ilustrace

Podle jakých kritérií si vlastně vybíráme své partnery?

Zvolit toho pravého – pro život a výchovu dětí, nejen společnou dovolenou na příští týden – je určitě složité. Během školních let nebo budování kariéry potkáme řadu lidí, ale platí, že jen nemnozí z nich dovedou náš život nějak výrazně ovlivnit. Je třeba vybírat s rozmyslem, komu dáme svou důvěru a neměli bychom zapomínat, že instinkty nám obvykle radí správně.

Pozor na zkreslené vidění světa, protože nároky na partnera budeme mít jiné ve dvaceti nebo ve čtyřiceti, zkrátka proto, že víc a víc dospějeme.

Že se nikdo takový nenajde? Ale kdeže…

Ilustrace 1

Bez obav, dříve nebo později někoho potkáte, to je vlastně víc než zaručené! Mnoho lidí si zase zvolí partnera – ať už jej poprvé potkají někde na koncertu nebo online seznamce – spíše ze strachu před tím, aby nebyli v životě sami a měli s kým sdílet svůj životní prostor. Podobné rozhodování je ale spíš na škodu, neboť se často dostaví pocit úzkosti nebo zmatenosti, zkrátka mezi vámi není úplně ta pravá chemie!

 Takže, jak se zachovat? Hlavně pozor na ukvapená rozhodnutí, není to volba v supermarketu mezi dvěma slevovými akcemi, nejde o něco, nad čím můžete vlastně spíš mávnout rukou, protože by bylo zřejmé, že každé rozhodnutí má své plus. Naopak, životní partner musí být dobře prověřený, jinak hrozí, že se zklamete na celé čáře! Bez jiskry to zkrátka nejde, nestavte si vzdušné zámky současně s někým, koho znáte spíše povrchně. Buďte nohama na zemi a vyčkávejte, protože ten pravý partnerský vztah se nenajde za pár hodin. Spíš jde někdy o hledání na dlouhé roky, ale rozhodně stojí za to! A co tedy vlastně hledáte?

  • Krátký seznam pro a proti určitě neuškodí. Měli byste vědět, co od vztahu vlastně očekáváte!
  • Nebojte se, že se nesetkáte s někým, kdo splňuje většinu bodů. Ale nechtějte všechno hned!
  • Pokud potkáte někoho, kdo je sympatický a má jen jediné mínus ze seznamu, tak co řešit?

Můžete tomu rande dát šanci, nebo snad ne? Nerozhodujte se jen podle pár profilových fotek, zkuste poznat toho druhého přeci jenom trochu komplexněji. Život je někdy tak trochu horská dráha a když si nedáte pozor nebo budete jednat moc ukvapeně, rozhodně tím neděláte nic dobrého. Rozmýšlejte si zásadní věci trochu víc…

Vlastnosti jsou naprosto klíčové – které z nich očekáváte?

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Některé vlastnosti do partnerského vztahu prostě patří a nelze z nich ani trochu slevovat. Empatie a poctivost jsou hned v první linii, emocionální povzbuzení pro toho druhého samozřejmě také. Každý má jiné hodnoty, to ano – ale právě u těchto se dá říci, že musí být zastoupeny v míře větší než malé vlastně v úplně jakékoliv domácnosti. Smysl pro humor je také podstatný, žít s někým, kdo je vysloveně suchar, bývá hodně těžké.

Především pak nečekejte, že se partner změní. Je totiž velmi pravděpodobné, že k žádné úpravě chování nebo charakteru nedojde. Takže, jinak řečeno, pokud skutečně zásadně neladí vaše osobní hodnoty už na začátku, neměli byste se pouštět nikam dál. Zřejmě ani nejste přesvědčení, že je to ten pravý, pokud nejste zrovna v akutní fázi zamilovanosti. Není potom lepší být o samotě než s někým, s kým si vůbec nerozumíte?

Rady okolí nemusí být vždycky nejlepší…

Ilustrace 2

Co vám radí lidé kolem? Dávají najevo svůj okázalý nesouhlas, a to ať už je vaší vyvolenou osobou prakticky kdokoliv? Potom může být signál jasný – spíše vám závidí, zvláště pokud hodnotí hlavně nějaké konkrétní tělesné proporce. Dotyční s vaším novým partnerem žít nebudou, takže nemají důvod se nějak zvláště vměšovat. Určitě není důvod se stresovat, protože vy jediní víte, co doopravdy chcete, takže názor okolí vás může nechat chladnými. Nakonec, i ti největší kritici si po jisté době zvyknou, že vy dva jste spolu…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz