Zajímavosti
Ilustrace

Pravidla friendzone

Friendzone je výraz popisující vztah mezi dvěma lidmi, kdy jeden je ke druhému vázán silnou citovou vazbou, ale jeho láska je neopětovaná.

Zpravidla to bývá tak, že zamilovaný je muž, zatímco dívka nemá zájem, ale samozřejmě to může být i naopak. Friendzone je poněkud obtížný vztah, jde vlastně o přátelství, ve kterém ale oba ví, že ten jeden by chtěl „něco víc“. Objekt zájmu však již ve vztahu je. Nebo není, ale nechce, nemůže náklonnost opětovat. Právě proto že se jedná o křehký vztah plný citů, který může být lehce narušen (a může opravdu hodně zraňovat), je potřeba k němu přistupovat zodpovědně a řídit se několika pravidly.

Vyjasněte si to na rovinu

Pokud o protějšek zájem nemáte, řekněte to na rovinu. Zejména dívky mají sklony k váhání a obcházení kolem horké kaše, protože nechtějí chlapce ranit. To je ale špatně. Pokud o muže zájem nemáte, je vždy důležité mu to přímo a na rovinu (a co nejrychleji) říct. Uvědomte si, že váháním mu nijak nepomáháte, naopak živíte plané naděje a prodlužujete trápení. Takže první pravidlo? Všechno jasně říct, jasně vyjádřit, že nemáte zájem, že ho/ji vidíte jen (jen a pouze) jako kamaráda. Dobré je také zmínit, že není šance, že by se to změnilo, aby dotyčný (viz. Bod 2) neměl tendence doufat, že si to ještě rozmyslíte.

Muži mají tendence doufat

Jistě jste již někdy slyšeli pravidlo „Když žena říká ne, myslí možná“. Toto pravidlo je většinou nesmyslné, takhle to nefunguje. Když žena řekne ne, myslí ne. Problém ale je v tom, že mnoho mužů má tendence doufat, čekat. Myslí si, že když počkají dostatečně dlouho, žena si to rozmyslí. Ne, nerozmyslí. Pokud vás doopravdy odmítla (a proto je tak důležité si to všechno říct jasně a na rovinu tak, aby si to druhý nemohl vykládat špatně), tak vás zkrátka odmítla a bylo by svým způsobem nečestné vyčkávat. Jistě, citům se poručit nedá, ale je možné vzít ono „Ne“ jako definitivní a neživit v sobě naději, že se názor někdy změní. Ubližujete tak sobě (tím, že se zbytečně trápíte) i jí (protože ona vás má ráda, ale jen a pouze jako kamaráda a nic víc nechce).

Nezneužívejte ochoty

To, že je do vás někdo zamilovaný a je tím pádem ochoten splnit, co vám na očích vidí, není příležitost k tomu udělat si z něj v podstatě otroka. Je to především zodpovědnost. Jestliže jste druhého odmítli a chcete se s ním dále přátelit, musíte se k němu chovat jako ke kamarádovi. Že chlapec dívce přinese kytku, čokoládu, pozve ji do kina apod., to dělají partneři. Ne kamarádi. Kamarádi by si neměli nic dávat (kromě narozenin) a o lístky do kina je vhodné se rovným dílem rozdělit. Dávejte si tedy pozor na to, abyste (i nevědomky) nevyužívali zamilovanosti druhého.

Neodkládejte

Zejména dívky mají občas tendenci brát friendzone jako odkladiště. Jakousi sbírku kluků „na horší časy“, kdyby se rozešly s tím stávajícím. Tím pádem k těm, odsouzeným do friendzone přistupují jako k někomu, kdo se může ještě hodit, kdyby nic jiného nebylo (viz. Proč mají muži problémy s bodem 2 tohoto seznamu). Což je asi ta nejhorší věc, která se může udělat. Friendzone je zkrátka friendzone a je nutné k ní tak přistupovat. Jakmile někoho odmítnete, neměli byste se k němu vracet a brát ho jako „nouzovku“. Tito lidé také mají city, není možné s nimi zametat, jak se vám zlíbí.

Vytyčte si pravidla

A samozřejmě to nejdůležitější. Pokud ten druhý o vás stále zájem má a vy ho nechcete ztratit jako kamaráda, vytyčte si jasná pravidla. Co ano, co ne. Tato pravidla jsou zcela individuální a záleží na každém, zda (a jaké) si je nastaví.

A co shrnout?

To nejdůležitější asi je, aby bylo friendzone vyjasněné. Aby se jasně řeklo, jak druhého vnímáte a že se situace nezmění. A pamatujte, že čím jasněji a dřív mu to dáte najevo, tím méně bude doufat a trápit se.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
17 3

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz