Tipy pro muže
Ilustrace

Jakou kytku přinést dívce na první rande?

Velmi ožehavé téma, se kterým si mnoho mužů neví rady. Mají s Ní mít první schůzku. Na první schůzku se nosí kytka, že? Ale jakou koupit? Názory na to, zda přinést květinu na první rande se velmi různí. Mistři etikety tvrdí, že to vhodné není, ženy zase říkají, že klidně můžete. A komu chcete věřit? Je jen na vás, zda pravidlům nebo tomu, co říkají samy ženy.

Několik tipů, jakou květinu na první rande přinést

Základní pravidlo zní, kupujte spíše samostatné květiny, nikoliv puget. První rande není svatba, nemůžete vědět, jestli spolu budete a kupovat zbytečně drahou a nazdobenou kytici by vypadalo minimálně podivně (a ne, jako romantik byste rozhodně nepůsobil). Kupte jen jeden květ, kupříkladu růži nebo gerberu.

Pokud chcete jít poněkud netradiční cestou, zejména na jaře se hodí koupit malá kytička několika jarních bylin – kupříkladu svazek petrklíčů nebo fialek. A jen okrajově tip, který oceníte, pokud nemáte s kupováním a předáváním květin žádné zkušenosti. Než květinu své vyvolené dáte, měli byste ji vyndat z papírového kornoutu. Květiny se předávají volné nezabalené.

Většinu žen krásná kytka potěší

Ačkoliv experti na etiketu tvrdí, že se kytky na první rande nosit nehodí, ženy tvrdí pravý opak. A pak není divu, když v tom vy máte zmatek. Je pravda, že každá žena si květinu přinesenou na první rande může vyložit jinak. Převážná většina žen ocení, pokud jí partner na rande přinese květinu. Úplně nejideálnější je jedna květina s větším květem. První věcí, na kterou byste měli myslet, pokud budete chtít přinést ženě na první rande kytku je ta, že byste měli koupit spíše jednu samostatnou kytku než celý pugét. Ten si nechte na později. Nikdy nevíte, jak si po prvním rande sednete a proč byste měl utrácet stovky korun za kytku, která třeba ani nepotěší?

 

Navíc si to zkuste představit. Budete mít první rande s ženou a přijdete s obrovskou kyticí. Spíše než jak romantik budete vypadat děsivě až zoufale. Pokud chcete přinést kytku, přineste jen jeden květ – například růži, gerberu apod. Pokud chcete být trochu netradiční, můžete koupit menší kytičku svázanou z bylin – například fialky či petrklíče. Budete vypadat jako romantik. Před tím, než ženě kytku předáte, ji vybalte z papíru. Divil byste se, kolik mužů na to zapomíná.

A jakou květinu vybrat?

Nejčastější jsou růže nebo gerbery. Ale pokud chcete být originální a opravdu květinou dívce sdělit hloubku svých citů, můžete se zkusit řídit dnes málo známým uměním květomluvy. A v čem květomluva spočívá? Jedná se o umění pěstované především v devatenáctém století, jakousi šifrovanou řeč, kdy měla každá květina přiřazený vlastní význam, slovo, které vyjadřovala. A skladbou květin v kytici tak šlo „říkat“ tomu druhému celé věty a nepřímo tak sdělovat to, co chceme tomu druhému naznačit. Především své emoce a pocity, pozitivní ale i ty negativní.

Pár příkladů obecně platných významů květin

Pokud jste se rozhodl, že nějakou kytku přeci jen koupíte, měl byste si pořádně promyslet jakou. Mezi vhodné květiny na první rande patří gerbery nebo třeba růže. Gerbera o vás prozradí, že jste upřímný člověk, který si na nic nehraje a má čisté úmysly. A růže? To je snad klasika, která nikdy nic nezkazí. Květ na dlouhém stonku vypadá neskutečně elegantně a romanticky. Pokud nevíte, jakou barvu růže zvolit, vybírejte podle toho, co vyjadřují.

Chryzantémy

Jsou jistě hezké, ale vhodné spíš pro jinou příležitost, než je právě první rande. Patří hlavně do asijské kultury a spojují u nás spíš se Svátkem zesnulých (častěji Dušičky).

Květina na rande - Chryzantémy

Gerbera

Signalizuje upřímnost projevu, ale možná také nabádá protějšek k tomu, aby byl sám upřímnější. Značí i věrnost a romantiku, pravou lásku a vůbec samá pozitiva.​

Kytka na první rande je Gerbera

Konvalinka

Snad i proto, že kvete jen po velmi omezenou dobu, je hodně ceněná a oblíbená. Tradiční člen svatebních kytic, populární nejen u nás, ale do velké míry i ve Francii.

Konvalinky jako květiny na rande

Šeřík

Čisté city a tradiční květnová vůně, ke které patří jaro a zamilovanost. Ale nejsou lepší spíš až do vztahu?

Na rande se nosí také šeřík

Tulipán – červený značí lásku, ale žlutý znamená pýchu a oranžový povrchní krásu

Lilie – Nevinnost

Fialka – láska

Oblíbené růže a význam barvy květu

Právě u nich je věc trochu složitější, protože každý barevný odstín může reprezentovat něco úplně jiného. V principu jde ale o vhodnou květinu, jen vybrat ta správná slova.

Růže bílá

Symbol čistoty a nevinnosti srdce i duše, dává se zkrátka osobě, ke které nefalšovaně vzhlížíte (možná až trochu moc vysoko, ale proč tohle řešit, když jste zamilovaní?).​

Bílá růže na rande

Růže žlutá

Platonická láska, dříve také spíš žárlivost. Takže asi nebudou úplně to pravé pro rande, že? Vyjádří také pevné přátelství mezi dvěma ženami. Stále častěji jsou žluté růže populární u lesbických vztahů. ​

Žluté růže na rande nenoste

Růže rudá

Skutečné ztělesnění zamilovanosti. Červená je barvou lásky a vášně, jde o snad nejoblíbenější květinu pro první schůzky.​ Nejideálnější květina pro ženu, se kterou chcete mít vážný vztah.

Růdá růže je symbolem vášně. Rudá růže je vhodná na druhé rande

Růžová růže

Upřímnost sama. Světlejší odstín je o sympatiích, tmavší zase spíš o vděčnosti. Tak co, kterou si vyberete spíše? Zatímco rudá je o vášni, růžová spíš o romantice.

Růžová růže na první rande patří

Růže oranžová – touha

Jak vidíte, sázka na tradiční červenou růži je sázkou na jistotu

Pokud ale chcete být zcela přesvědčeni o tom, zda jste vybrali dobře, zkuste se dívky nejdříve nenápadně zeptat, které květiny má ráda (a na které má případně alergii) a řídit se tím.

Květina na první rande

A proč vůbec květinu přinést? Jistě, doby, kdy se muž hodnotil podle toho, jaký vkus má na květiny, které dívce donesl, jsou ty tam, ale věřte že každou ženu taková drobná pozornost potěší. Květiny nejsou nijak drahé a vy jí květinou můžete ukázat, že jste na ni mysleli a chtěli vyjádřit, jak moc vám na ní záleží.

Nevhodné květiny na první rande

Samozřejmě existují i květiny, které na první rande vhodné nejsou. Mezi nevhodné květiny patří lilie, narcisy a frézie. Jsou to květiny se silnou vůní a vy nevíte, zda by na ně vaše vyvolená nemohla být alergická. Navíc jistě znáte větu: Ty jsi ale narcis! Narcisy totiž znamenají pýchu.

Úplně nejlepší možností by bylo, kdyby vám žena řekla, jaké květiny má nejradši. Proto když se budete bavit o tom, co má kdo rád, můžete se zeptat nenápadně i na tohle.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
49 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz