Tipy pro ženy
Ilustrace

Přehnaná péče tchyně o syna aneb důvody k rozpadu vztahu

Maminčin mazlíček, který má v životě na růžích ustláno, protože v případě problémů okamžitě zasáhne pomocná ruka. Klasika z levných amerických komedií pro nedělní odpoledne se ale vloudila i na náš práh, i v českém prostředí se často setkáme s muži, kteří s matkou buď žijí, nebo má na jejich existenci obrovský vliv.

Často ještě mnohem větší, než životní partnerka a nezřídka to pak mladší z žen nese opravdu velmi nelibě. Někdy je důvodem i to, že se o matku – samoživitelku – musel v nějaké fázi života postarat a nehodlá vyjet ze zažitých kolejí. Jindy zase je „na vině“ fakt, že si dětství prožil jako jedináček.

Proč vlastně ještě pořád žije u matky?

Generace dnešních mladých má sice jasnou představu o tom, že by chtěla vlastní bydlení, ale někdy jsou na vině ekonomické důvody, které jim to neumožní – alespoň ne hned. Je třeba určitý startovní kapitál, který se musí našetřit, jinak nebude hypotéka vůbec projednávána. A jindy je na vině prostě jen lidská pohodlnost, která ale není zrovna tím nejlepším plánem, jak sbalit ženu. Než partnera odsoudíte jako prvoplánového mamánka, měla byste mít jasno, jestli má vůbec vůli se od rodiny odstěhovat a jít do společného bydlení s vámi. Náznaky řeknou více, pochopíte z nich hodně, ale pozor na růžové brýle. Ultimátum také není řešení, pokud upřednostní rodinu, váš vztah zbytečně skončí. Někdy je to běh na dlouhou trať a záleží spíš na vaší osobní trpělivosti…

mamánek

Rodičovská péče je prostě o pohodlí, a pokud je na něj syn zvyklý, nebude se nikam za každou cenu hnát. Vše proto musí jít po malých krůčcích, velmi pozvolna a s citem. Možná je s rodiči také kvůli jejich zdraví, a naopak pečuje on o ně – každý případ je přece trochu jiný. Většinou je ale takzvaný „mama hotel“ nejzásadnější argument, mladík se nemusí nutně starat o domácí práce a má vlastně komplexní servis. Tak proč by si potom vůbec hledal stálou partnerku, se kterou by žil ve společné domácnosti?

Mamánků je hned několik typů, jak na ně vyzrát?

Maminka umí prostě všechno nejlíp a vy jste číslo dvě, ke kterému chodí na občasné návštěvy, když už zrovna nejste na rockovém koncertu nebo v kině. Život celkem pohodlný na to, aby musel jen tak ze dne na den přestat. I kdybyste uměla v domácnosti lépe nebo vypadala doslova jako princezna, zřejmě to nebude stačit. Jaké typy mamánků vlastně existují? A proč je s některými z nich opravdu mimořádně těžké pořízení?

mamánek

  • Pacient. A to samozřejmě věčný. Psychosomatický původ jeho domnělého onemocnění nelze zastírat, ale on sám mu věří. A potřebuje oddanou péči maminky. Naštěstí je dnes v menšině, zase tak často se s ním nepotkáte. A symptomy, kterými se projevuje, byste asi brzy odhalila.

  • Specialista. Pořád by rád nějakou lepší práci, ale nemá k tomu ani ty nejmenší předpoklady schopnosti. Pracovní pohovor bude absolvovat jen s vidinou nejméně třiceti tisíc korun čistého jako nástupního platu. A v takových případech bude raději na podpoře a u maminky.

  • Obojživelník. Tady není mamánkem v pravém slova smyslu, protože žije v jedné domácnosti, třeba i rodinném domku – s maminkou i partnerkou. Akorát tedy nemá na nic čas a klid…

  • Studující, třeba i deset let v kuse. Fenomén věčných studentů sice je už tak trochu historií, ale pořád se najdou typy, které musí studovat alespoň dva obory najednou. Výmluvy, že to všechno dělá pro svou budoucnost a lepší zajištění budoucí rodiny, ale asi moc neobstojí.

Jestli váš vztah ještě za něco stojí, si musíte bezesporu určit sama a nikdo vám nemá právo promlouvat takto hluboce do života. Každopádně, můžete mít třeba pocit, že jste vlastně na všechno sama a máte u sebe doma – tedy, občas – jen takové přerostlé dítě, které nemá rádo žádnou další zodpovědnost. Takový vztah nejlépe prověří těžké časy, protože když v takové chvíli nemáte oporu, je asi zbytečné, abyste budovala a odrážela životní rány jen vy sama. Co když jenom slibuje a potom, jak se říká, skutek utekl?

Uspořádejte si své věci, dejte dohromady pro a proti

V tomto partnerském vztahu můžete a nemusíte pokračovat. Zvláště pokud nejste sezdaní, bude rozchod skoro formalitou – tedy alespoň po stránce vypořádání majetku. Emočně se snad brzy oprostíte, protože člověk, na něhož není spoleh, si přeci nezaslouží vaši lásku. Ve vztahu se bezesporu jen vezl, že? Možná pak bude řešením internetová seznamka, na které najdete někoho lepšího…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz