Vztahy
Ilustrace

Přiznejte si chybu: Dobře načasovaná omluva vydá za tisíc jiných slov

Někdy uděláme věc, na kterou nejsme právě hrdí – a podobné přehmaty se často týkají právě partnerských vztahů. Co teď?

 

Měli bychom konflikt ukončit a nabídnout smír jako první nebo si pořád stát za svým, když to vypadá, že protistrana je vytočená na nejvyšší možnou míru? Omlouvám se, to je přitom doslova kouzelná formule, a to nejen v partnerství, ale například také v rodině. Pozor ale na jejich používání, příliš mnoho omluv znamená, že ta další už nebude mít váhu, a naopak snaha se vůbec neomlouvat zračí, že váš vztah už nemusí mít nijak dlouhého trvání. Tedy, záleží na partnerovi, ale kdo by chtěl žít s někým, kdo neumí říct promiň?

Mezilidské vztahy pak fungují o to lépe…

šťastný pár

A z jakých důvodů se vlastně omlouváme? Upřímné dialogy s tímto tématem začínají, aby znovu navodily pocit důvěry a vzájemného propojení. Ublížili jste, navíc docela zbytečně? Pak je třeba potvrdit, že jste se chovali poněkud nepatřičně – a napravit svou reputaci, pokud možno co nejdříve to půjde. Upřímně míněná omluva značí i vyzrálost ducha, nakonec, každý, kdo se omlouvá, cítí v nějakém smyslu úlevu. Přiznat svou chybu je bezesporu dospělé a není tak divu, že budeme adresátem omluvy takto přijati, alespoň tedy ve většině případů. Výjimky jsou v podstatě vzácné.

Mnohdy zafunguje i hodně krátká omluva, bez obšírného vysvětlování a pojmenovávání konkrétních důvodů. Když dáte pryč své ego, alespoň na okamžik, dodáte omluvě na důvěryhodnosti. Musí být vidět, že se omlouváte naprosto upřímně a nemáte zrovna na mysli nějaký „chladný kalkul“.  Pokud své vlastní omluvě v jádru nevěříte, je něco velmi špatně a při vaší průvodní řeči to bude opravdu znát. Pokud jde o někoho, kdo s vámi má tu čest už dlouhá léta, pozná to dokonce na první pohled.

Omluvu nelze uspěchat, spor se jinak prohloubí

Jistě nechcete udělat něco špatně, že? A to znamená jediné – s omluvou není důvod nějak pospíchat. Mohli byste totiž napáchat další škody, které jsou jinak zcela zbytečné. Potřebujete čas, nejen na sebeuvědomění a rozmyšlení konkrétní formy omluvy. Možná se také potřebujete trochu prospat a odpočinout si, abyste jednali skutečně s chladnou hlavou a všechno si dobře přebrali. A co když se vůbec neomluvíte?

  • Sociální vazby budou narušeny. Nejen s kolegy v práci, v krajním případě žel i s rodinou.
  • Snížení pracovní efektivity. Ať je to, jak chce, v zaměstnání rozhodně teď excelovat nebudete.
  • Že nemáte chyby? To není pravda – a prakticky každý vám dá podobnou věc hezky najevo…

smutný pár

Zvláště v pozici vedoucího se někdy slova pro omluvy hledají jen těžko a nejraději byste podobné situace neřešili vůbec. Dobrý velitel ale umí jednat vždy tak, jak vyžaduje situace, bez ohledu na vlastní ego. Přiznat si své chyby, to je pak velké plus v očích podřízených. Nebojte se, autoritu si udržíte! Nejen na online seznamkách jsou vítáni lidé, co si umí říci, že nejsou všemocní a neomylní.

Odpuštění nemusí přijít hned…

Pokud čekáte, že omluva bude mít účinek jako instantní káva, bohužel se v tomto směru téměř s jistotou pletete. I ten, komu se hodláte omluvit, si musí všechno nechat trochu projít myšlenkami, takže pocit, že za pár minut vztahy urovnáte, je zcela lichý. Každopádně, tím, že uděláte první vstřícný krok, jste zadělali na budoucí úspěch – a teď už je jen na protistraně, jak se s naservírovaným míčem vlastně popasuje.

Omluvou se určitě nesnažte si pomáhat v tom smyslu, že byste snad upozorňovali na chyby druhých lidí. Naopak, je to jen vaše iniciativa a chcete si sami sypat popel na hlavu. Ve formulaci omluvy proto nesmí zaznít, že odpovědnost má vlastně někdo jiný a prakticky jakákoliv snaha bagatelizovat své dřívější chyby.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz