Vztahy
Ilustrace

Promiň, zůstaneme kamarádi aneb konec s randěním

Budeme jen přátelé, žádný vztah se konat nebude. Po pátém rande je to skutečně nepříjemné překvapení, ale nedá se nic dělat. Slyšet tuhle větu, ať už jakkoliv zabalenou do slovních kliček, nikoho nepotěší.

Je to jako nějaké zaklínadlo, ale bohužel, je třeba se s danou věcí smířit. A jak to bude dál mezi vámi? Co se vlastně stalo a dokážete se ještě někdy naladit na přátelskou notu, když už jste v tom skoro až po uši? Nebude to až moc velký šok? 

Jste z jiného světa, líbíte se, ale nepůjde to…

Ilustrace 1

Výmluv kolem odmítnutí vztahu by se našla celá řada, ale rozhodně nesmíte kvůli nim zahořknout na všechny dívky a ženy na světě. Všechno se zdá být v pořádku a během minuty se vidina partnerského vztahu zcela rozpadne. Nesrovnala se s minulostí, moc se mu líbíte, ALE a další fráze, které je třeba bohužel přijmout takové, jaké jsou. Říci pravdu je přitom mnohem lepší, kličkování a falešné naděje totiž nemají žádného smyslu. Bolet to bude stejně, ale když projevíte upřímnost, nezavíráte si dveře do budoucna. Nikdy totiž nevíte, kdy budete toho druhého potřebovat, tak mu nedělejte v hlavě nějaký zbytečný zmatek…
Dělí vás od sebe velká zeď, protože jste povahově z jiného světa. Líbíte se, nicméně jsou tu nějaké překážky, které vztah nedovolí. To vše se můžete dozvědět, protože podobných vět nejsou plné jen sitkomy a televizní seriály. Hysterické scény nemají smysl, možná, že ten druhý ani neví, co vlastně chce. Tak to zkrátka nechte plavat, protože jakékoliv snažení už teď bude k ničemu a podívejte se raději na nějakou internetovou seznamku – dobrá profilová fotka je přece půl úspěchu! 

A jak se vlastně vyjádřit? Možnosti jsou dvě

Na nabídku toho, že budete teď už jen kamarádi a nemáte v dohledné době šanci na nějaký vážnější zvrat, lze reagovat dvěma způsoby. Jistě víte, co máme zrovna teď na mysli – jedna z alternativ je otočit se na podpatku a odejít, druhá je zase odsouhlasit návrh a být „jen“ přáteli. Možnost B s sebou ale stále nese jisté naděje do budoucna, které byste v sobě neměli zbytečně živit. Dokážete zůstat přáteli i dlouhé měsíce a roky, bez šance na nějaký vztah? Nesnažíte se zbytečně? Někdy to může vypadat jako násilím slepovaný rozbitý hrneček, který chce mít vcelku jen jedna ze zúčastněných stran. Ta druhá totiž chce jít dál a snaží se, aby nebyla pokládána za špatnou – a proto navrhne přátelství. Jen velmi málo lidí dokáže za podobné situace zůstat dlouholetými přáteli, nejen ve filmu.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Nebojte se zdvořile odmítnout, odejít a už se „nikdy nevidět“. Bude to sice zpočátku bolet, ale dostanete také šanci na nějaký další vztah. Zvláště, pokud časem seznáte, že si nejste zase tolik blízcí, získáte pocit, že všechno tehdy šlo správným směrem. A pokud máte spoustu jiných přátel, takže byste na sebe stejně neměli čas. Lidé se scházejí a rozcházejí, takže nejde o nic, nad čím je třeba dlouze dumat nebo se litovat. Naopak, do života vždycky přijde někdo další a zajímavý…

Je po rozchodu a nechce se tím pádem hned vázat

Ilustrace 2

V úvahu ale připadá i další alternativa – nedávný rozchod, hodně bouřlivý, o kterém zase tolik (naštěstí) nevíte. Takže právě proto se váš vysněný objekt nežene do něčeho dalšího, potřebuje si dát čas. Nestavte si proto po úspěšném prvním rande vzdušné zámky, protože nikdy nevíte přesně, jak celou situaci vnímá protistrana. A proč nemůžou být muži a ženy nikdy „jenom přáteli“?

  • Mohou být do sebe tajně zamilovaní. Klidně i celé roky a váhají, jestli své city vůbec vyjádřit.
  • Okolí je k tomu tlačí. Nechodí spolu, ale pořád je vidí vedle sebe. Takhle je to snad i logické…
  • Vzájemná blízkost je k sobě přitáhne. Pocity pak budou s léty odlišné – co z toho vznikne?

Je tedy jasné, že soulad dvou přátel může časem vyústit v něco většího, i kdybyste se tomu snad bránili sebevíc. Nakonec je to i logické, trávíte spolu volno, všechno o sobě víte, znáte určitě také pár členů svých rodin – a především, nedáte na sebe dopustit a máte se opravdu rádi. Jak moc, to ukáže až budoucnost…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz