Tipy a návody
Ilustrace

Rozvod není v žádném případě konečná, splňte si své sny

Je to spíš odchod jedné životní etapy než nějaké potvrzení faktu, že už na vás nic a nikdo nečeká. Život přece není žádné slzavé údolí, a i když je rozvod bolestným procesem, měli byste vyhlížet ono pověstné světlo na konci tunelu.

Jde totiž spíš o šanci na nový začátek, který bude lepší a zajímavější. Ukončení dlouhodobého vztahu, co zrovna dvakrát dobře nefunguje, je důležité i pro psychiku. Rozvádět se přece není už dávno nějaké společenské stigma, takže směle vpřed – za rok od tohoto dne bude situace mnohem lepší!

Vztah skončil, ale znamená to v jistém směru i volnost

výhledy do budoucna

Na všem špatném se najde i něco dobrého, to není jen nějaké okřídlené úsloví našich předků, ale životní moudrost a pravda. Podle odborníků sice trvá zhruba rok, než se vše po rozvodu dá dohromady a začnete žít plnohodnotný nový život – nejen po stránce oddělených ekonomik s bývalým partnerem, doplacení společných závazků a podobně. Ukončit vážný vztah, to zkrátka není hned! Duše si musí trochu odpočinout, takže jí dejte oddechový čas a mezitím se věnujte třeba svým koníčkům. A nezřídka je jasné, že vás potřebují i děti. Snad jen jedinou věc byste dělat neměli a sice sedět někde v koutku, třeba ve společnosti lahve tvrdého alkoholu a litovat se, jak je váš život nicotný. Za prvé tomu tak není, za druhé si zaděláváte na závažné problémy do budoucna.

Takže jakým stylem se vydat? Pohybová aktivita je rozhodně vítaná a určitě byste si měli najít nějakou novou zálibu, kterou vyplníte alespoň částečně volný čas. A stačí pak jen trochu štěstí, abyste našli někoho, s kým vám bude opravdu příjemně. Co se z toho nakonec vyvine, ukážou až věci příští. Kam ale můžete například zajít a kde začít s oním vyhlížením?

 

  • Internet. Pokud máte moc práce nebo nepatříte zrovna k typickým extrovertům, určitě jde o dobrou volbu. Počítač doma rozhodně máte, takže stačí jen najít odpovídající styl seznamky.
  • Společenská událost. Oslavy přitahují zajímavé rozhovory, vaši známí mají další přátele, takže zaručeně poznáte někoho nového. A kdyby snad ne, pobaví vás jen tváře, co znáte už z mládí.
  • Nabízí se i knihovna. Určeno nejen pro bytostné intelektuály, seznámení je totiž náhoda. Sáhnete po stejné knize a pohledy se setkají. A téma rozhovoru je na světě, využijete toho?
  • Cukrárna nebo kavárna. Do prvního z podniků můžete klidně vyrazit i s menšími dětmi, nakonec nezískávají se kontakty i tímto způsobem? Osazenstvo je přece dost různorodé.

Můžete zkusit třeba i stále ještě trochu netradiční rande naslepo. Cokoliv, hlavně ne sedět doma a litovat se. Poznávat nové lidi je důležité, jedině tak snáz zapomenete na dřívější útrapy a bez zážitků venku to asi jen tak nepůjde. Každé druhé manželství se rozvede a žádný vztah přece není bez chyb. Neznamená to, že jste něco udělali hodně špatně, takový je už zkrátka osud. Rozhodně se za nic neobviňujte, nikam by to pak nevedlo…

Malá rada, nenechávejte si věci po partnerovi

Staré fotky jitří emoce, v novém bytě si proto nenechávejte nic, co vám připomíná ten minulý a již skončený vážný vztah. Žádná z věcí, co připomínají bývalého partnera, by neměla zůstat na svém místě. Co nebylo odneseno, to po krátkém čase prostě vyhoďte – nebo přinejmenším dejte na místo, kde nebude nic vidět, třeba na dno šuplíku. Nic by vám nemělo připomínat skončenou životní etapu, kupte si spíše něco nového, i kdyby to měl být malý obrázek nebo třeba samolepka na zeď. Rozhodně to bude lepší než si neustále připomínat rozchod. Jistě, nemůžete si samozřejmě zakázat nějaké ty občasné vzpomínky, ale není důvod je zbytečně vyvolávat, no ne?

v knihovně

Určitě neuškodí ani vzít si týden dovolené a relaxovat někde o samotě, pokud na to máte možnosti a samozřejmě i čas, kterého se bohužel všem nějak nedostává. Věřte tomu, že podobný obrodný proces vám prostě pomůže, každý den navíc strávený v klidu je přece znát. Tělo potřebuje načerpat nové síly, a to nejen fyzické, ale především duševní. A nebojte, rány se za nějaký čas zacelí a čeká na vás nová náruč, jen chtít – dejte šanci online seznamkám a uvidíte sami…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz