Bezpečnost
Ilustrace

Stalking je fenomén moderní doby, útočníkovi není nic svaté

Určitě jste o něm už někdy slyšeli a někteří jej bohužel zažili i na vlastní kůži. Nepřiměřená forma pozornosti někoho druhého, ať už fyzicky nebo online formou, se dá kvalifikovat jako takzvaný stalking a nejtěžší případy samozřejmě musí aktivně řešit bezpečnostní složky.

V ČR je trestným činem už od roku 2010, přičemž poprvé byl soudem posuzován v americké Kalifornii ještě o dobrých dvacet let dříve. Jaké má toto obtěžování formy a existuje vůbec účinný způsob obrany či dokonce prevence?

Emaily nebo telefonáty, sledování u domovních dveří

Má opravdu mnoho podob a ze začátku se projevuje celkem nenápadně. Dopouštějí se ho nejen bývalí partneři, ale i vášnivě zamilovaní lidé, jejichž city prostě „jen“ nejsou opětovány, čímž je zaděláno na velký problém. Ke slovu přichází i na některých internetových seznamkách, kde jej jde většinou ukončit prostým zablokováním agresora. Ale pokud dotyčný ví, kde žijete nebo má k dobru telefonický kontakt, tak jednoduché to určitě nebude. Problémy s obtěžováním stalkerem měla i nejedna slavná osobnost, například Justin Timberlake nebo Beyoncé. Samotné pojmenování tohoto fenoménu – stalking – je celkem trefné, jde o slangový výraz stopování lovné zvěře.

stalking

Obětí se přitom může stát kdokoliv, od politika po zpěváka, přes sportovce, až po vaši přítelkyni nebo syna. Stalkerem je nejen ten, kdo svou oběť osobně zná, existují totiž i kyberstalkeři, tedy ti, jejichž revírem je online svět. Velmi často jsou stalkeři bývalí partneři oběti, kteří se rozhodli za každou cenu získat zpět své ex. Podle různých studií se se stalkingem setká v průměru jedna z dvanácti žen a také zhruba dvě procenta mužů. A nezřídka se pronásledování táhne i celé roky, rozhodně nemusí jít vždy o krátkodobou záležitost. Naopak, spíše se vystupňuje až do míry, kdy musí zasáhnout i policie.

Prevence je jistě složitá, ale nikoliv nemožná

Co nejpečlivější výběr dlouhodobého partnera. To je vlastně jediná věc, která se dá poradit, protože nejčastěji jde právě o snahu bývalého přítele nebo přítelkyně o zdánlivě nemožné. Podívejte se na své milované střízlivým pohledem, všímejte si projevených emocí a studujte povahu. Můžete si do budoucna ušetřit i jisté nepříjemnosti, když si například bude myslet, že flirtujete s každým, koho minete na chodníku nebo potkáte v supermarketu. Těžko pak vysvětlovat, že jde o jeden velký nesmysl – myšlenka se uhnízdila v hlavě a zůstane na svém místě hodně dlouho. Raději bude lepší doslova utéct.

hacker

Existuje i několik různých forem stalkingu, tou nejčastější je samozřejmě ex, co se snaží vrátit zpět do své někdejší pozice – jde až o polovinu hlášených případů. Rozejdete se, ale oni to neberou na vědomí a pronásledují vás do doby, než své původní špatné rozhodnutí přehodnotíte, alespoň podle jejich osobního výkladu. Druhou z možností je neustále odmítaný ctitel, co se prostě nehodlá nikdy vzdát. Takový je přibližně každý pátý případ stalkingu. Rozhodně nejde o lidi, co posílají každý den růže, ale také příliš nehrozí, že by své oběti chtěli, jakkoliv uškodit. Spíš nechápou, proč jsou stále posíláni do zeleného háje. Nejhorší případ je stalking provozovaný někým, kdo trpí psychickým onemocněním. Zde už přestává veškerá legrace a může dojít i k nejhoršímu…

Obrana může být různorodá, mějte hlavně důkazy

Vzkazy z online seznamek nebo sociálních sítí si archivujte. Důležitou roli hrají screeny, složky, výtisky, vše pěkně po ruce a na jednom místě. Tady nestačí sdělit, že nemáte zájem, útočník většinou nic nepochopí (nebo nebude chtít pochopit, což není totéž). Na co byste si ještě měli dát pozor, bez ohledu na věk a další faktory?

  • Schůzky jsou tabu. Rande se stalkerem stejně nebude moc příjemné, nedávejte mu šanci!
  • Promluvte si s rodinou nebo také důvěrnými přáteli. Svěřte se jim se všemi svými obavami.
  • Pokud jdete večer ven, žádoucí je doprovod. A pepřový sprej v kapse, pro všechny případy.
  • Nesvěřujte své osobní kontaktní údaje online seznamkám. Telefon, adresa – to je tabu!

A samozřejmě, v případě pocitu vážného ohrožení volejte policii, rozhodně není důvod jednat nějak jinak nebo se pokoušet bránit na vlastní pěst. Pomoci vám mohou i neziskové organizace nebo specializovaná centra. Nic není radno ponechávat náhodě, vždyť problémy se mohou začít kupit a stupňovat.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz