Vztahy
Ilustrace

Věkový rozdíl – existuje vůbec nějaký optimální?

Je rok narození pro vztah klíčový nebo jsou tu i jiné priority? A co když partnery od sebe dělí třeba dvacet nebo třicet let? Zaručený návod pro ideální vztah samozřejmě neexistuje, protože to by se pak lidé nikdy nerozcházeli.

Ale co můžeme udělat pro to, aby nám svazek vydržel i po pár letech, byť nás s mužem nebo ženou našeho srdce dělí třeba i celá jedna generace? Společnost kolem si možná bude myslet své a leccos s radostí okomentuje. Nicméně, proč byste se měli zajímat o názory druhých, když žijete svůj vlastní život?

Trend už i u celebrit, kolemjdoucí se ale většinou otočí

Ilustrace 1

Výrazně mladší žena? Nebo muž, který jde ruku v ruce se ženou, která je o dvacet let starší? Věkový rozdíl není jen tématem, které baví bulvární tisk, týká se hokejistů, zpěvaček a vůbec řady slavných osobností. Naopak, můžete jej mít klidně i ve svém okolí, už jen proto, že láska si zkrátka nevybírá, ale přijde do života dost nečekaně. Vyrovnanější a vyzrálejší starší partner imponuje dvaadvacetileté dívce víc než vrstevníci, mladík si bude jistější se ženou, která ví, co může od života čekat. Důležité je jedno, nebát se jít do takového vztahu. Můžete se potkat v práci, na ulici, na koncertě nebo třeba, pokud se oba nezávisle na sobě rozhodnete zkusit seznámení přes seznamku a padnete si vzájemně do oka. Cesty života jsou přece nevyzpytatelné…
Bojíte se, co řekne okolí? A vlastně, ruku na srdce, co je komu do toho? Posměšky se objevují dnes a denně, reakce jsou někdy hodně kruté. Pokud nemáte s tímto typem vztahu zkušenosti, možná se až budete podivovat, jak umí být lidé zlí a nejspíš vás zlá slova citelně raní. Přestojíte to, kousnete se a vydržíte ten nápor? Po čase poleví, okolí si najde jiný zdroj drbů, taková už je společnost kolem.

Co vám takový vztah může dát? Určitě hodně!

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Jestli jste tím mladším z dvojice, partneři většinou vedle vás omládnou a vy najdete konečně přístav, co jste dlouho hledali – to platí skoro beze zbytku. Ale co když se to mládnutí poněkud přežene? Muž, který je už v letech a vymetá diskotéky nebo žena, co nosí oblečení určené spíš výrazně mladším, tady už je něco asi trochu špatně. 
Máte společný názor na život? Tím lépe, ale pravděpodobně zde budou jisté rozdíly, o kterých si musíte trochu promluvit. Mladá generace je podle svých slov progresivnější než ta starší, ale partner ve svých padesáti rozhodně bude vidět stav věcí jinak, než žena pod třicet a tohle jistě není jediná podobná variace. Každá věková skupina má zkrátka svoje, takže to chce trochu víc respektu a budete si žít pod jednou střechou opravdu spokojeně.

Volba partnera – jak se k ní vlastně postavit?

Muži i ženy mají určité nároky, jak by měl vypadat jejich životní partner. To je naprosto normální, takže si pojďme trochu blíž rozebrat, jaká témata se zde skloňují nejčastěji a co je pro obě pohlaví naprosto klíčové

  • Investice do rodiny – je jí ten druhý schopen? Biologické hodiny tikají skoro všem bez rozdílu.
  • Zkušenosti, životní vyspělost, nadhled. Tohle mladým chybí, starší mají doslova na rozdávání. 
  • Společné zájmy. Máte nějaké? Možná vás pak může partner k nějakému zajímavému přivést? 

Ilustrace 2

Důležité jsou pochopitelně také intimnosti, protože co starším mužům chybí na kondici, nahrazují nezřídka zkušenostmi. Jistě, že každý takový vztah má pro i proti, ostatně jako cokoliv jiného. Starší pánové už vědí, co chtějí a starší žena nebude tlačit na založení rodiny. Otázkou je však ale třeba dlouhodobý horizont, protože za pár let mohou přijít zdravotní problémy, které si starší z partnerů předtím ani nepřipouštěl. Co pak s tím? Přizpůsobit životní tempo, i když se stále cítíte hodně mladí? Je pak už jen na vás, čemu dáte přednost, ale bylo by lepší si promyslet své kroky déle dopředu. Nebudete pak překvapeni, protože život nepřináší jen samá pozitiva a sociální jistoty, jako v proslulé básnické trilogii.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz