Vztahy
Ilustrace

Vztah dlouhodobě uvadá – tak jak ho trochu povzbudit?

Snad každý vážný vztah bude jednou ve fázi, která se dá označit jako určitý útlum. Jeden z partnerů, ale možná že oba, si pak všimnou, že už vše není tak krásné jako na začátku, ba dokonce by se dalo hovořit o jisté míře úpadku.

Jak zachránit vztah, který se vám pomalu rozpadá pod rukama a dodat mu novou porci vášně? Jistě, vše nebude takové jako první společný týden, ale nemá cenu tohle alespoň nezkusit?

Pár krizí čeká na každé manželství, poperte se s nimi

Jste spolu už déle, nic není takové, jako bylo v dřívější době. Méně času stráveného při postelových radovánkách je jedna věc, nižší počet polibků a objetí zase druhá. Intimita se pomalu vytrácí a vztah díky tomu hodně trpí. Krize přicházejí podle odborníků nejčastěji ve třetím roce vztahu a také po sedmi společných letech, jak ostatně praví i známé rčení. Kromě toho ale může váš kontakt začít trochu uvadat vlastně úplně kdykoliv. Takže jak se s tím vlastně popasovat?

hádka

Snažení rozhodně nestačí jen z jedné strany, aktivitu prostě musejí vyvinout oba. Jsou věci, na kterých se musí ve vztahu spolupracovat. Pokud se ani nedokážete dohodnout na tom, že je něco v nepořádku a nadešel čas začít věc řešit, nabízí se otázka, proč spolu vlastně jste? Komunikace je totiž základ všeho, pokud si dokážete přiznat, že nastal problém, o to dřív jej vyřešíte. V opačném případě může zanedlouho nastat situace, kdy jeden druhého překvapíte u otevřené internetové seznamky. A kdo na tom vlastně ponese vinu…?

Malým překvapením to vše může začít…

Je třeba udělat partnerovi nějakou malou radost. A nemusíte kvůli ní ani sahat hlouběji do peněženky. Romantická večeře u svíček se totiž může odehrát i doma, romantickou atmosféru si nakonec nejlépe naladíte ve dvou, bez nějakých všetečných pohledů kolem. Jste spolu už delší dobu a dobře se znáte. Kdo jiný než právě vy, by měl vědět, čím udělá partnerovi radost? Možná to nebude jen společná večeře, ale třeba romantický výlet někam po vlastech českých.

večeře při svíčkách

Možná byste měli vyzpovídat i společné přátele. Ti jsou sice taktní a do vašeho partnerského vztahu se jistě míchat nebudou, ale některých drobností si už určitě všimli a možná si je řekli sami mezi sebou. Co zlepšit? Nějaký podnět k zamyšlení by se určitě našel, vyberte si zpovědníka, který řekne všechno na rovinu a nabídne vám pár tipů, nad kterými by bylo dobré trochu zauvažovat. Nevybírejte si k podobné konzultaci někoho, kdo umí říkat jen to, co chtějí lidé slyšet. Někdy je lepší nepříjemná pravda a včasné odhalení, co vlastně děláte špatně. Přátelé mohou okomentovat dění jen zvnějšku, ale i to je cenná zpětná vazba.

Pryč se zlozvyky, nebuďte na sociálních sítích pořád

Internet sice sbližuje, ale na druhou stranu také přináší tolik zajímavých informací, že u něj někdy prosedíme celé hodiny – a zapomínáme pak na reálný život. Vlastně jde spíš o zlozvyk, neustálé posedávání u sociálních sítí prostě bortí mezilidské vztahy, protože nezbývá čas na reálný kontakt. Vypněte proto občas počítač, ušetřete trochu na energiích a snažte se trochu víc komunikovat s partnerem. Takové rozhodnutí vás naučí, že ne všechno najdete na Facebooku nebo Twitteru, nebudete sedět u PC celý den a možná se půjdete i projít do přírody.

Čím dál oživit vztah?

 

  • Pár chvilek jeden bez druhého. A nakonec, klidně celé odpoledne. Nemusíte spolu trávit čas v jednom kuse, zajděte s dětmi ven, zatímco partner bude někde jinde. Budete si pak vzácnější!
  • Dotyky jsou hodně důležité. I ty vteřinové nebo letmé, mají také svou úlohu. Věnujte si tedy trochu více pozornosti a vzájemně se dotýkejte, během noci se přitulte, vše půjde hned snáz!
  • Zavzpomínejte si na dobu, kdy jste se dali dohromady. A zkuste pár věcí napodobit, třeba si udělejte výlet tam, kde jste se seznámili, i kdyby šlo o jiné město než to, v němž žijete teď.

Někdy se prostě plány nevydaří, a nejen rekonstrukce vážného vztahu je během na dlouhou trať, takže vše nevzdávejte už první den. Pro začátek třeba stačí jen jedna malá květina, důležité je, že jste si vzpomněli a dáváte najevo svou lásku. To je totiž víc než tisíc slov, malý důkaz, že na toho druhého pořád myslíte.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz