Vztahy
Ilustrace

Co všechno může narušit a poškodit dlouhodobé vztahy?

Možná žijete s partnerem takzvaně na psí knížku už řadu let, možná na svou lásku teprve čekáte, ale třeba už máte za sebou celou dekádu strávenou v manželství. Jistě víte, že na vztahu se musí pracovat a rozhodně se neobejde bez dílčích kompromisů, ostatně jako snad při každém mezilidském jednání.

Jaké faktory tedy do vztahů vstupují a mohou jej potenciálně zničit? Snažit se musí oba, to je základ všeho – ale co když jeden má koníčky, co jsou druhému vlastně spíš protivné? Problémy je třeba řešit společně a také co nejdříve…

Krizové faktory aneb co všechno sem lze zařadit

Důvodů k hádkám a neshodám ve vztahu může být celkem dost. Někdy je na vině pracovní vytíženost, která neumožňuje prožívat vše s partnerem plnohodnotně. Chirurg, manažer nebo majitel malého obchodu, všichni mají nepochybně starostí nad hlavu a málo volného času. Práce a příliš velká porce času, co se jí musí věnovat, je na předním místě podobných žebříčků. Hned na druhém místě je pak koníček, který druhý z partnerů nejen, že nesdílí, ale dokonce je mu zcela proti srsti. Vážný vztah je sice o toleranci, ale víkendové rybaření bez jediné společně strávené soboty v měsíci je už trochu přes čáru. Může jít i o příliš velkou vášeň pro nějaký sport. A co ještě je kamenem úrazu?

online nakupování

  • Děti. Ty, které máte z předchozího vztahu, si k nynějšímu partnerovi vůbec nenajdou cestu. Naopak společní potomci mohou být rozmazlení a zcela nezvladatelní, což na náladě nepřidá.

  • Elektronika se vším všudy. Mobil, tablet, internet, až chronická závislost na počítačových hrách. Sociální sítě, kterým někdy dáváme víc prostoru než reálnému životu se svou rodinou.

  • Nakupování. Zvláště pokud překročí únosnou mez a vznikne kvůli němu rozpočtový deficit. Řešit vše nebankovními půjčkami je pak krátkozraké, ale dluhy se jednoduše samy nezaplatí.

  • Smysl pro humor. Tady je situace jednoduchá. Nejde ani tolik o to, zda ho jeden má a druhý ne. Každý z partnerů může být naladěný na úplně jinou vlnu a vtipy toho druhého nepochopí.

Různé závislosti harmonii vztahu také nepřidají. V tuzemsku vede hlavně cigaretový dým a plná sklenka vína nebo jiného alkoholu. Típnout poslední cigaretu nebo ze dne na den skončit s přemírou lihovin je v podstatě nemožné, jde spíše o běh na dlouhou trať, v mnoha případech je také nutná odborná pomoc. Jistě, seznamovací večer s naplněnými popelníky asi moc úspěchu pro nekuřáky toužící po vztahu nepřinese. Ale co když už jste nějakou dobu ve vztahu s kuřákem a vaše plíce řeknou, že by tohle už stačilo? A zamilovanost opadá, dostaví se i další problémy? Jak situaci řešit?

Co dalšího ještě hraje ve vztahu klíčovou úlohu?

zamilovaný pár

Neberte toho druhého za samozřejmost, přízeň a lásku si musíte také tak trochu zasloužit a na budování vztahu také pracovat společně. Mějte také na paměti, že ideální partnerské vztahy jsou mýtem z červené knihovny. Dokud nezažijete první problém, můžete na ně klidně věřit. Pak zjistíte, že nic není tak dokonalé – občas se pohádáte, zažijete hodně ostrou výměnu názorů a většinou se pak udobříte, když si problémy vyříkáte z očí do očí. Ať už jste se poznali při rande naslepo nebo proběhlo seznámení v práci při pauze na oběd, když jste se zapovídali v kantýně, jedno je jisté. Musíte sladit životní cíle, jinak vám vztah určitě nebude fungovat…

Někdo by rád společně existoval – jak se říká lidově – na psí knížku. Užíval si života, založení rodiny odkládal na neurčito nebo dokonce ve svých budoucích plánech vůbec neměl. I takoví lidé přeci jsou, dokonce by se dalo říci, že s růstem životní úrovně a kulturou doby jich bude spíš přibývat. To vše je samozřejmě v pořádku, nikdo se nemůže nutit do něčeho, co není jeho cílem a z čeho by byl bytostně nešťastným. Problém nastává, když jeden z partnerů však děti chce, co nejdříve by hodlal uzavřít sňatek (za každou cenu) a pořídil byt na hypoteční úvěr. Má to ale budoucnost, když partner je ostře proti a nic podobného plánovat ani nechce? Nejde pak o trápení dvou lidí, přitom úplně zbytečné?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz