Bezpečnost
Ilustrace

Anonymní svět internetu, aneb pozor na to, co o sobě říkáš

Ačkoliv si v mnohých případech můžeme na internetu připadat zcela anonymní, ve valné většině případů to tak opravdu není. Zamysli se nad tím, jak jen samotné vlastnictví profilu na Facebooku může o naší osobě vypovídat – tedy v případě, že jej běžně využíváme, vyplníme různé informace a čas od času přidáme novou fotku.

Každý občas lituje toho, co udělal

Opilým osobám mobil do ruky opravdu nepatří. Důkazem jsou stovky statusů na Facebooku a instastories na Instagramu, které uživatel přidal ve chvíli, kdy o sobě pomalu nevěděl ani to, jak se sám jmenuje. Kdy ráno poté hořce litujeme toho, co jsme kam přidali a co jsme komu napsali. A že luštit zprávy po někom s nějakou tou promilí v krvi taky není žádná zábava. Další věcí, kterou často litujeme je chvíle, kdy na svůj blog nebo do statusu napíšeme, kdo nám co udělal a poté nás nesnáší část přátel, protože jsme se snížili k online pomluvám místo normálního vyříkání. Pokud chcete někomu něco říct přeci jen anonymně, můžete využít takzvaný Whisper, Ask nebo Tellonym.

Co jsou tyto aplikace?

Všechny tyto tři zmíněné aplikace jsou způsobem, jak můžete lidem kolem sebe říct, co si o nich a jejich činech myslíte, ale hezky v klidu a anonymně. Pro někoho zbabělost, pro jiné způsob, jak druhým říct co si o nich myslí, aniž by ohrozili jejich přátelství, pokud se třeba někomu nelíbí, jak se jeho jinak skvělý kamarád v něčem chová špatně.

Říkáme toho opravdu hodně

Díky mnoha sociálním sítím, které nám jsou jakousi online zpovědnicí umožňující anonymní zpověď, se lidé nemají strach otevřít a prásknout na sebe i hodně šílené věci, které bychom jinak z úst jen těžko vypustili. Od přiznání, kde říkáme, jak moc je těžký náš život s partnerem; přes naše závislosti na legálních i nelegálních drogách až po trestné činy, které jsme napáchali a nejspíš jich i litujeme.

Na jednu stranu chce být každý z nás hodně anonymní, na stranu druhou toho o sobě na internetu sdělujeme neskutečně moc. Není od věci čas od času přidat na Facebook fotku z výletu, ale jak si myslíte, že dopadne, když budete mít na svém profilu pomalu celou adresu, fotky toho, co všechno vlastníte a status o tom, že konečně letíte na dovolenou na tu a tu dobu? Jde o téměř hotovou pozvánku pro zloděje, která ukáže, co máte a kdy si to stačí vyzvednout.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz