Vztahy
Ilustrace

Hledat partnera nebo partnerku stejného pohlaví je někdy těžké

Pokud jste už prošli svým coming-outem a širší okolí o vás ví, že máte homosexuální orientaci, bylo by možná načase najít si někoho k sobě – už se nemusíte skrývat před okolím a bát se například toho, jaká bude reakce rodičů nebo sourozenců.

Vše je za vámi, tíha spadla z ramenou a teď je vhodná chvíle, abyste se zaměřili na hledání nějakého životního partnera. A i když společnost dávno není plná předsudků a situace se v tomto ohledu zlepšila, stále může být těžké potkat toho pravého či tu pravou.

Mnoho lidí nejde s pravdou ven, obává se společnosti

Řada gayů nebo lesbiček vůbec nepřizná svou sexuální orientaci na veřejnosti. Jindy se stěhují do většího města, kde se jim dostane anonymity a nikdo jim takzvaně „nevidí do talíře“. A pokud se chtějí seznámit, nemají odvahu oslovit někoho na veřejnosti. Třeba už jen proto, že by nebyl stejně orientován a odmítl je, někdy možná dokonce dost drsným způsobem. Gay seznamka je pak tím pravým řešením, stejně jako různé internetové diskuze. Obecně internet jako takový je víceméně anonymní a u seznamky určené speciálně pro určitou skupinu je jasné, že se do ní nepřihlásí nikdo další. A případné trolly poznáte už na první pohled, v případě placených seznamek je vlastně jejich účast prakticky vyloučená.

gayové

Homosexualita byla součástí mnoha minulých společností a kultur, ať už jako odmítaná záležitost nebo běžně přijímaný fakt. Středověké křesťanství samozřejmě s touto sexuální orientací vůbec nekorespondovalo, antika byla o poznání tolerantnější, když i sám Platón prohlásil, že láska mezi muži je pevnější než ta mezi mužem a ženou. Ovšem, samozřejmě myšleno hlavně z hlediska duševního propojení. I asijské kultury by k tomuto tématu řekly své, výtvarné umění Orientu je plné zpodobnění ženských motivů.

V poslední generaci je zastoupena i v médiích

Stále častěji je motivem seriálů a filmů, objevuje se v umění a veřejném prostoru. Páry téhož pohlaví se objevují v amerických sitkomech a na stříbrném plátně. Will a Grace, Zkrocená hora nebo Brooklyn99, to jsou příklady posledních dvou dekád, kde se objevuje homosexuální tématika. Podobné pořady pak jen napomohly západní společnosti lépe přijmout hnutí za práva LGBT komunit. Situace je dnes určitě o mnoho lepší než před třiceti nebo padesáti lety, i když je jistě stále co zlepšovat.

lesbi

I když se v současné době žhavě diskutuje o možnosti manželství aktuální legislativa umožňuje homosexuálně orientovaným párům pouze a jen takzvané „registrované partnerství“. Diskuze napříč politickým spektrem možná přinese nějaké ovoce, ale půjde nepochybně o běh na dlouhou trať. Registrovaní partneři se poprvé v ČR objevují v roce 2006, mohou sdílet příjmení, lékaři jim smí ozřejmit informace o zdravotním stavu toho druhého. A nabízí se i možnost dědit po partnerovi bez nutné závěti. Registrované partnerství je dnes již schválené v několika desítkách světových zemí, prvním z dlouhé řady bylo Dánsko.

Bez rozvodu, ale s možností po sobě dědit

Zánik registrovaného partnerství? I k němu může dojít, ne vždy dá gay seznamka dohromady dlouhodobě kompatibilní páry. Nejde o klasický rozvod, a právě proto je celá administrativa obecně o dost rychlejší. Zákon stanoví okamžik zániku jasně – může o něm rozhodnout soud, dojde k němu díky změně pohlaví nebo úmrtí jednoho z partnerů. Podobně jako u manželství muže a ženy není nutné prokazovat, že partnerský vztah netrvá, pokud se vyjádří ve stejném duchu oba partneři. Tento fakt stanoví občanský zákoník, respektive jeho nová verze z roku 2014. Registrovaní partneři však nemají nárok na vdovský nebo vdovecký důchod, i když po sobě mohou zdědit majetek bez nutnosti uzavřít závěť u notáře.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz