Tipy pro ženy
Ilustrace

15 rad, jak se stát partnerkou s více porozuměním

Partnerský vztah, to je především o vzájemnosti. Měli byste brát, ale i dávat vše, co máte a můžete, snažit se vyjít druhému maximálně vstříc a postarat se, aby mu s vámi bylo dobře. To platí oboustranně. Nejde jen dávat, stejně jako nejde jen brát. Jak toto vyvážit, jak dávat i brát tak, aby byl druhý maximálně šťastný, abyste byli maximálně šťastní vy sami, o tom snad bude více v tomto článku.

Zlaté pravidlo je, že byste se měli naučit partnerovi dát to, co chce a potřebuje. To zní dosti obecně a abstraktně, ale dá se to zjednodušit.

Existují nejrůznější „typologie osobností“ (mezi nejznámější patří kupříkladu MBTI), z čehož jedna se dá proto toto skvěle použít – Jazyky lásky od Garyho Chapmana. Autor v ní uvádí, že každý člověk má, v přeneseném významu, pět nádob. Pět „jazyků“ kterými na něj lze mluvit. Když se na něj mluví tím správným jazykem, je onen člověk mnohem spokojenější, má to rád. Těch pět jazyků ma úplně každý, pouze se mění to, kdo dává na co důraz (jak naplní nádobu – zda je malinká a stačí pro její naplnění troška či se jedná o bazén a musí se doplňovat často a vydatně). Většina problémů ve vztazích totiž vzniká proto, že se dva sice milují, ale nedokáží to tomu druhému dát najevo tak, aby to cítil, pochopil. A právě zvolení správného jazyka lásky může s tímto pomoci, pomůže dotyčnému cítit, že ho milujete. A jaké jazyky to jsou?

 

 

  1. Slova povzbuzení – Potřebuje Váš partner slyšet pochvalu? Potřebuje říct, jak je dobrý, politovat, když se mu něco nepovede, chce, abyste mu často opakovali, že ho milujete? Potom bude jeho jazykem lásky právě „slova povzbuzení“. Jak na něj? Mluvit, mluvit, mluvit. Říkat mu hezké věci, dávat mu slovy najevo, jak vám na něm záleží. Ideální věty jsou „Miluji tě protože… Líbí se mi na tobě… Obdivuji tě… To, co jsi dneska udělal se mi opravdu líbilo…“
  2. Společný čas – Nejlépe svou lásku druhému vyjádříte tím, že s ním zkrátka budete. Budete se mu věnovat, zaměříte na něj plnou pozornost. Chodíte spolu? Scházejte se, jak to jenom jde, případně si pište nebo volejte. Pokud spolu žijete a máte děti, ideální je udělat si „manželské rande“. Na jedno odpoledne dát děti na hlídání a vyrazit si jen sami dva, užít si čistou přítomnost toho druhého.
  3. Doteky – A tím ani zdaleka není myšlený jenom sex. Lidé, kteří mají svůj dominantní jazyk lásky právě tento potřebují být s druhým ve fyzickém kontaktu. Objímání, mazlení se, držení se za ruce… Zkuste třeba masáž nebo prostě jen ležet vedle sebe a objímat se…
  4. Skutky služby – Druhého nejvíce potěšíte tím, když pro něj něco uděláte. Tím, že mu dáte čas a energii mu svou lásku ukážete nejlépe. Nakoupit za něj, dovést děti ze školy, uklidit byt nebo navařit. Každou snahu váš milovaný ocení.
  5. Dárky – A naposledy dárky. Tyto osoby ze všeho nejvíce potěší nějaký dáreček. Květina, něco k jídlu, šperk, ale i cokoliv jiného. Vyjadřujte jim svou lásku tím, že jim něco dáte. Klidně i úplně levnou věc, nemusí jít o nic drahého.

Jak zjistit partnerův jazyk lásky? Pozorujte, ptejte se. A zkoušejte. Na co reaguje nejlépe? Na dárek, pohlazení nebo pochvalu? Radost samozřejmě uděláte vším, ale když se vám povede trefit ten správný jazyk, budete moci partnerovi efektivněji sdělit, jak ho máte rádi a to udělá samo o sobě strašně moc.

A jaké jsou další tipy?

jak být dobrá žena, přítelkyně a milenka

Ptejte se

Co mu pomůže? Co potřebuje? Je všechno v pořádku? Můžete něco udělat? Ptejte se, bavte se s ním. Ne vlezle a neustále, nejde o to podrobit ho křížovému výslechu. Ale ukázat, že se o něj zajímáte. Zároveň ho neodbývejte s tím, že mu nerozumíte. Naopak se snažte pochopit.

 

 

Nesvazujte ho.

Nechte jemu i sobě svobodu. Svoboda, to není nezávazný sex s každým a žití „vedle sebe“. To je žití spolu ze společného svobodné vůle obou. Nezakazujte, vyjadřujte přání. „Byla bych radši kdybys tam nešel“ je lepší než „Zakazuji ti tam jít“. Vysvětlujte a vysvětlení žádejte. Netahejte z něj informace, řekne je sám, když a až bude chtít. Vztah je o důvěře.

Buďte upřímní, otevření a vzájemní.

Říkejte si všechno, doslova. Něco se vám nelíbí? Lepší říct to než to skrývat. Povídejte si o svých pocitech i problémech.Čiňte tak, jak byste sami chtěli, aby druzí činili vám.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz