Tipy a návody
Ilustrace

Jak se seznámit s mužem po padesátce?

Čím jsme starší, tím menší je pravděpodobnost, že narazíme na někoho, s kým budeme schopni vytvořit zdravý a fungující vztah. Podle nejrůznějších průzkumů klesá schopnost seznámení se rapidně už po čtyřicítce. To, že to není snadné, ale neznamená, že je to nemožné. Jak se tedy seznámit s mužem i po padesátce?

Mladší žena jako důvod rozvodu

Pokud porovnáme obě pohlaví, seznámit se po padesátce je o hodně složitější pro ženy než pro muže. Těm navazování nových vztahů až tak velký problém nedělá. Své v tom hraje nejspíš i to, že starší muži hledají velmi často mladší partnerky, než jsou oni sami. Podle statistik je největší množství žen po čtyřicítce rozvedených, o něco méně svobodných, ale najde se zde přes tisíc vdov. Nejvíce svobodných a rozvedených žen je právě kolem padesátky. Častým důvodem rozvodu je chvíle, kdy si jejich partner najde mladší partnerku, za kterou ji vymění. Pro ženy však zůstává faktem, že najít si pro sebe mladšího muže je téměř nemožné.

mladá žena a starší muž

Starší muže můžeme dělit na tři skupiny. První skupina jsou muži, kteří se vrhají do vztahů s mladšími ženami. Dále jsou tu ti, kterým je samotným dobře a žádné flirtování se stejně starými ženami je neláká. No a nakonec jsou tu i ti, kteří chtějí nějakou ženu stejně tak, jako ženy chtějí nového partnera. Abychom však muže nehanili, v mládí se hledá hůře známost právě mladším mužům. Hodně mladých žen totiž přitahují právě zkušení a starší partneři.

Hledáte muže? Seznamka s muži 40+

Singles 50
  • S jistotou najdete partnera ve své věkové skupině.
  • Deset zaručených seznámení.
  • Stoprocentní anonymita
256 200+
svobodných
40+
ideální věk

S přibývajícím věkem požadavky klesají

V dřívějších dobách rozvody nebyly tak časté, jako v současnosti. Od devadesátých let počet rozvedených dlouhodobých manželství stále narůstá. Proto není divu, že je svět plný padesátníků a padesátnic, kteří mají ještě kus života před sebou, a byla by škoda strávit ho o samotě. Nutno dodat, že se stoupajícím věkem respondentů se požadavky na partnerský vztah a partnerovy vlastnosti snižují.

Inicionátorem rozvodu je často právě žena

Ačkoliv si na nedostatek partnerů stěžují hlavně ženy, jsou právě ony častějším inicionátorem k rozvodu. Nejčastěji pak okolo padesáti let jejich života. V dřívějších dobách se ženy s úderem padesátky strachovali, aby je jejich muž neopustil kvůli nějaké mladší známosti, nebo aby si přinejmenším nezačal milenecký vztah s nějakou jinou. Současné ženy však mají dost stereotypního života se svým partnerem, a proto se rozvedou. Jdou za vidinou toho, že chtějí žít samy, bez hádek a ve volnosti, kdy si budou užívat života plnými doušky. Zatímco dříve byla rozvedená starší žena ponížena, aktuálně je šťastná za to, že může zkoušet nové věci.

Seznamka, inzerát a další…

kafe a noviny

Noviny, ale i online seznamky jsou plné inzerátů lidí, kteří touží po vztahu. Podle průzkumu Annonce seznamky si každý osmý inzerát podává osoba s věkem nad 55 let. Zatímco mladší osoby hledají převážně volný vztah, kde si mohou užívat, starší osoby hledají převážně vážné seznámení. Mezi staršími osobami se však najdou i výjimky – hodně starších mužů chce po dlouhém vztahu vyzkoušet onu svobodu volného vztahu, ideálně s mladší ženou. Hledání nového partnera po padesátce však není jednoduché. I když si podáte inzerát, nikdy není jisté, že narazíte na toho pravého během týdne. Někdy může hledání trvat roky, někdy narazíte na lásku tam, kde byste to nečekali. Velkou výhodou mužů po padesátce, kteří mají zájem o starší ženy, je fakt, že jsou daleko upřímnější než muži, kteří jsou mladší. Těmto mužům nedělá problém uvést důvod (rozvod, osamocení, ovdovění) toho, proč si hledají novou partnerku.

Jak si najít muže po padesátce?

I když je vám padesát let, musíte zůstat optimistická. Nemyslete na to, že máte život za sebou. Právě naopak – teď je ten vhodný čas na to, abyste udělala vše, co jsem dosud chtěla, ale nemohla jste. Nebojte se přiznat, že někoho hledáte. Nikdy neházeje všechny muže do jednoho pytle. V každé věkové kategorii je stejné množství jak těch špatných, tak těch dobrých mužů.

Každá žena má ve své hlavě představu ideálního partnera. Vlasy, sociální postavení, postava, ale i charakter. Když jste si hledala muže dříve, ze svých parametrů jste nepolevila. V současnosti však nedbejte na úplně každou hloupost. Místo toho se zamyslete nad tím, co od partnera potřebujete teď, ne co jste chtěla před dvaceti lety.

Pokud nevíte, kde se seznamovat, budete muset vystoupit ze své komfortní zóny. Začněte chodit na nová místa, přihlaste se na kurzy tance, kam jste vždy chtěla. Ve vlaku si začněte povídat se spolusedícím, začněte hrát divadlo. Možností je spousta. Nové zkušenosti a zážitky velmi často přináší jako bonus nová přátelství. Klidně vyzkoušejte i seznámení přes internet.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
11 2

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz