Vztahy
Ilustrace

Je vztah těžká práce nebo spíš dobrá zábava?

Všichni se jistě shodnou na tom, že ve vztahu se musí tvrdě pracovat a zlepšovat podmínky pro vzájemnou koexistenci. Na jednu stranu jde o závazek, ale neměli byste si také společně užívat, smát se a být prostě šťastní? Měl by být vztah brán jako obchod nebo bude lepší čekat něco zcela nezištně a z lásky?

Nezní to moc romanticky, ale možná si trochu polepšíte a budete se cítit docela jinak. Nakonec, někteří zaměstnavatelé přece taky dělají pravidelná sezení, která mají za cíl jediné – zlepšit atmosféru na pracovišti ve všech ohledech, že?

Vztah je v něčem podobný začátku vlastního podnikání

Ilustrace 1

Za prvé – musíte mít vhodný plán, kterým přesvědčíte a prorazíte na trhu, pokud možno dlouhodobě. Nepodobá se snad tohle docela nápadně partnerským vztahům? Stanovte si, co chcete a analyzujte situaci. Každý plán má svůj vývoj a nemusí se zprvu dařit. Zůstanete u něj nebo spíš všechno přehodnotíte, začnete znovu a jinak? Otázka, která zní, jak sbalit chlapa, nemusí být zase tolik složitá. Ale s dobrým plánováním bude v každém případě jednodušší než dřív. Kdo až moc improvizuje a jedná bez rozmyslu, v seznamování hodně zkazí…

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Za druhé – nové kontakty jsou žádoucí a platí, že čím více, tím také určitě lépe. V rozjezdu podnikání i při hledání nového partnera. Můžete jít na rande naslepo, ale také se podívat, kdo zrovna teď sedí u baru nebo v protější uličce v kině. Internetové seznamky jsou obdobou portálů, které dávají dohromady obchodní partnery. Jestli čekáte na lásku, na člověka, se kterým aspoň zajdete na pěkné rande nebo na klienta, co bude mít zájem o dlouhodobou spolupráci, je vlastně už jedno. Princip je totiž vždy velmi podobný, ne-li rovnou stejný. 

Do vztahů patří důvěra, osobních i pracovních

Ilustrace 2

A ještě jedna důležitá věc je tu společná. Vztahy se musí vyznačovat důvěrou obou stran, jinak jsou odsouzeny k zániku – ať už jde o společný obchod nebo klidně i vážný vztah. Pokud nebude důvěra panovat, riskujete nevěru. Nebo také nasměrujete obchodního partnera k nějaké jiné společnosti a nebudete už mít zakázky. Není právě tohle skoro totéž?

Vzájemná smlouva sice nemusí být vždy podepsaná, ale ta ústně dohodnutá přeci platí také, ne? Pravidla jsou důležitá a je třeba je dodržovat beze zbytku, z obou stran, a to v maximální možné míře. A žádná smluvní dokumentace nebude mít úspěch bez dobré komunikace na obou stranách. Pokud si nedokážete otevřeně promluvit, nebude prosperovat obchod ani vztah, nejspíš je tu také předpoklad pro budoucí rozluku – jestli přijde za týden, měsíc nebo rok – což je asi úplně vedlejší. Prostě a jednoduše, takový kontakt snad ani nemá velkou budoucnost. A co je ve vztahu všechno důležité a klíčové?

  • Fyzická stránka. Ne všichni o tom mluví rádi, tvrdošíjně opakují, že na vzhledu nezáleží, dokud neuvidí fotku na seznamce, do níž by se nikdy nezamilovali. Takže ano, je to podstatný faktor. 

  • Intelekt. Dřívější doba to měla jednoduché, vzdělaný šlechtic lovil ve svých vodách, na venkově uzavřeli sňatek lidé kvůli spojení majetků. Dnes si ale musí dva rozumět, a to vyžaduje podobný styl myšlení. Komunikace jinak vázne, až pak nakonec ustane úplně. 

  • Osobní přesvědčení. Víra je víra a nemusí být společná. Proto je nutná oboustranná tolerance, protože pokud pomineme tyto rozdíly, určitě si jinak hodně rozumíte. 

  • Vztah a děti. Chcete mít do budoucna tři nebo stačí jedno? Nebo nemáte v plánu zakládat rodinu příštích x let? Případně se dokonce této možnosti vzdáváte, jako stále víc mladých?

A jak odhalit partnera nebo partnerku, které zajímá jen vaše peněženka a do společné firmy ani nic nehodlají investovat nebo vložit? Někdy nemusí být jednoduché podobné věci rozluštit, právě kvůli zamilovanosti a růžovým brýlím. Ale když si popovídáte s nejlepším kamarádem, kamarádkou nebo rodiči, naprosto otevřeně a bez urážení se a hádek, možná zjistíte zajímavé informace. Jejich pohled totiž hodně napoví.

Zajímají je dárky, jsou posedlí tím, co říkají druzí lidé

Váš vzájemný partnerský vztah je až na vedlejší koleji. Tedy nikoliv pro vás osobně, jako spíš pro ně. Nejraději by dostávali jen hodně drahé dárky – ideálně ty, které stojí až přímo hříšné peníze. Nikdy nesáhne do kapsy pro peněženku, ale čeká, až účet v restauraci nebo kdekoliv jinde uhradíte ze svého. A také se neustále zajímá, jak jste na tom finančně. Je to až nápadně často. A také se pořád zajímá o to, co si o vás myslí druzí. Samozřejmě, představili jsme si modelovou situaci a každá může být jiná. Možná si také těchto indicií nevšímáte nebo všímat nechcete, ale někdy je třeba bolestné pravdě pohlédnout do očí…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz