Tipy a návody
Ilustrace

Nevěra je vždycky ožehavý problém, co o ní ještě nevíme?

Možná s ní máte zkušenosti, a to ať už v roli podváděného nebo podvádějícího. Nechceme nikoho moralizovat, protože je pravda, že většinu lidí takové věci později trápí. Je ale v pořádku, že s někým chodíme a jsme mu nevěrní?

A naopak, je dobře, když jdeme až za horizont osobní důstojnosti, to vše v zájmu zachování vztahu s někým, kdo na nás očividně kašle? Mnoho lidí si myslí, že je nevěra potkat nemůže, jenže na takovou věc musí být dva a podvádějí muži i ženy, byť jsou v manželství, mají děti nebo dlouholetý vztah. Někdy z nudy, jindy ze sportu, často také z pocitu osamění. Je tu nárok na druhou šanci?

Typické průvodní znaky nevěry jsou…

 

Co všechno naznačuje, že by vám drahá polovička mohla být nevěrná? Některé věci jsou typické, jiné zase odhalí záletníky mnohem efektivněji. Nemusíte si nutně hrát na detektivy, dělat výslech nebo až okatě prohlížet mobilní telefon, když se ten druhý sprchuje. Naopak, prohlížejte si jen a pouze vzorce chování, které se rázem změnilo. Jak třeba konkrétně?

  • Hlídání mobilu. Často také něco do mobilu píší a reagují podrážděně, jsou-li nějak vyrušeni.
  • Pohled, co je v podstatě nepřítomný. Jako by se viděl někde jinde a tvářil se vlastně zasněně.
  • Služební cesty se kupí, o víkendech nemá čas. A vlastně se ani nechce moc vídat i někdy jindy.
  • Zanedbávali se? Až do nedávna, protože vzhled teď rapidně prokoukl a vy se ptáte – proč to?

Nevěra nemusí být automatický konec, ale jde o vážnou nemoc pro vážný vztah. Může pár posílit, pokud se rozhodne vytrvat, ale také domácnost úplně destabilizovat a rozložit. Každá podobná léčba ale potřebuje čas, a pokud odhalíte nevěru na flirt seznamce, kam se náhodou proklikáte z domácího počítače, půjde nejdřív o pořádný šok.

Řada lidí nevěru zažila, nejste v tom sami

Myslíte si, že jste jediní na světě, komu byl partner někdy nevěrný? Vůbec ne, tenhle nešvar je vlastně starý snad jako lidstvo samo. Pokud by každý splnil slib daný manželstvím, bylo by to asi skvělé, ale vzhledem k lidské povaze – chybovati je nakonec lidské – nelze samozřejmě očekávat nějakou stoprocentní úspěšnost.

Existují i různé typy nevěr, které začínají nejen na online seznamce, ale třeba také v práci, ve škole nebo kdekoliv jinde. Fitness centrum, knihovna, supermarket, všude tady lze narazit na někoho, kdo nám přímo učaruje, byť máme doma dlouholetého partnera, co na nás čeká zrovna teď třeba u televize.

Krátká aféra, sex na jednu noc, dlouhodobý problém…

na jednu noc

Typů nevěr je hned několik, nejčastější jsou určitě ty krátkodobé, které neodhalí nejen dlouholetý partner, ale třeba ani kolektiv v práci. Jsou nejen dobře utajené, ale trvají také řádově dny nebo týdny, takže se klepy nestihnou za takovou dobu ani vytvořit – stačí si jen dávat pozor na osobní prostor a soukromí. Nevěra na jednu noc je také klasika, city se tu také nestíhají projevit, jde spíše jen o chtíč a touhu.

Citová nevěra se také někdy dostane ke slovu a pak může být oheň na střeše, protože se pak jeden z partnerů vůbec nevyzná ve svém citovém rozpoložení a mohlo by se zvenčí zdát, že vlastně ani pořádně neví, co chce. Pro řadu lidí je podvádění už žhavější online chat, ale takové flirtování by mohlo vypadat i celkem nevinně. Jak se ale nevěře vyhnout? V podstatě je tu jednoduché řešení, které ale musíte mít na paměti kdykoliv, když jdete někam do společnosti. Co nevěrou ztratíte a jste připraveni na všechny následky, které mohou a současně nemusejí přijít? Opravdu pak chcete riskovat konec vztahu, do nějž jste tolik investovali a stále se jej snažíte udržovat v dobré kondici? Zeptejte se sami sebe, jak tohle vidíte – a pokud možno se nikdy partnerovi nedívejte hluboko do nitra mobilu nebo neprohledávejte noční stolek. Tohle chování se může jedině vymstít…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz