Vztahy
Ilustrace

Odhalená nevěra aneb jak se s tímto problémem poprat

Znáte to, občas se podobné věci stávají i v lepších rodinách. Všechno je nádherné, potkali jste se už před maturitou a chodíte spolu pěkných pár let.

Přemýšlíte o svatbě, o dítěti, životě zalitém hřejivými slunečnými paprsky – tedy alespoň v rámci mantinelů vytčených životem. Ale pak přijde ostrá rána a dozvíte se, že možná není něco tak docela v pořádku. On nebo ona chodí i jinam, k odhalení možná napomohla jízlivá sousedka nebo známí, co se zrovna prořekli na večírku a pak už stačí jen trochu zkoumání a jedna všetečná otázka. Jak se s nevěrou srovnat a jaké její formy můžeme rozlišovat?

Důvodů pro zálety je bohužel celá řada

Vědci vědí své, nevěra je krutá, ale má svoje příčiny a spouštěče, o kterých často ani dopředu nevíme. Tudíž je celkem jasné, že ohrožen může být každý – cílem je pak se se vším vyrovnat a odpustit nebo jít o dům dál. Nejtypičtější důvody jsou tedy…

nevěrník

  • Jaké by to vlastně bylo? Právě podobnou otázku si položí zvědavý člověk, co dříve nebo později zrealizuje nějaký zálet. Důvodem je touha po změně stereotypu v ložnici s partnerem.
  • Sebevědomí je nízké, pokud jde o sebedůvěru, podrývá ji šéf v práci stejně tak, jako někteří členové rodiny. A jestli se pak dotyční dozvědí, že jsou žádoucí pro atraktivní protějšek, pak…
  • Pomsta. Něco jste si s partnerem či partnerkou dříve provedli a chcete se tímto způsobem revanšovat – alespoň tedy z konkrétního úhlu pohledu. Psychicky uškodit, to je cílem akce!
  • Vlastně jenom náhoda. Potkat můžeme nejen tuctové chlápky a slečny, ale také někoho, kdo nás přitahuje silou magnetu. A pak se zakázané stane tak nějak samo, když jiskra přeskočí.

Důvodem může být stejně tak i neuspokojivý postelový život v manželství, zvláště pak po řadě let, kdy je neustále vše stejné, bez špetky koření a vášně, spíše mechanické a fádní. Možná právě tady je začátek pomyslné niti, kterou jsme léta přehlíželi. Pocit, že život nekončí, a ještě nás něco zajímavého čeká, je totiž tak neodolatelný, že si někdy začneme i tajný milenecký vztah!

Manželská nevěra je tou snad nejčastější

manželská nevěra

Žádný partnerský svazek, včetně těch s prstýnky, přece nebude dokonalý a zalitý sluncem od počátku až do platinové svatby. Vždycky jsou tu nějaké problémy, hádky, pocit nedostatku pozornosti od toho druhého nebo tisíc a jeden další důvod. Někteří dokážou vydržet řadu let a nerozvést se, jindy je rozchod hodně bouřlivý a trpí jím především děti.

Existuje ale i náhodná nevěra, ke které může napomoci třeba i úplně klasická flirt seznamka. Máte zájem, vyměníte si pár vzkazů a domluvíte se na spáchání zločinu. Problém nastane jen v případě, že je vše později odhaleno, což nejde dopředu nikdy vyloučit. Přesto se však do podobného rizika chodí celkem často – důvodem je právě ono vzrušení, které ve vyčpělém vztahu už prakticky chybí. Pár skleniček vína, popovídání si na baru a problém je na světě…

Záletníci z povolání to mají těžké

Někdo má prostě v krvi dobrodružství a nebezpečí záletů se stupňuje, když v partnerském vztahu nastala určitá krize. Podpora ega, trávení příjemných a utajených chvilek s někým dalším, kdo je podobně naladěný. Jiní zase takhle utíkají před problémy a neřeší, že mohou snadno vzniknout další. Atraktivní lidé mají navíc celou situaci mnohem těžší, už jen proto, že je o ně výrazně vyšší zájem.

proutník

Vždy je tu však kardinální otázka, pokud se podobný problém odhalí – jste ve vztahu, ukončíte ho nebo budete pokračovat a přes to negativní se nějak přenesete? Ultimáta jistě nemají cenu, bude lepší zamyslet se, co bylo špatně. Rozumíte si až tolik, aby mělo smysl o toho druhého ještě bojovat? Nebude lepší jej nechat jít? A neudělali jsme nějakou chybu, která vedla k podobnému kroku? Vztah je vždycky o dvou lidech, nikdy neplatí, že za chybu může stoprocentně jen ten jeden. Nevěře se přitom lze i vyhnout, tedy alespoň nezavdat příčinu, aby k nějaké vůbec došlo – stačí občasné milé překvapení, pomoc při domácích pracích nebo malá růžička, svět pak bude hned veselejší.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz