Tipy a návody
Ilustrace

Otázky a věty, co na žádnou první schůzku rozhodně nepatří

Dohodnete si rande s někým, kdo vám doslova učaroval. Ať už je to kdokoliv, příjemná dívka nebo elegantní mladík, možná projevíte nervozitu, budete trochu zbrklejší a něco prostě jen tak vypustíte z úst. Nemusí to být ale zrovna trefa do černého, spíš půjde o frázi, se kterou vůbec nezabodujete.

A možná rande také předčasně skončí, jakkoliv se předtím vyvíjelo poměrně slibně. Je sice třeba zaujmout, ale když se ještě neznáte, některé věty do rozhovoru zdaleka nepatří, bude na ně prostě dost času za pár týdnů.

Trapné fráze spíš odradí, určitě se jich proto vyvarujte

Omšelé hlášky na první rande skutečně nemají co dělat. Nic, co by působilo dvojsmyslně, byste používat neměli, to platí samozřejmě nejen pro pány – suverénní věty, nekonečná sebechvála, fráze původem snad ze čtvrté cenové, s ničím podobným byste neměli vyrukovat. Tedy, pokud se chcete sejít ještě jednou a mít dobrou výchozí pozici pro eventuální vážný vztah.

Otázky, kterým byste se raději měli vyhnout, vydají doslova na román. Ale nemusíte se bát, jejich trapnost poznáte ještě před tím, než byste stihli dokončit větu. Úspěšné rande je totiž dobře promyšlený konstrukt a do něj rozhodně nic podobného nepatří. Jaké věty jsou právě zde tolik typické? Co dá jinak úspěšnému rande doslova ránu do vazu?

 

  • Jaký je tvůj měsíční příjem? Sotva jsme se představili, na online seznamce si vyměnili pár fotek, vidíte se osobně poprvé a máte jen mihotavou představu, kdo ten druhý je. Tak proč podobná otázka? Je zřejmé, kam se s ní míří a zaručeně nepůjde o nic, co by bylo příjemné.
  • Jak často se vidíte s ex? Svěřujete se, jste stále dobrými přáteli? Tady je jasné, že tazatel je v jádru velkým žárlivcem a případným dalším rande tak riskujete vztah plný podezírání už od začátku. Opravdu to chcete riskovat nebo dáte na první dojem, co nedopadl příliš dobře?
  • S kolika muži nebo ženami jsi už spal/a? Sex je tématem, které nevadí jen upjatým puritánům. Naopak, ptát se už na prvním rande na skóre je příliš osobní otázkou, co by mohla zůstat klidně i nezodpovězená. Poznáte to snadno, schůzka už za minutu nebude pokračovat.

Dalším tématem, co na prvním rande nemá co dělat je třeba ta, proč je protějšek vlastně vůbec sám, proč už si dávno nenašel partnera. Zní hloupě, to za prvé – a za druhé – odpověď je celkem nasnadě. Nechtěl, nemusel mít dostatek času, nebyl v ideálním rozpoložení. Online seznamka není pro každou životní situaci, takže to vezměte na vědomí a s podobnými otázkami raději přišetřete.

Politika nebo peníze, ty raději vůbec neprobírejte

nudné rande

Zkuste si popovídat spíš o rodině, tak nějak neformálně a příjemně, zvesela a bez nějakých velkých intimností. Velká pravděpodobnost hádky a odchodu jednoho ze zúčastněných je pak diskuze na politické téma, které je také lepší se vyhnout. Chceme sice zjistit co nejvíce, ale jsou snad stranické preference natolik důležité, abychom si podle nich vybírali partnera pro vážný vztah? To jistě ne, a pokud se vytasíte s frází, že nemáte zrovna dost peněz a zda by snad protějšek nemohl zaplatit útratu, hodně riskujete. Žádná další schůzka už být nemusí, hledejte si jiné rande, vážení!

Otázky na váhu sem také nespadají, tělesná hmotnost se dá za prvé dobře odhadnout, za druhé může ty, kteří s ní celý život zápasí, poněkud urazit. A také jim dáme jasně najevo, že patrně chceme, aby brzy zhubli, což se určitě nesetká s nadšením (i kdybyste to mysleli dobře a měli na zřeteli i zdravotní důvody, některé věci jsou prostě společenské tabu).

Neptejte se na otázky, co by vám byly nepříjemné

nudné rande

Obecně platí jasné pravidlo – nedělejte nic, co by nebylo příjemné ani vám. Intimní otázky o tom, jestli jsou prsa opravdu přírodní nebo kolik činí aktuální stav bankovního konta, byste měli zaručeně vynechat. Totéž platí pro řeči kolem sexu, ten totiž může a nemusí být na programu, ale vše vyplyne až z konkrétní situace a netřeba předbíhat. Jinak byste vzbudili dojem, že jste na rande šli jen kvůli jednorázovému potěšení.

Určitě by se našla tisíc a jedna fráze, co na první schůzky nepatří, ale žádný slovníček nebo učebnice nám je neřekne všechny. Bude proto lepší se spolehnout na intuici a mít na zřeteli, že méně někdy znamená více – nemusíte hned napoprvé zjistit úplně vše, co vás zajímá. Nakonec, neměli byste potom střelný prach na druhé rande, že? A téma pro rozhovor navíc se vždycky hodí…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz