Informace
Ilustrace

Pansexualita na radaru: o koho se vlastně jedná?

Termín, co jste určitě někdy někde zaslechli, jen si možná nedokážete vybavit, kde přesně. A dost možná ani neznáte přesnou definici, protože nových frází a obratů je v naší mluvě v 21. století skutečně dost a dost. Takže, čím se vyznačují pansexuálové a podle čeho je rozeznáváme od dalších skupin, alespoň pokud jde o sexuální orientaci?

Velmi zjednodušeně řečeno, takového jedince přitahují lidé, bez ohledu na pohlaví, bez ohledu na to, zda jde o ženu nebo o muže.

Rozdíl mezi pansexualitou a bisexualitou

Ilustrace 1

Bi znamená dvě, to ví určitě každý. A bisexualita jako taková znamená, že člověk může navázat partnerský vztah s mužem i ženou, neboť vzájemná chemie na něj působí nezávisle na tom, co je napsáno v občanském průkazu. Nicméně, mohou také do jisté míry upřednostnit jedno pohlaví před tím druhým, byť jsou přitahováni oběma. A právě to je rozdílem, po kterém se ptáme…

Řecký termín „pan“ znamená doslova „všechno“, takže pansexualita znamená, že je jedinec přitahován muži i ženami, bez ohledu na pohlaví – které nemá žádnou přednost a není tím rozhodujícím faktorem pro zamilování se nebo obecně nějaké fyzické touhy. Pravdou je, že se obě formy orientace překrývají, alespoň zčásti a některým lidem mohou vlastně i splývat. Přesto platí, že mohou být někdy až značně odlišné.

Odkdy je pansexualita populárním termínem?

Používá se vlastně od doby, kdy Miley Cyrusová, populární americká herečka a zpěvačka, v rozhovoru přiznala, že je pansexuální. Psal se rok 2015 a od těch dob jsme termín „pansexualita“ slyšeli jistě už mnohokrát. První rande s mužem nebo se ženou? Flirt seznamka s cílem poznat zajímavé lidi, bez ohledu na pohlaví? I to mohou být otázky, které řeší dnešní pansexuálové. A mimochodem, i tato komunita má svou vlajku, podobně jako bisexualita. Jaké barvy jsou zde zastoupeny? Jde o růžovou, modrou a zlatou barvu, což je vlastně symbolika tří pohlaví (třetím pohlavím je myšlen například intersexuál apod.).

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Přiznat si sebe sama, to je důležité – zvláště pokud je dnes společnost mnohem otevřenější než v předchozích generacích. Nejen placené seznamky totiž mají v současné době více kategorií, nejen ty, kde muž hledá ženu nebo žena muže, takže by byla jistě škoda takové nabídky v blízké době nevyužít. Zvláště tehdy, pokud jste nezadaní, že? Nebylo by vhodné zůstávat sami a smutní, když vše může být brzy docela jinak.

Není třeba puritánství, namístě je tolerance

Ilustrace 2

Doba se hodně změnila a dnešní svět je velmi tolerantní, buďte proto také! Nejen k homosexuálním párům je moderní společnost o poznání přívětivější, než tomu bylo třeba v první polovině dvacátého století. Není tom tak po celém světě a ve všech kulturách, ale je jasné, že se situace opravdu postupně zlepšuje. Nakonec, svět je stále liberálnější, bylo by i s podivem, kdyby příští generace najednou úplně obrátila směr.

Cílem je štěstí, proto buďte sami sebou – to je vlastně velmi jednoduchá rada, o které řada lidí zřejmě předstírá, že ji vůbec neslyší. Někteří si ani neuvědomují, že jsou pansexuální, dokud jim to někdo napřímo neřekne. A jiní se zase bojí reakce okolí nebo rodičů a sourozenců, takže se dost možná ani veřejně neprojeví. Není to ale škoda? Podobná situace chce jen trochu více osobní odvahy, protože příležitost k „odhalení“ tu bude vždycky – a na jednu nebo dvě reakce z širšího okolí, co mohou být trochu negativní, se přeci nehraje. Lidé jsou různí a nikdy se nezavděčíte všem, že? Zkuste vyrazit štěstí naproti a jednoduše poznejte nové lidi, zažijte něco jiného než doposud, protože život je přeci karneval, v němž se stokrát změní maska, jak praví známý slogan.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz