Tipy a návody
Ilustrace

Rozpoznat pravého přítele nemusí být tak těžké…

Je tu s vámi vždycky, když to zrovna potřebujete – nevyužívá vás a naopak, snaží se, abyste byli nanejvýš spokojení, k čemuž sám rád přispěje svou pomyslnou troškou do mlýna. V kontaktu jste také skoro denně, nevymlouvá se, že nemá čas, nemůže nebo ho partner dokonce nepouští ven.

Jak rozlišit přátelství, které je jen naoko a zištné od takového, kterému můžete klidně i dlouhá léta opravdu důvěřovat?

Najde si čas – to určitě v první řadě

Nevymlouvá se, že zrovna nemůže. I kdybyste ho probudili o půlnoci, najde si pár slov, aby vás povzbudil s trápením, s nímž si nevíte rady a které vás už nějakou chvíli tíží. A tím vlije novou energii do žil. Opravdový přítel si najde čas vždycky a vyslechne si vše, i kdybyste zrovna překročili zákon nebo udělali nějakou opravdovou hloupost. Třeba jen krátká káva v centru a pár minut, ale přesto, čas pro něj není ani v nejmenším nějakým problémem…

přátelé

Stará se také o to, aby váš vztah kvetl – k čemuž potřebujete jediné, pravidelně se vídat, protože někdy přátelství rozdělí i poměrně kritická vzdálenost. Pokud jste opravdu dobří přátelé, je jasné, že budete sdílet společný čas, i kdyby to mělo být třeba jen v online prostoru. Když se neozývá nebo ještě hůř, ozývá jen v době, kdy něco konkrétního potřebuje (a často urgentně), rozhodně nejde o pravého přítele.

Tolerance k chybám aneb také rady a odpuštění

Ten pravý přítel ví, že máte své chyby a umí k nim být také tolerantní. Respekt, odpuštění, dobrá rada v případě potřeby, i o tom jsou přece pevná přátelství. A jistě, také pomoc v pravou chvíli, protože i když můžeme mít na sociálních sítích desítky – ba až stovky – kontaktů, těch pravých přátel určitě není právě mnoho. Zvláště, když po nich žádáme pomocnou ruku, protože část lidí se věnuje jen sbírání informací a klepů, které pak ochotně šíří dál, to je bohužel běžná realita všedního dne, se kterou asi jen tak něco nenaděláme. Pravý kamarád je k dispozici, i když se setmí. A kromě toho…

přítelkyně

  • Laskavé chování v každé situaci. Nementoruje, nemoralizuje, ale snaží se jen dobře poradit.
  • Je s vámi rád, jste s ním také rádi. Každá chvíle strávená v jeho společnosti vás proto potěší.
  • Velmi důvěryhodný, už jste prošli i krizovými situacemi, při kterých pomohl, jak jen to šlo.

A co hodně prověří přátelské vztahy a jejich životaschopnost? Je to třeba stěhování se do jiného regionu či dokonce do daleké země – za oceán nebo na druhý konec Evropy. Možná jste se poznali v práci nebo někde ve vašem městě, ale dnes už jste každý někde jinde. Vztah, který prošel nějakou prověrkou, může být pak i pevnější (anebo se rozpadne, ale to je zkrátka život).

Dobrým přítelem můžete být také, jen chtít

Ty opravdové kamarády a přátele je složité hledat, ale klidně se můžete jedním takovým sami stát, alespoň pro někoho. Energie, kterou vynaložíte, se vám bezesporu díky vesmírným zákonům nějak pozitivně vrátí. Chce to umět naslouchat, takže si budete mimo jiné nenuceně trénovat své psychologické dovednosti a vlohy. Pravidelný kontakt je ale důležitý, nějaké občasné setkávání, například na výročních srazech, nemá příliš valný smysl. Za rok se toho totiž stane opravdu hodně, jak v dobrém, tak i ve zlém a musíte být s to sdílet všechny podobné informace se svým dobrým přítelem.

partneři

Někdy se může z dobrého kamaráda dokonce stát životní partner, i když to chce často vlastně i pořádnou porci času. Partnerský vztah s někdejším kamarádem má i celou řadu výhod, které jinak nemůžete vůbec čekat. Berete však na sebe určité riziko, protože pokud vám to nevyjde nebo bude vztah trvat i poměrně krátkou dobu, dá se říci téměř s jistotou, že už nikdy spolu nebudete jako předtím. Něco se změní a přátelský vztah pomine také, s tím se pak zkrátka nedá nic dělat. Jenže, platí, že kdo nic nedělá, ten nic nezkazí a naopak – získat můžete jedině určitým riskováním. Určitě nejde o prvního a posledního dobrého přítele, s nímž začal z přátelství partnerský vztah, že?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
5 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz