Bezpečnost
Ilustrace

Seznámení se sociopatem je obvykle hodně netradiční

Sociálně nepřizpůsobivá, i tak by se dala charakterizovat jejich duše, která nejedná vždy podle regulí a standardů, čímž vzbuzuje pozornost širokého okolí. Sociopat je schopný předbíhat ve frontách a říkat věci, které se opravdu nesluší tam, kde se jinak drží určitý společenský bonton. Nebere ohled na pravidla a trochu by se dalo říci, že se řídí těmi svými. Jistě znáte i řadu seriálových nebo románových hrdinů, kteří jsou právě takoví.

Ale co když potkáte reálného člověka z masa a kostí právě s těmito rysy? Jak se zachovat, zvláště pokud vás nějak podivně přitahuje?

Železné nervy aneb poznáte je hned

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Možná jste už s nimi měli tu čest na vysokoškolských studiích. Udělal zkoušku i přesto, že se na ni neučil týdny dopředu, prostě přišel – a uspěl, na rozdíl od těch, kteří leželi už dlouhou dobu předtím ve skriptech a možná až zbytečně se nervovali. Sociopatů je naštěstí v reálném světě spíše méně než více, ale na druhou stranu, kdo z nás se už s někým takovým nepotkal, že?

Sociopati jsou často i narcisty a nadměrně tíhnou až k perfekcionismu. Není divu, jejich povaha to přímo přivolává, jsou to někdy workoholici, kteří nemají rádi partnerské vztahy, respektive jejich navazování a rozvíjení a spíše se věnují kariéře a práci. A na vás zbydou jenom dvě možnosti volby. Rychle utéct, seč vám síly stačí, než dojde dech – nebo s nimi zůstat a obdivovat je, protože třetí cesta už prostě a jednoduše vůbec neexistuje…

Je zkrátka přitažlivý – a ví to o sobě

Ilustrace 1

Pravdou zůstává, že schopnost adaptovat se a přežít za všech podmínek je společensky velmi přitažlivou, a zvláště při seznamování jde o mimořádné plus. Sociopat mívá často i vysoké IQ a debata s ním může být hodně těžká – umí být uhrančivý, přesvědčivý, zkrátka dokonalý od úplně první až do poslední věty. Je to manipulátor, který na začátku vypadá hodně sympaticky. Jak s ním tedy jednat a čeho se naopak spíše vyvarovat, pokud tedy chcete vycházet skutečně po dobrém?

  • Dobře si uvědomte, že sociopat cítí emoce jen v malém rozsahu. Většinou skoro vůbec. Výčitky svědomí? Zapomeňte, tohle není tak úplně normální člověk, i když ví, co činí.
  • Jestli rozlišují dobro a zlo, správné a špatné? Vlastně vůbec ne, protože jejich kouzlo osobnosti je jistě o něčem jiném, než o tom být jakýsi „správňák za každou cenu“.
  • Pocit nadřazenosti? Ten mají snad úplně všichni sociopaté, myslí si, že si zaslouží mnohem víc, než kolik jim společnost dává. Cítí se nedocenění a chystají se to brzy napravit…

Je možné tedy se sociopatem vycházet? Ano, ale nesmí vidět, že z něj máte respekt či že se ho dokonce přímo bojíte, to by bylo velmi špatné – cítí slabiny druhých osob a umí jich využít, v tom je jejich silná stránka. Snad i právě proto jsou králi internetových seznamek a jejich profilová fotka je učiněným snem mnoha potenciálních protějšků. Má ale cenu po takových opravdu vzdychat?

Raději si ponechávejte online komunikaci…

Ilustrace 2

Pokud se seznamujete, všechna čest – je to odvaha jít na rande právě se sociopatem. A co když je to spíše nadřízený v práci? Tehdy může nastat hotové peklo, zvláště pokud si na vás, slovníkem středních škol řečeno, doslova „zasedne“. Nebojte se uschovat si klidně veškerou korespondenci, nejen SMS zprávy a emaily, které vám pošle. Přesně tak, musíte se bránit, pokud by došlo k obávanému „tvrzení proti tvrzení“.

Mějte se na pozoru a neukazujte v ničem svou slabost, neboť právě toho umí sociopaté velmi efektivně využívat ve svůj prospěch – a někdy platí, že se nezastaví jen tak před něčím. Svěřování? Vůbec ne, tady nemá smysl, raději se bavte o počasí. Nechcete přeci zbytečně dávat zbraň do ruky, že?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz